29 mei 2024

De eerste detectie van zwaartekrachtsgolven door de combinatie van VIRGO en LIGO

credit: LIGO/Virgo/Caltech/MIT/Leo Singer.

Voor het eerst zijn zwaartekrachtsgolven ontdekt door de gecombineerde detectoren van VIRGO bij Pisa in Italië en LIGO bij Livingston en Hanford in de VS. De drie grote L-vormige detectoren werken sinds 1 augustus samen en korte tijd later, op 14 augustus om 12:30:43 uur Nederlandse tijd, registreerden de lasers een korte rimpeling, duidend op passerende zwaartekrachtsgolven. Bron van deze rimpeling: een botsing van twee zwarte gaten op 1,8 miljard lichtjaar (540 Mpc) afstand, de ene 30,5 zonsmassa zwaar, de andere 25,3 zonsmassa – nee, geen twee neutronensterren zoals we eerder dachten. Toen ze samensmolten ontstond één nieuw zwart gat van 53,2 zonsmassa, waarbij in minder dan één seconde maar liefst 2,6 zonsmassa in de vorm van zwaartekrachtsgolven werd uitgestraald. Die golven werden opgepikt door de VIRGO en LIGO detectoren. Dankzij de drie detectoren – samenwerkend in de O2 waarneemcampagne, die tot 25 augustus j.l. duurde – kon de positie van de bron aan de hemel beter worden bepaald dan bij de drie eerdere gedetecteerde zwaartekrachtsgolven (GW150914, GW151226 en GW170104), die alleen door de twee LIGO detectoren werden gemeten. Die betere lokalisatie van de bron is goed te zien aan de volgende afbeelding, waarin je de stroken ziet waarin de bron moet liggen, GW170814 is de door VIRGO en LIGO gedetecteerde bron.

De bron blijkt te liggen in een gebiedje van 60 vierkante graad groot, ergens in het sterrenbeeld Eridanus. Naderhand is nog gekeken telescopen ook een uitbarsting van licht of andere straling in dat gebied hebben gezien, maar dat blijkt niet het geval te zijn geweest. Over de ontdekking is het artikel genaamd ‘GW170814 : A three-detector observation of gravitational waves from a binary black hole coalescence‘ goedgekeurd voor publicatie in het vakblad Physical Review Letters. Hieronder een animatie van de samensmelting van de twee zwarte gaten.

David Shoemaker, woordvoerder van de LIGO detectoren, zei dat de toekomst van LIGO en VIRGO er bij de volgende waarneemcampagne erg rooskleurig uitziet: “This is just the beginning of observations with the network enabled by Virgo and LIGO working together. With the next observing run planned for Fall 2018, we can expect such detections weekly or even more often.” Bron: LIGO.

Share

Comments

 1. Ik vind dat Virgo plaatje wel erg optimistisch, blijkbaar gefit op de 2 andere signalen 🙂
  Er bestaat geen LP filter die dit kan repliceren alleen op basis van deze ruisbult, sorry.

  • Virgo is een stuk minder gevoelig dan de twee Ligo detectoren, dat blijkt duidelijk. Eigenlijk is ‘ie vooral gebruikt om door middel van driehoeksmeting de positie aan de hemel van de bron goed vast te stellen. En da’s gelukt.

   • Arie, Ze maken gebruik van “matched filtering” zo lees ik nu, ofwel men maakt gebruik van een voorgeprogrammeerde template (wavelet) waaraan men het signaal correleert. Je vindt eigenlijk wat je zelf hebt bedacht :-). Handig bij live detectie maar niet voor achteraf analyse bij je buurman.
    “In signal processing, a matched filter is obtained by correlating a known signal, or template, with an unknown signal to detect the presence of the template in the unknown signal.[1][2] This is equivalent to convolving the unknown signal with a conjugated time-reversed version of the template. The matched filter is the optimal linear filter for maximizing the signal-to-noise ratio (SNR) in the presence of additive stochastic noise.”
    bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Matched_filter , zie sectie 4.3 en referenties.
    Dit werkt m.i. alleen betrouwbaar bij repeterende signalen. M.a.w. alleen de fase van het signaal is handig gedetecteerd voor de driehoeksmeting, maar het afgebeelde “signaal” zelf is feitelijk de gefitte template waarbij ze het ruis residu maar wijselijk hebben weggelaten.

 2. LIGO baas David Reitze’s laatste pleidooi voor het Nobelcomité; net voor 3 oktober wanneer de Nobelprijs voor de natuurkunde wordt aangekondigd: “Geef me de prijs alstublieft!” De neutronsterfusie (in augustus) met een optische tegenhanger om je sokken uit te blazen gevoeligheid van Virgo, dus nu veranderen de samenwerkingsverbanden van LIGO-Maagden hun gedachten en kondigen ze een andere BH-fusie aan (erg massief! omdat de Maagd minder gevoelig is!) op 14 augustus 2017. In de juridische taal wordt een act van “verbetering” genoemd. . Het lijkt erop dat nummer 14 een grote datum is die door de LIGods wordt gekenmerkt! WAT EEN GEVAL VAN signaalinjectie door LIGO senior personeel zelf! Gefeliciteerd met de spin-dokters van LIGO-Virgo samenwerking. Geleidelijk verschijnt echter het farcische weefsel van de Nieuwe Kleren van de Keizer. Houd het op! Nu is er INDIGO in India, dat is eigenlijk een ontslagen tweeling van LIGO-detector in Hanford USA. India heeft al 300 miljoen dollar aan LIGO betaald. Tenminste, in 2025 zullen een paar duizend Indiase ingenieurs en wetenschappers permanent in dienst zijn met INDIGO – weefsel een fijner onzichtbaar tapijt van zwaartekrachtgolven uit zwarte hole fusies. Als de LIGO-samenwerking enig geweten had, zouden ze dit op 14 augustus 2017 opsporen dat het de laatste was en dat alles in de duisternis zou kunnen vervagen. Maar dat is niet zo, ze zullen het namaakt als een nep-orangoetan totdat de veranderende tijden alles veranderen.

Speak Your Mind

*