3 december 2023

Tweemaal nieuws over Marslandingen

Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU

Twee nieuwsberichten over landingen op Mars: Ten eerste dat NASA’s Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport (InSight) lander op 26 november a.s. – vandaag precies over twee weken – op Mars gaat landen en wel in Elysium Planitia, het gebied dat op de kaart hierboven is aangegeven. In de kaart zie je ook de landingsplaatsen van andere Marslanders en -rovers, zoals Curiosity. Daar gaat Insight, die op 5 mei dit jaar werd gelanceerd, onderzoek doen aan het binnenste van Mars.

En ten tweede dat er onlangs op een congres voor NASA’s Mars 2020 rover vier kandidaat-landingsplekken zijn uitgekozen, te weten Columbia Hills, Jezero Crater, Northeast Syrtis en “Midway”. Die plekken zie je op de kaart hieronder.

Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU

Mmmm, als je de twee kaarten vergelijkt is dat wellicht een zoekplaatje. Nou, om het wat gemakkelijker te maken: Columbia Hills is gelegen in de 166 km grote Gustav krater en daar bevindt zich de (inmiddels niet meer actieve) Spirit rover. Die zie je helemaal rechts op de bovenste kaart. De andere drie kandidaat-landingsplekken Jezero Crater, Northeast Syrtis en “Midway” liggen dicht bij elkaar aan de westelijke rand van de vlakte genaamd Isidis Planitia. De NASA gaat nu verder met deze kandidaten en onderzoekt welke uiteindelijk de definitieve landingsplek gaat worden. Bron van bericht 1 Universe Today en van bericht 2 opnieuw Universe Today.

Share

Comments

  1. Zwarte Panter zegt

    Interessant zeg. Hoop dat ze water op mars vinden zodat ik op een dag in mijn O Neill wetsuit in kan surfen.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: