26 februari 2024

Evenement rond totale zonsverduistering 2019 op ESO’s La Silla-sterrenwacht in Chili

Artist’s impression van de eclips van 2019, gezien vanaf La Silla. Credit: M. Druckmüller, P. Aniol, K. Delcourte, P. Horálek, L. Calçada/ESO

Op 2 juli 2019 zal een van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen waarneembaar zijn vanuit de ESO-sterrenwacht op La Silla in Chili: een totale zonsverduistering. Omdat het om een zeer zeldzame gebeurtenis gaat – de volgende totale zonsverduistering die waarneembaar is vanaf La Silla zal pas over 212 jaar plaatsvinden – organiseert ESO waarnemings- en outreach-activiteiten ter plaatse, om het grote publiek bij deze spectaculaire gebeurtenis te betrekken. Kaarten voor deelname zijn beschikbaar vanaf vrijdag 13 juli 2018 om 13.00 uur.

Op 2 juli 2019 vindt er in een 150 kilometer brede strook in het noorden van Chili een totale zonsverduistering plaats. Daarbij schuift de maan voor de zon en wordt het gedurende korte tijd donker. Duizenden bezoekers van over de hele wereld zullen naar deze regio reizen om dit verschijnsel tegen de prachtige achtergrond van het spectaculaire Chileense landschap te ervaren.

Artist’s impression van de eclips van 2019, gezien vanaf La Silla. Credit: M. Druckmüller, P. Aniol, K. Delcourte, P. Horálek, L. Calçada/ESO

De zonsverduistering zal ook waarneembaar zijn vanaf de ESO-sterrenwacht op La Silla, uitgerekend in het jaar waarin deze haar 50-jarige bestaan viert. Om deze unieke combinatie te vieren, organiseert ESO op de dag van de zonsverduistering een speciaal evenement in de La Silla-sterrenwacht. Omdat de eclips zelf pas tegen het einde van de middag zal plaatsvinden, zal de rest van de dag gewijd zijn aan allerlei verschillende activiteiten, waaronder rondleidingen langs de telescopen op La Silla, lezingen en workshops. Of de zonsverduistering ook werkelijk te zien zal zijn hangt af van de weersomstandigheden, die uiteraard niet kunnen worden gegarandeerd [1]Het is belangrijk op te weten dat het gebied rond La Silla uitstekende waarnemingsomstandigheden biedt, maar dat niet kan worden gegarandeerd dat het weer zal meewerken. Weerstatistieken zijn hier te … Lees verder

‘Op die dinsdag in juli 2019 zullen de ogen van de wereld op Chili zijn gericht, omdat de maan tussen de aarde en de zon zal trekken en het licht van onze zon tegenhoudt’, legt Claudio Melo, ESO-vertegenwoordiger in Chili uit. ‘De astronomie en de schoonheid van de ongerepte Chileense hemel zullen aan de hele wereld worden gepresenteerd, en deze zeldzame totale zonsverduistering zal duizenden mensen naar het noorden van Chili lokken, niet alleen uit Chili zelf, maar ook van ver daarbuiten.’

Paden van alle totale zonsverduisteringen in de periode 2019-2040. Credit: T. Matsopulos/NASA

ESO en de Cerro Tololo Inter-Amerikaanse sterrenwacht, de Gemini-sterrenwacht, de SOAR-sterrenwacht, de Large Synoptic Survey Telescope, de Las Campanas-sterrenwacht en het Giant Magellan Telescope Project zullen nauw samenwerken met de regionale overheden van Coquimbo en Atacama, en met lokale instellingen. Samen willen ze tijdens de eclips van 2019 de wetenschap en met name de astronomie dichter bij het grote publiek brengen, en een naar verwachting groot aantal bezoekers verwelkomen.

Meer informatie over het ESO-evenement is vanaf nu online beschikbaar. Vanaf vrijdag 13 juli om 13.00 uur zijn 300 tickets beschikbaar in de ESOshop. De kaartjes kosten 200 euro, inclusief vervoer van de voet van de berg La Silla naar de sterrenwacht, een eclipsbril en toegang tot alle evenementen en activiteiten ter plaatse. Voor de kaartverkoop geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Total Solar Eclipse 2019. Credit: ESO

De inkomsten uit de kaartverkoop dekken de kosten van het evenement en steunen andere onderwijs- en outreach-activiteiten. Zo krijgt een selectie van de bezoekers die dag, waaronder lokale Chileense schoolkinderen, gratis toegang tot de ESO-sites. Bezoekers van lokale Chileense scholen zullen het evenement kunnen bijwonen via een speciale prijsvraag in Chili, en er zal een openbare prijsvraag voor burgers van ESO-lidstaten worden georganiseerd. Ook zal een tweede editie van de sociale media-bijeenkomst #MeetESO worden georganiseerd. Het evenement zal verder worden bijgewoond door vertegenwoordigers van de media en andere outreach-groepen. Meer details over activiteiten en uitnodigingen voor deelname worden binnenkort bekendgemaakt via de ESO website.

Samen met de wetenschappelijke gemeenschap, vertegenwoordigd door SOCHIAS, CONICYT en de Chileense universiteiten, zetten de sterrenwachten zich in om de totale zonsverduistering van 2019 te promoten, wetenschap en astronomie dichter bij het grote publiek in en buiten Chili te brengen, en het belang te benadrukken van de bescherming van de donkere Chileense hemel. In de aanloop naar de eclips zal een keur aan evenementen worden georganiseerd, waaronder publiekslezingen, tentoonstellingen, online materiaal en spannende prijsvragen op sociale media en scholen, waarvan de winnaars zullen worden uitgenodigd om een van de sterrenwachten te komen bezoeken.

Totale zonsverduisteringen zijn zeldzame verschijnselen, die op elke specifieke plek gemiddeld eens in de 360 jaar voorkomen. Voor liefhebbers van de astronomie en voor iedereen die getuige wil zijn van een werkelijk spectaculaire astronomische gebeurtenis is dit een buitenkans! Bron: ESO.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Het is belangrijk op te weten dat het gebied rond La Silla uitstekende waarnemingsomstandigheden biedt, maar dat niet kan worden gegarandeerd dat het weer zal meewerken. Weerstatistieken zijn hier te vinden. Ook bij bewolkt weer zal het evenement, inclusief lezingen, rondleidingen en workshops, doorgang vinden. Indien het evenement om veiligheidsredenen moet worden afgelast, zal het bedrag van de kaarten volledig worden terugbetaald.

Comments

  1. Heb je geluk al je in Australie woont.

Speak Your Mind

*