17 april 2024

Timelapse Terschelling Dark Sky Park augustus 2017

Van 19 t/m 26 augustus jl. was ik samen met mijn vrouw een weekje op Terschelling waar ik met diverse dag- en nachtopnames deze time-lapse heb samengesteld.

https://www.youtube.com/watch?v=

 

Zoals wellicht bij sommigen bekend en zoals ook in de Astroblog van 27 september jl. geschreven, is het oostelijke deel van Terschelling ‘de Boschplaat’ officieel het eerste zgn. ‘Dark Sky park’. (voor uitleg zie deze pagina). Toen ik daar van hoorde, wilde ik graag een keer naar Terschelling om mee te maken hoe donker en hoe goed de Melkweg aan de nachtelijke hemel daar te zien is.

Een donkere sterrenhemel in Nederland blijft toch uniek. Allereerst moet je het geluk hebben dat het helder weer is en dat dan ook nog tijdens de dagen dat er geen maan aan de hemel te zien is. Als je dan vooraf je verblijf op Terschelling plant, blijft het een gok of je helder weer krijgt of in de regen cq. met bewolking zal zitten. Ik had geluk dat het in die week mooi weer was, maar toch ook weer een beetje pech met de sluierbewolking die er vrijwel elke dag/nacht was. Maar de (sluier-)bewolking geeft aan de time-lapse opnames ook wel weer een aardig effect, waarbij de sterren naar de ene kant gaan en de wolken de andere kant op bewegen.

De Melkweg zoals deze vanaf ons huisje op vakantiepark Tjermelan in Terschelling te zien was in augustus 2017.

Ik moet zeggen dat het richting het noorden, waar de Noordzee is, inderdaad bijzonder donker is, maar dat het richting de Waddenzee, naar het vasteland van Friesland toch nog veel lichtvervuiling waar te nemen is. En laat nu juist in dié richting de Melkweg te zien zijn. En die lichtvervuiling aan de horizon gecombineerd met de sluierbewolking was de Melkweg niet optimaal te zien. Recht omhoog naar het zenith, was de Melkweg overigens wel spectaculair mooi, maar ik wilde voor mijn time-lapse opnames juist de horizon er bij gefilmd hebben. Hoe dan ook: ik heb toch redelijk mooie opnames kunnen maken en samen met een paar leuke dagopnames van bewegende wolken deze time-lapse van kunnen samenstellen.

Share

Comments

 1. Paul Bakker zegt

  Zo, lekker bezig geweest, Jan!
  Mooie timelaps!

 2. Dank je Paul.

  Wat ik nog vergat te schrijven is dat het ook bijzonder was te zien dat de wolken donkerder waren dan de heldere sterrenhemel. Iets wat ik in de Randstad niet gewend ben te zien.

 3. vr van dijk zegt

  Hallo Jan,
  Mooie fotos vanaf je locatie,te benijden,ze zo te kunnen maken.

  Dat die nevels nog zo dicht bij de galaxy staan.
  galaxy 1200000 licht jaar groot,
  afstand nevels 1200 -1600 licht jaar.

Speak Your Mind

*