16 april 2024

NASA’s 3D geprint Habitat ontwerp competitie voor exploratie van de ruimte

NASA houdt zich sinds 2014 bezig met een competitie voor het ontwerp van een volledig 3D geprinte habitat voor ruimtevaartexploratie. Variërend in ontwerp à la het Operahouse in Sydney tot een soort bijenkorf zijn er van de oorspronkelijke 18 teams nu vijf verkozen om verder te gaan naar het volgende en tevens laatste niveau, fase 3, in de competitie waar in totaal 2,5 miljoen dollar mee te verdienen is.

SEArch+/Apic Cor ontwerp habitat credits; Digital Trends

Zoals gezegd bestaat de competitie uit meerdere fases en is erop gericht om diverse aspecten, ontwerp, constructie, materiaalgebruik van dergelijke habitats te bevorderen om zodoende duurzame oplossingen te vinden voor behuizing in de ruimte maar ook op de aarde zelf. NASA wil met deze competitie creatieve en economische oplossingen vinden alsmede hoopt ze zoveel mogelijk instellingen erbij te betrekken variërend van middelbare scholen tot aan (opstartende) bedrijven. Opgestart in 2014 is de competitie inmiddels toe aan zijn derde fase. Fase 1 betrof de ontwerpfase en werd afgerond in 2015, fase 2 besloeg de constructie van structuurcomponenten en werd afgerond in 2017. De derde fase, ook wel de On-Site Habitat’ competitie genoemd, daagt de teams uit voor fabricage van op schaal gemaakte habitats. De derde fase beslaat zelf weer vijf sub-niveau’s. Drie hiervan betreffen de constructie en twee virtuele levels. Voor wat betreft deze laatste twee virtuele levels is het voor de teams een vereiste om  gebruik te maken van zogeheten BIM, Building Information Modeling, technologie. Met behulp van deze software moet zowel het structuurcomponent als alle deelsystemen, klimaat, electronica enz. in het uiteindelijk model verwerkt zijn. De teams wacht de uitdaging 3D- elementen van de habitat te printen met als hoogtepunt een habitat op een derde schaalgrootte.

De vijf teams die doorgaan naar het volgende niveau zijn onlangs geselecteerd. Het betreft Team Zopherus van de Rogers Campus behorend bij de Universiteit van Arkansas. Zopherus werkt met rondrijdende rovers die 3D printers bevatten en een constructie uitprinten. Allen hebben een rond de vijf minuten durende fraaie video gemaakt van hun ontwerpen. Zie hieronder een van het tweede team. Team Zopherus werd als eerste geselecteerd. Het ontwerp bevat o.a. een hydroponische (het laten groeien van planten in water) tuin. AI SpaceFactory uit New York wil bouwen met gebruik van basalt vezel onttrokken uit Mars gesteente alsook m.b.v. ter plekke geproduceerd bioplastic (PLA) en noemt het ontwerp ‘beacon Marsha’ (deed mij denken aan ‘Arrival’ ruimteschepen). Het team Kahn-Yates van Jackson, Mississippi, met lichtdoorlatende stippen  doet denken aan een soort bijenkorf, en heeft qua constructie vooral ook rekening gehouden met bescherming tegen stofstormen. SEArch+/Apis Cor is een New Yorks bedrijf dat als eerste bedrijf ter wereld hele gebouwen kan printen. Zowel complete huizen als nu een habitat voor Mars. De oprichten Nikita Chen-yun-tai is de uitvinder van de mobiele printer. Als vijfde werd het team NorthWestern University van Evanston uit Illinois geselecteerd. Zij ontwierpen een opblaasbare constructie waarop de 3D printer zijn koepel, een soort schelp-vorm, kan uitprinten. Bron; Sci News / NASA

Share

Speak Your Mind

*