Metingen met de ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) van ESA/Roscosmos laten zien dat toekomstige astronauten op de heen- en terugreis naar/van Mars veel straling zullen oplopen, meer dan 60% van de dosis die als limiet wordt gesteld voor hun gehele carrière. De meetgegevens worden deze week gepresenteerd op het European Planetary Science Congress (EPSC) in Berlijn. De gegevens over de straling in de ruimte buiten mars werden gemeten met de Liulin-MO dosimeter van de Fine Resolution Epithermal Neutron Detector (FREND) aan boord van de TGO. Het gaat om kosmische straling afkomstig van buiten het zonnestelsel, dat een gevaar vormt voor de gezondheid van astronauten – risico’s zijn er op een verhoogde kans op kanker en aantasting van het zenuwstelsel. In tijden van afnemende zonneactiviteit, als de zonnewind minder sterk is, neemt de hoeveelheid kosmische straling toe en daarmee de risico’s voor astronauten. Maar bij toenemende zonneactiviteit vormen uitbarstingen op de zon zelf ook weer voor schadelijke straling. De onderzoekers zijn er van uit gegaan dat de astronauten een jaar in de ruimte zijn voor de reis, een half jaar heen en een half jaar terug. Bron: ESA.
Alsof we dit nog niet wisten…blijven we dit onderzoeken? Wat een onzin,dit weet de wetenschap al een hele tijd. Doen ze nu echt alsof ze wat nieuws ontdekt hebben? Lachwekkend…
Nee nieuw is het niet – zie ook de gerelateerde Astroblogs. Ik denk eerder dat je het als een bevestiging moet zien. Het is wel goed dat het onderzocht wordt, want dan kunnen ze ook beter naar oplossingen zoeken.
Anders dan Alu-hoedjes, bedoel je?
Ik heb me wat dat betreft verbaasd dat Mark Watney indertijd zo’n groot open venster in zijn helm had…
Groet, Paul
Aluminium? Je bedoeld “Graded Z shielding” dat nog steeds in ontwikkeling is.
https://en.wikipedia.org/wiki/Radiation_protection