20 juni 2024

Arecibo radiotelescoop op Puerto Rico heeft orkaan Irma goed doorstaan

Foto gemaakt van orkaan Irma op 6 september door NASA-NOAA Suomi NPP satelliet. Puerto Rico ligt links van de orkaan.

De tweede grootste radiotelescoop ter wereld [1]Nummer 1 is sinds dit jaar de 500 meter grootte Aperture Spherical Telescope (FAST) in China., de beroemde Arecibotelescoop op Puerto Rico, lijkt de passage van de orkaan Irma goed te hebben doorstaan. De monsterorkaan, die eerder enorme schade aanrichtte op Sint Maarten, passeerde op 6 september Puerto Rico. Een dag later twitterde @NAICobservatory dat de radiotelescoop geen schade lijkt te hebben van de orkaan.

De 305 meter grote radiotelescoop, die gelegen is in het dal tussen enkele heuvels, werd voor de komst van Irma afgesloten, om goed voorbereid te zijn op de komst van de orkaan, die van de zwaarste categorie was, categorie 5. Gelukkig voor het eiland en voor Arecibo passeerde het oog van de orkaan het noorden van het eiland. Bron: Space.com.

Voetnoten

Voetnoten
1 Nummer 1 is sinds dit jaar de 500 meter grootte Aperture Spherical Telescope (FAST) in China.
Share

Comments

  1. Ill Matilled a.k.a. CHD_28 zegt

    Bij de bouw hebben ze gekeken naar of het wel rendabel was om een radio observatorium van formaat in een meteorologisch onstuimig gebied te plaatsen maar de modellen gaven geen groot alarm. De opwarming is een feit en dat een waardevol en uitgekristaliseerd instrument als Arecibo vroeg of laat daarvan de effecten ondervindt is bijna niet uit te sluiten. Ben blij dat het in een stuk is gebleven.

Speak Your Mind

*