24 februari 2024

11 augustus 2018 lancering van de ‘Parker Solar Probe’

Morgen zal de ruimtesonde geheten ‘Parker Solar Probe’ gelanceerd worden van het Cape Canaveral Air Force Station te Florida op een Delta IV heavy raket om half vier ’s nachts plaatselijke tijd. De sonde zal in de komende zeven jaar 24 rondes rond de zon maken en de zon op zo een zes miljoen km naderen. Het doel is meer begrip over de aard en dynamiek van de zon’s corona te verkrijgen.

Credits: NASA

Een van de bijzondere verschijnselen die onderzocht gaat worden zijn de High-Energy zonnedeeltjes die met bijna lichtsnelheid door het zonnestelsel razen. Men weet dat ze in de Corona – een aura van plasma dat de zon omringt en zich miljoenen kilometers de ruimte in uitbreidt – ontstaan maar niet hoe ze versneld worden. Mark Wiedenbeck, van het Jet Propulsion Laboratory, te Pasadena (CA), is projectleider van het team van het instrument ‘Energetic Particle Instrument – Hi (EPI-Hi), dat verder bestaat uit wetenschappers van Caltech en het Goddard Space Flight Center. Het instrument heeft een tegenhanger, de EPI-Lo, en beide worden overzien door de overall onderzoeksleider van beide instrumenten David McComas van Princeton University.

Wiedenbeck, oud-alumnus onder Ed Stone, mede ontwikkelaar van het EPI-Hi instrument als projectleider van de Voyagers missie verklaart; ‘We gaan een regio bezoeken die nooit eerder aangedaan is en zien er naar uit veel bijzondere observaties te maken.’ De Parker Solar Probe is vernoemd naar de, nu 91-jarige Eugene Parker (PhD ’51 Caltech) die reeds het bestaan voorspelde van een supersonische zonnewind – een stroom geladen deeltjes die vrijkomt uit de corona en bestaat voornamelijk uit elektronen, protonen en alfadeeltjes met thermische energie tussen 1,5 en 10 keV. Ingebed in het plasma van de zonnewind is het interplanetaire magnetische veld. De zonnewind varieert in dichtheid, temperatuur en snelheid in de loop van de tijd en op de breedtegraad en lengtegraad van de zon. De deeltjes kunnen aan de zwaartekracht van de zon ontsnappen vanwege hun hoge energie als gevolg van de hoge temperatuur van de corona, die op zijn beurt het gevolg is van het coronale magnetische veld. De zonnewind kan snelheden bereiken van 250 tot 750 kilometer per seconde.

Reeds in januari 1959 observeerde de Sovjet-satelliet Luna 1 als eerste de zonnewind en mat hij de sterkte ervan, met behulp van hemisferische ionenvallen. De ontdekking, gemaakt door Konstantin Gringauz, werd geverifieerd door Luna 2, alsook de Venera 1. Drie jaar later werd een soortgelijke meting uitgevoerd door NASA’s Mariner 2-ruimtevaartuig. Het Ulysses ruimteschip, gelanceerd in 1990, maar nu ontmanteld, was een ruimtesonde waarvan de primaire missie was om om de zon te draaien en deze op alle breedtegraden te bestuderen. Het maakte drie “quick latitude scans” van de zon in 1994/1995, 2000/2001 en 2007/2008. Bovendien bestudeerde de sonde verschillende kometen. Ulysses was een joint venture van NASA en het European Space Agency (ESA) met deelname van Canada’s National Research Council. Een later De laatste dag voor missiewerkzaamheden aan Ulysses was 30 juni 2009. De Parker Solar Probe is eigenlijk een doorstart van NASA’s OuterPlanet/Solar Probe (OPSP) programma dat eerder geannuleerd werd door de regering Bush begin deze eeuw. Later verkreeg het programma een nieuwe naam ‘New Frontiers’ waar ook de New Horizons missie onderdeel van uitmaakte. Met de Parker Solar Probe hoopt men nog meer en betere data en begrip over de aard van deze zonnewind alsook van de effecten ervan te verkijgen. Uitbarstingen zouden schade kunnen veroorzaken aan satellieten, ruimtesondes, en zo o.a. de communicatie op aarde kunnen verstoren, is zeer belangrijk voor ruimtevaart nu en in de toekomst. Na de lancering vliegt de sonde 24 rondes om de zon verspreid over zeven jaar en zal dan tevens de hoogste snelheid ooit bereiken door een ruimteschip, 720.000 km/h. Bronnen; SpaceDaily / Wikipedia / Weblog NASA / Parker Solar Probe

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Is dat die sonde met CD-Rom met adressen van veel aardbewoners, zoals ik?

  • Avatar foto Angele van Oosterom zegt

   Of er andere personalia dan namen / mail gegevens op staan weet ik niet maar ja, deze sonde stuurt ze mee.:) Je wordt een bekende BZ’er!

  • Ja, die gaat ook mee. Mijn naam is ook aan boord. Gezellig, gaan we samen bakken in de zon. https://www.astroblogs.nl/2018/03/07/stuur-je-naam-naar-de-zon/

   • Co van Driel zegt

    Heerlijk Arie, geen 37 graden Celcius, maar 3700 graden Celcius. Ik “verheug” met er op. Heb je al iets van Jan Brandt gehoord, of de door telescoop het aankopen waard is? Nog 36 dagen en een paar uur … en dan ben ik 50 jaar. Welkom bij de club, zei iemand vanmorgen tegen mij.

    • Nee, geen bericht van Jan. Heb ‘m net nog even reminder gestuurd. 🙂

     • Co van Driel zegt

      Hallo Arie,

      Het heeft absoluut geen haast hoor. Ergens in 2019, 2020 of 2021 wil ik een keer een telescoop aanschaffen. Duurder dan 150 euro maar ook goedkoper dan 2000 euro. Want dat kan ik simpelweg niet betalen, met een Wajong uitkering. Een telescoop van ca. 400 euro die 241 keer vergroot komt misschien wel dichtbij mijn wensen.

      Ik wil met deze telescoop in elk geval de kraters op de Maan goed kunnen zien, de poolkappen van Mars, de ringen van Saturnus en de rode vlek van Jupiter. Graag met een aantal manen van deze reusachtige gasgiants.

      Ik ben al sinds mijn 7e jaar gek op het heelal. Geïnspireerd door het Heelal boekje van wijlen Chriet Titulaer. Ik had eigenlijk sterrenkunde moeten gaan studeren, maar ik werd administratief medewerker.

      En over 36 dagen word ik alweer 50 jaar … met geen enkel uitzicht op een leuke passende baan. Jammer hoor, gelukkig kan ik mijn bejaarde ouders helpen en zo nu en dan mijn broer met zijn verbouwing.

      En ik heb een aantal leuke huisdieren : een poes (Mieuwke) van twee jaar oud, zes cavia’s en een valkparkiet.
      Eén keer per jaar maak ik een leuke dagtrip, dit jaar naar Scheveningen op 20 juli.

      En als het kan eens per jaar een weekje op vakantie. Van 20 t/m 25 augustus zit ik in Luxemburg.

      Deze zomer is ons zwembad in Waddinxveen gedeeltelijk gesloten. Het wedstrijdbad is gedurende acht weken gesloten, wegens het aanbrengen van o.a. zonnepanelen. Het recreatiebad is op 6 augustus weer open gegaan. Woensdag en vandaag heb ik daar lekker 7 kwartier per dag gezwommen. Volgende week hoop ik drie keer te gaan zwemmen : 13, 15 en 17 augustus, steeds 7 kwartier.

      De week daarop ben ik dus naar Luxemburg. En de laatste week van augustus gaat het hele zwembad nog een week dicht vanwege het vervangen van de ramen.

      In de winterperiode ga ik (bijna) iedere woensdagavond zwemmen. Op 5 september is de eerste reguliere woensdagavond weer.

      Groeten van Co.

 2. Jan Brandt zegt

  Hoi Co,

  Hé..ik heb nog eens nagedacht over “jouw aanstaande nieuwe 50ste verjaardagtelescoop telescoop”, welk één geweldig vooruitzicht, me dunkt!!….enne…nu zou ik hier een heel verhaal kunnen ophangen over dit grandioze onderwerp….zoals je weet ben ik EN gek op telescopen EN gek op hele verhalen neerpennen….maarre misschien is er nog een andere weg te bewandelen en wel in de vorm van een tripje jouwerzijds naar sterrenwacht Mercurius te Dordrecht op zaterdagmiddag 22 september. Dan hebben we daar namelijk de jaarlijkse telescopenmiddag waarbij je alles wat wel en zelfs ook alles wat je niet wilt weten kunt vragen aan de aldaar aanwezige “amateurteletoeter-deskundigen” o.a. dus ook de schrijver dezes!!
  Wat ook wellicht een aardig idee’tje zou kunnen zijn als je eens eens op een zaterdagmiddig gaat “buurten” bij Robtics te Leidschendam. Vind ik persoonlijk altijd heel gezellig enne aan verstand van zaken bepaaldelijk geen gebrek!!
  Overigens….ik ben van plan om mijn 25 x 100 monsterdobson binoculair (grote astronomische verrekijker op hyperstabiel en transportabel zelfbouw dobsonstatief)…zie o.a. een blogje van mijn hand) te willen verkopen….zou ook wellicht een idee’tje kunnen zijn…ofwel..welkom in de wereld van “astrospeelgoed-keuzestress”..hihi…..want..eh….dat is misschien nog wel het grootste en leukste probleem hedentendage….er is zoveel goed spul om uit te kiezen!!
  Ik hoor wel van je,
  Groetjezzz Jan

Speak Your Mind

*