23 juli 2024

Komeet Johnson in beweging

Ofwel…..kijk komeet Johnson toch eens rennen!! Nu vind ik over het algemeen zo ongeveer alles het universum betreffende best wel “een waar feest voor het oog”……logisch als je al sinds je zesde/zevende levensjaar fanatiek hiermee bezig bent….maarre….het krijgt toch allemaal net effe nog een ietsje heftiger dimensie als je zo’n “hemelding” in real time voor je ogen ziet bewegen……Dat ogenschijnlijk levensloze puntje wordt opeens een echt bewegend ding daarboven, althans dat leuke maffe gevoel kreeg ik toen ik bij het terugkijken op mijn camera-schermpje, direct na het schieten van mijn vijf subjes dat vaag witte komeetvlekkie zo tussen die sterpuntjes zag doorhollen..en dat in slechts een tijdspanne van die krappe drie kwartier die ik nodig had om die vijf subjes te belichten……COOL!!!!

Achteraf bekeken baal ik er nu wel een beetje van dat ik niet wat extra tijd genomen heb  of ik wellicht die beweging ook zo visueel had kunnen waarnemen….grrrr!! Ik heb ooit eens  lang geleden nog in mijn jeugdige elfjes-tijdperk een komeet waargenomen, wiens naam mij even is ontschoten…..enne…..al loerend door mijn 11,5cm Newtonnetje, zo kan ik mij nog tot op de dag van vandaag levendig herinneren,  zag ik dat mysterieus vaagwitte ding echt “opeens”  zomaar voor mijn ogen door mijn beeldveld bewegen……WOW, who the f… needs hero!!!……een bijna hallucinerende ervaring!! Ach ja…iets kan maar indruk maken op een nedrig jong mensen-mens!

Maar goed……en nu weer terug naar het heden, dus maar eens geprobeerd om die ervaring vastteleggen voor de eeuwigheid en het nageslacht middels  het maken van een filmpje zoals ik dat mijn zeer geachte collega astroknakkers  zovaak heb zien doen.  OK…..leven is leren en dat leren kan soms een zeer moeizame ervaring zijn en dat terwijl de  oplossing soms zo hopeloos simpel voor je snufferd ligt. Een  paar uur zitten te tobben om van mijn vijf jpg’jes middels van alles en nog wat aan gratis internetsofware zonder succes een AVI-filmpje te maken en toen toch maar even, met het stoom uit de oren, Arie gebeld hoe hij dat toch doet…aarrrghhhhh!! Tja….en aangezien volgens astroblogshopman Arie AVI-filmpjes iets van het digitale stenen tijdperk is….braaf zijn advies opgevolgd om van die vijf jpg’jes echt heel simpel middels on line software  een zogenaamde “animated GIF-dinges”  te maken….and loo and behold….in amper 10 minuutjes had ik mijn zo felbegeerde “moving comet movie” klaarliggen voor een snik…hopelijk….astroblogs-oscar-nominatie!!! En  nu maar hopen dat ik alle digitale goocheltrucjes goed heb toegepast en dat “mijn komeetje” ook op astroblogs wil hollen.

 

 

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  Een onbescheiden hoera voor mezelf…het filmpje doet het, oh joepie!!!!

 2. Mooi gedaan Jan!

 3. Probeer irfanview ook eens Jan, iedereen heeft het 🙂 options – multipage images – create multipage Tiff

  • Jan Brandt zegt

   Hoi Nico…die “kreet” irfanview had Arie ook al laten vallen…..Moet ik nog enne ga ik nog zeker ook effe uitchecken!!

 4. Waar staat dat filmpje dan?

Speak Your Mind

*