19 juni 2024

SpaceX’s ‘Starman’ en z’n Tesla Roadster zijn al voorbij Mars

Credit: SpaceX

Weten jullie het nog, dat SpaceX’s ‘Starman’ in zijn rode Tesla Roadster februari dit jaar werd gelanceerd met een gloednieuwe Falcon Heavy raket en dat ‘ie op weg was naar Mars? We zijn nu negen maanden later en inmiddels is duidelijk dat ‘ie z’n doel voorbij is geschoten. Dat wil zeggen dat Starman in z’n baan om de zon verder dan Mars is gekomen, zoals op het kaartje hieronder te zien is.

Credit: SpaceX

Op dit moment staan Starman en z’n Roadster 286.924.204 km (=1,918 AE) van ons vandaan en z’n snelheid is 56.848 km/u, da’s 15,79 km/s. Als z’n batterijen nog steeds werken (wat ik niet denk) dat luistert hij in z’n ene oor naar Space Oddity, welke hij sinds de lancering al 73.335 heeft gehoord, in z’n andere oor hoort hij voor de 98.815e keer Is there Life On Mars? Wanneer wij ‘m weer een keertje in de buurt van de aarde zullen zien? Vermoedelijk ergens in 2091. Geduld! Bron: Where is Starman + deze tweet van SpaceX.

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  2091, dat gaat mijn neefje Wouter (bijna 3 jaar) dus nog wel meemaken. Dan moet ie wel goed uitkijken bij het oversteken en ook geen enge ziekte krijgen. En wat Starman zelf betreft, die mag wel goed uitkijken daar in de asteroïdengordel. Voor je het weet heeft ie een steen door zijn ruit. Kom hard aan hoor bij 56.000 km per uur.

 2. Enceladus zegt

  De Tesla en Starman zijn (tijdelijk!) voorbij de baan van Mars, maar ze zijn allerminst voorbij Mars. Ze hebben de rode planeet immers nooit ingehaald, sterker nog: ze liggen er in hun baan vele miljoenen kilometers achter. De planeet en zijn baan zijn toch echt verschillende dingen. Mooie publiciteit voor SpaceX en Tesla, maar beweren dat ze voorbij Mars zijn, is toch echt de werkelijkheid geweld aandoen.

  Groet,
  Gert (Enceladus)

  • Co van Driel zegt

   Ja Gert, je hebt helemaal gelijk. Maar de Tesla is wel een eind hier vandaan. Maar waarom stort de Tesla pas in 2091 neer op Venus of de Aarde? Kan Elon Musk hem niet eerder deze kant op sturen? Ik vrees trouwens, dat het hele gevaarte al in de dampkring zal verbranden, maar dat terzijde.

   • Enceladus zegt

    Ik vermoed omdat dan pas de banen van de Tesla en Aarde elkaar weer kruisen. Wij doen ongeveer 365 dagen over een rondje om de zon en de Tesla heeft daar 557 dagen voor nodig. Voorlopig missen we elkaar dus steeds.

    Je hebt waarschijnlijk gelijk dat de Tesla compleet zou verbranden in de Aardse atmosfeer. Mocht Starman onverhoopt een close encounter met Mars aangaan, ergens in de toekomst, dan kan het daar wel eens een harde confrontatie worden.

    Groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*