25 mei 2024

Blue Origin’s New Shepard 2.0 raket succesvol gelanceerd én zacht geland

Credit: Blue Origin

Zondag 29 april is vanaf een lanceerbasis in het westen van Texas de New Shepard 2.0 raket gelanceerd, de passagiersversie van de eerder ontwikkelde raket van Jeff Bezos’ ruimtevaartonderneming Blue Origin. Na een oponthoud door zware stormen ging de raket om 19.06 uur Nederlandse tijd omhoog en hij haalde een hoogte van 106.984 meter, net boven de Karman-limiet van 100 km, die als de grens van de ruimte wordt beschouwd. Het is de tweede vlucht van een New Shepard 2.0 raket, na een eerdere lancering december vorig jaar, en de achtste vlucht van het New Shepard programma van Blue Origin. In de capsule van de raket zat een dummy astronaut – voor de gelegenheid genaamd ‘Mannequin Skywalker’ – en er was apparatuur aan boord om testen gedurende de vlucht uit te voeren. De capsule werd in de ruimte losgemaakt van de draagraket. Die landde 10 minuten en 19 seconden zachtjes in vertikale positie, net zoals de corestage van concurrent SpaceX van Elon Musk, gevolgd door de capsule die enkele minuten later met een parachute en stuwraketten landde. Hieronder videobeelden van de lancering en landing.

Net als SpaceX met z’n BFR is Blue Origin bezig aan de ontwikkeling van een nieuwe raket, de New Glenn raket, genaamd naar één van de Amerikaanse ruimtevaart-pioniers, die als eersten de ruimte in gingen. Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. megan00b zegt

  Goh; wat mij opvalt;

  Deze doet na 2 minuten +/-2000Mph.
  Spacex falcon heavy na 2 minuten +/-3000Mph.

  Spacex terugkeermodule komt ongeveer 91 km hoog (uitmijn hoofd); deze nu 100km.

  Spacex doet dit al een heel poosje; dus waarom is dit nieuws? Blue Origin doet alsof ze orgineel zijn; maar lopen mijlenver achter toch?

  of zie ik dit verkeerd?

 2. Angele van Oosterom zegt

  Het doel van Blue Origin is een totaal andere dan dat van SpaceX, zie
  o.a. dit artikel waarin Sophia de Tricht, raketontwerp ingenieur
  uitgebreid antwoord geeft op het doel van Blue Origin (vnl. suborbitaal
  onderzoek en ruimtetoerisme);

  https://www.forbes.com/sites/quora/2016/04/06/blue-origins-new-shepard-will-eventually-be-manned-by-whoever-can-pay/#28dc53007e13

  Groet, Angele

Speak Your Mind

*