Vanavond om twee minuten over tien Nederlandse tijd is het zo ver: dan trekt het middelpunt van de zonneschijf van noord naar zuid over de hemelequator, hét moment dat de astronomische herfst begint. De weerkundige herfst was al eerder begonnen, op 1 september j.l. Vanavond is het moment van de herfst-equinox (Latijn: aequinoctium autumnale), als dag en nacht even lang zijn en de zon recht boven de evenaar staat. Na vandaag duren de nachten langer dan de dagen – hét seizoen waar de amateur-sterrenkundigen altijd naar uit kijken. Dit jaar begint de herfst dus op 22 september, volgend jaar en het jaar daarop zal dat op 23 september zijn. Pas in 2092 zal de herfst op 21 september beginnen, voor het eerst sinds het begin van de Gregoriaanse kalender in 1582. Da’s best wel vreemd, want velen beschouwen 21 september als vast moment dat de herfst begint, ten onrechte zoals uit de cijfers blijkt. Bron: Sterrengids 2017.
Hoe ouder ik word, hoe sneller de seizoenen voorbij vliegen; tijdswaarneming is niet-lineair gerelateerd aan leef-tijd, zou je zeggen.
Neen!! Nu al?? Tempus fugit! Wel weer een stapje dichterbij de Webb, kun je zeggen. Die ouwe Hubble, schandalig dat we het nog met eentje uit de jaren 90 moeten doen! Wens iedereen een astronomische tijd vandaag 🙂
De Webb wordt super zonder twijfel. Dat gezegd, in de loop der jaren is de Hubble al een paar keer succesvol ge-upgrade waar we bijzonder veel aan hebben gehad. Astro wensen terug.