18 april 2024

NGC 2683, een UFO in de Lynx

NGC 2683, “The UFO-galaxy” in het sterrenbeeld de Lynx

Een UFO in het sterrenbeeld de Lynx??? Nou…niet “zo’n soort UFO”, hoor… hoewel ik wat die mogelijkerwijze controversiele materie toch best wel net effe iets meer aan de “gelovige kant” sta, dan aan de “nep wetenschaps-ketterij bestrijdende inquisitie-kant”…..Van mij mag het “allemaal” waar zijn wat je soms op het terrein van de “ufo-logie” op de verschillende wetenschaps-kwelbuis kanalen voorgeschoteld krijgt….EN….ik heb zelf alweer een tijdje geleden samen met toenmalig mede sterrenkundig waarnemer  Wim Bijl (hij heeft inmiddels zijn teletoeters ingeruild voor flippers en luchtflessen en is nu druk bezig de natte benedenwereld te ontdekken) ook een heuse echte UFO boven Zwijndrecht gezien toen we terugkwamen van een avondje sterrenclub.

In het verplichte daaruit voortvloeiende Astroblogje heb ik beschreven hoe wij, na een bruuske paniekstop….”what the shit is dat oranje volkomen maf bewegende driehoekige..eh..ding”…..gewapend met vet binoculair astronomisch wapentuig (toevallig hadden wij beide onze 20×80 en 25×100 verrekijkers bij ons) hebben geprobeerd om te verklaren wat dat unidentified flying object boven Zwijndrecht wel niet kon wezen….enne…., zoals met zoveel van dit soort “close encounters of the nieuwsgierige paniekstop-kind”, is een mogelijke reële verklaring er (helaas pindakaas) niet van gekomen….alas…volgende keer beter!!

Nope…..Het UFO’tje in dit Astroblogje is geen….eh…echte UFO…en toegegeven,  de kreet “echte UFO” voelt nu ik dat zo heb neergepend wel een ietsie pietsie maf….edoch,  het is slechts de bijnaam voor een alleraardigst edge on melkwegsteltje te vinden in het zeer obscure sterrenbeeld de Lynx. Het sterrenbeeld de Lynx is vanwege het totale gebrek aan heldere opvallende sterren zeker vanuit de lichtvervuilde randstad een zeer lastig te localiseren eerste divisie constellatie,  ergens tussenin de eredivisie sterrenbeelden Grote Beer, Ossenhoeder en Tweelingen.

Dit gegeven maakt het vinden van dit melkwegstelsel middels de “starhop-methode” dan ook best wel een eh.. “gezellige uitdaging”…enne….aangezien mijn immer zeer arbeidsintensieve astrofoto-expeditie’s altijd behoorlijk aan tijdsdruk-stress onderhevig zijn …..(zomertijd plus het feit dat ik nog steeds niet echt zo’n fan ben van diep nachtwerk….die paar zogenaamde all-nighters die ik ooit gedaan heb zijn allemaal een dikke aanslag op mijn gezondheid gebleken….slapen is lekker!!!)…..ben ik  toch maar zo vrij geweest om hiervoor even plezant gebruik te maken van het GoTo-gedoe!! Die tijdsdruk wordt er trouwens bepaaldelijk niet minder om nu zo ongeveer heel Dordrecht en omstreken is veranderd in ene grote hopeloos verwarrende en irritante wegenbouw-put….Echt overal en nergens zijn er wegen afgesloten vanwege volkomen nutteloze wegwerkzaamheden.

Nutteloos??? Yep…want voor iemand die gewend is aan de glorieus alles gladstrijkend 2CV-vering bestaan er simpelweg nooit slechte en/of onbegaanbare wegen..en dus..rap ophouden met dat hopeloze kia-vriendelijke ge-asfalteer….scheelt mij minimaal een dik half uur “kantoortijd onder sterrenhemel”…grrrrrr..hihi!!! Wat dat betreft en zeker ook na dat ranzige akkefietje met die ree die een maandje of wat geleden  zonodig “voor en door mijn Besteleendje heen wenste te springen”….doet dat op dit moment bar weinig goeds met de mijn motivatie om er astronomisch op uit te willen gaan….ofwel…ik heb al een behoorlijk tijdje “echt gewoon geen ene reet zin en/of fut” om hemelplaatjes te gaan schieten. Maar ja……zoals het weer de afgelopen week is geweest…..fijn warm droog en kraakhelder briesje uit het oosten…..is dat gewoon met goed astronomisch fatsoen echt niet negeerbaar…..en dus zie hier het me dunkt toch niet onsmakelijke eindresultaat van een  avondje straf astrofotografisch pezen op de heilige fuzzy blob-jachtvelden der Dordtse Biesbos.

NGC 2683 is een (balkspiraal) melkwegstelsel een tikkie kleiner dan het onze te vinden op een afstandje van een bescheiden 16 miljoen lichtjaar en heeft dus vanwege zijn/haar ietwat vreemde vorm en  zijn/haar  op z’n  kant liggende stand (edge on) aan de hemel de illustere bijnaam “the ufo-galaxy” gekregen. De afmeringen aan de hemel bedragen ongeveer 9 x 2 boogminuten, in combinatie met een redelijke oppervlakte helderheid maakt dit object een fotografisch prima behapbaar extragalactisch gebakkie. Het visuele aangezicht heb ik nog niet geprobeerd, dat komt wel weer als  Doris (de dansende Dobson) klaar is met afslanken….Ben net begonnen om mijn 40 cm Dobson te verbouwen in een poging om het gevalletje een stukkie compacter en lichter te krijgen!!

Na ruim driekwart jaar in de weer te zijn geweest met dat Maksutov telelensje ben nu maar weer eens  teruggeschakeld  naar mijn oude vertrouwde “standaardrecept” in de vorm van mijn 20cm F6 Orion Optics Newton/Canon 1000D/6 x 5 minuten op iso 800. Voor het maken van de vier dark frames heb ik overigens een nog efficientere methode gevonden….inplaats van dit danwel thuis danwel op de observatieplek te doen…maak ik die nu gewoon tijdens de rit terug naar huis!!!! Voor de liefhebbers…de bij deze opname behorende dark frames zijn genomen bij gemiddelde snelwegsnelheid van 83,65 km/uur  en 4400 toeren per minuut in z’n vierde versnelling…ja..ja…alles in dienst van den exacten wetenschap..hihi!! Thuisgekomen het hele datasetje (zes light frames, vier dark frames, vier dark bias frames, 14 flatfield frames en 14 dark flats) door deep sky stacker heen gerost…et voila!!

Oh ja….op de foto is trouwens,  mischien niet echt duidelijk maar toch,  het zwakke spoor van een aardse sateliet te zien die werkelijk rakelings langs de ufo-galaxy scheerde (schrok me een puist tijdens het ozo geconsentreerde volgproces!!!!) hmmmmm….of zou het nou toch ET zijn die in zijn interstellaire ufo-2CV’tje lekker een blokkie om aan het maken was langs dat  fraaie blauwe bolleke ergens in een uithoek van een zeker melkwegstelsel???!!!

Tot slot nog zomaar de volgende losse gedachte die mij gisternacht plotseling  overviel….want..eh….wel opvallend…astrocollegee Arie en Paul zijn op (astro)vakantie in verre hongaarse oorden….en hier in Nederland is het kraakhelder…..een situatie die al vaker heb meegemaakt toen “de heren” op astrovakantie in zuid frankrijk zaten…ofwel….ik moet niet (meer) op astrovakantie gaan, maar zij….dan kan ik me heerlijk op mijn gemakkie astronomische amuseren in mijn lokale sterrenovergoten Biesbos inplaats van weggeregend worden op die hoegenaamde “zonbestemmingen”!!….Jongens, bedankt….enne….. blijf nog een tijdje weg..hihi!!!

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Jan, hoe heb je dat voor elkaar gekregen om zo’n satelliet exact door het vlak van het spiraalstelsel te laten gaan? Knap hoor. 😀 Donderdag zijn we weer terug, dus tot dat moment heldere nachten in Nederland.

  2. Ill Matilled zegt

    Zeer vermakelijke tekst (plus inside info) en een passend plaatje tot stand gekomen door ervaring en passie. Goed om te zien hoe een shoot die je zelf doet er uit kan zien en dat er tonen zijn in zwart (donker) wat wel uitmaakt bij het nemen van foto’s.

    Voorlopig, onthou dit: ‘NASA knows!’

Speak Your Mind

*