21 april 2024

Supermassieve zwarte gaten kunnen planeetachtige objecten uitspugen

Credit; Mark A. Garlick/CfA

Om de paar duizend jaar komt een ongelukkige ster te dicht in de buurt van het supermassieve zware gat in het centrum van de Melkweg. Als gevolg van de heftige zwaartekracht van het kosmische afvoerputje zal de ster uiteen getrokken worden. Hierbij wordt een hele sliert aan sterrengas het heelal in geslingerd, terwijl de rest van de ster wordt opgepeuzeld. Dit was lange tijd het einde van dit verhaal, maar nu heeft recent onderzoek een hoofdstuk toegevoegd aan dit proces. Het weggeslingerde gas zal namelijk weer gaan samenklonteren tot honderden gasballen met een planetaire massa!

Modellen hebben uitgewezen dat dergelijke kosmische kauwgumballen door het hele melkwegstelsel verspreid moeten zijn. De dichtstbijzijnde bevindt zich waarschijnlijk op enkele honderden lichtjaren van de aarde en zal een massa hebben tussen die van Neptunus en Jupiter. Het is ook waarschijnlijk dat ze nog zullen nagloeien van hun ontstaan, hoewel niet krachtig genoeg om te zijn opgepikt door voorgaande surveys.

Qua uiterlijk zullen de planetaire objecten (na verloop van tijd) weinig verschillen van conventionele planeten met een soortgelijke massa. Dat geldt overigens niet voor de samenstelling: aangezien iedere kauwgumbal gemaakt is van een ander stukje van een ster, zullen ze allemaal een unieke samenstelling hebben, die flink kan verschillen van die van een conventionele planeet.

Ook zullen dergelijke objecten veel sneller ontstaan. Volgens modellen kan binnen een jaar na het uiteen trekken van een moederster zo’n semi-planeet “af” zijn. Bij conventionele planeten gaan hier miljoenen jaren overheen. Overigens zullen dergelijke objecten niet overdreven algemeen zijn: van alle zogenaamde “free-floating planets” (planeten die niet aan een ster gebonden zijn) zal slechts 0,1 procent afkomstig zijn van het supermassieve zwarte gat. De overige planeten zullen zijn weggeslingerd van hun moederster of gewoon zonder moederster ontstaan zijn.

Bron: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Share

Comments

  1. Afbeelding van S5 0014 + 81, het grootste supermassieve zwarte gat vergeleken met ons zonnestelsel.

    https://www.reddit.com/r/space/comments/5qkole/s5_001481_the_largest_known_supermassive_black/

  2. Volgens mijn bescheiden mening moet dat een flink meisje zijn.

Speak Your Mind

*