4 december 2023

Lancering Iridium-4 satellieten met Falcon 9 raket van SpaceX leverde spectaculaire beelden in Californië op

Credit: Reuters / RC134E50BF90

Vannacht om 03.27 uur Nederlandse tijd werd vanaf Vandenberg Air Force Base, een lanceercomplex ten noorden van Los Angeles in Californië, een falcon 9 raket van ruimntevaartonderneming SpaceX gelanceerd. Die bracht met de lancering maar liefst tien Iridium satellieten in de ruimte, de Iridium-4 missie, die daar moeten zorgen voor wereldwijde communicatie met telefoons. Niet alleen werden die satellieten succesvol in hun baan gebracht, maar het leverde in Californië ook nog eens spectaculaire beelden op. De lancering was ongeveer een half uur na zonsondergang en dat zorgde er voor dat de ondergaande zon de uitlaatgassen van de Falcon 9 raket prachtig kon verlichten, hetgeen door velen in Californië werd waargenomen. Op Twitter en Facebook leverde dat een hausse aan foto’s en video’s op, zoals deze tweet:

Niet iedereen had door dat het om een gelanceerde raket ging, dus velen riepen dat het ging om aliens in een UFO. Dit is wat Elon Musk, de baas van SpaceX, er over twitterde:

Hieronder beelden van de lancering van de Falcon 9 raket met de Iridium satellieten. De eerste trap van de raket was bij de eerdere Iridium-2 missie in juni 2017 al gebruikt. Dit keer maakte de eerste trap geen zachte landing op het drijvende platform, maar stortte ‘ie in zee.

Bron: Space.com.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: