22 mei 2024

‘Mars’ seizoen 2 en NASA’s ‘Mission to the Sun’ op National Geographic Channel

De herfst lijkt nu echt heer en meester buiten te worden, hierbij een tv tip voor de donkere avonduren. NGC kanaal staat deze weken in het teken van Mars, seizoen 2 van de Mars serie is gister gestart, er volgen nog 5 afleveringen. Ook de Parker Solar Probe staat vanavond in de ‘picture’, om 22.05 is de NASA documentaire. Op NGC komen ook over Mars video’s van Nederlandse en Vlaamse ruimtevaart experts met commentaar te staan.

Mars scene credits Craveonline

Gisteren was de eerste aflevering van Mars seizoen 2, We Are Not Alone, maar voor wie die gemist heeft er staat allerlei informatie alsook een samenvatting van seizoen 1 op de site van National Geographic. De serie is een combinatie van fictie en  documentaire. Het verhaalt volgt de gebeurtenissen tijdens de expeditie maar wordt aangevuld met interviews met bekende wetenschappers en ruimtevaart experts, Elon Musk, Andy Weir (boek/film The Martian en Artemis), Robert Zubrin (Mars Society) enz. komen aan het woord.

Op National Geographic Channel begon het seizoen 2 van de Mars serie. In het eerste seizoen ging het om zes bemanningsleden die in het jaar 2033 een reis vanuit Florida startten, om de eerste mensen te zijn die voet op Mars zetten. Tijdens de afdaling naar de atmosfeer van Mars geeft hun ruimtevaartuig, de Daedalus, een storing. Ze landen 75,3 kilometer verwijderd van hun geplande habitat. Nu is het het jaar 2042 en heeft IMSF een volwaardige kolonie opgericht: Olympus Town. Maar het IMSF kan de Mars-expeditie niet alleen financieren. Er zijn enorme kansen ontstaan voor de particuliere sector, maar er ontstaan spanningen tussen de originele missiegestuurde wetenschappers en de mijnwerkers die gestuurd zijn door de winstbeluste organisatie Lukrum Industries. Deze spanningen creëren een nieuwe wereld aan uitdagingen voor iedereen op de Rode Planeet. De reeks begon met ‘We Are Not Alone, 19/11 volgt ‘Worlds Apart’, 26/11 volgt ‘Darkness Falls’, en de volgende drie afleveringen, titel onbekend, zijn resp. 3, 10 en 17 december te zien op het NGC. De serie is gebaseerd op het boek ‘How We’ll Live on Mars van Stephen Petranek en werd opgenomen in Marokko en Boedapest. De serie/documentaire is geproduceerd door Ron Howard (Apollo 13).

Nederlands commentaar van deskundigen over Mars

National Geographic heeft een aantal Nederlandstalige experts uit diverse vakgebieden geïnterviewd over de dilemma’s uit de serie Mars. Onder andere wetenschapsjournalist Anna Gimbrere, planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet en de Vlaamse televisiemaker Lieven Scheire komen aan het woord en beantwoorden vragen en stellingen als ‘Is Mars geldverspilling of noodzaak?’ en ‘Is Mars een wetenschappelijke of commerciële aangelegenheid?’. Deze video’s zullen ondermeer verschijnen op de website van het National Geographic channel. Bronnen; National Geographic, DutchCowboys

Share

Comments

  1. E. Frenks zegt

    Jammer, dst het al afgelopen is.En heel sneu dat de uitzenddag opeens gewijzigd is. Nu heb ik een groot deel moeten missen. Heb er 3 kunnen zien! ????
    Hoop dat jet snel herhaald wordt op een ‘fatsoenlijk’ en consistenter tijdstip

Speak Your Mind

*