24 mei 2024

De ontdekking met Hubble van het dwergstelsel Bedin 1: een mooi voorbeeld van serendipiteit

Credit: ESA/Hubble, NASA, Bedin et al.

Eigenlijk waren de sterrenkundigen op zoek naar iets anders: meer informatie over witte dwergen in de bolvormige sterrenhoop NGC 6752, om daarmee meer te weten te komen over de leeftijd van deze bolhoop. Maar wat vonden ze: een nooit eerder waargenomen dwergstelsel vlakbij de Melkweg, gelegen op slechts 30 miljoen lichtjaar afstand, da’s in de achtertuin van de Melkweg – een prachtig voorbeeld van wat ze serendipiteit noemen, iets vinden terwijl je eigenlijk iets anders zocht. Bedin 1 hebben ze ‘m genoemd, een zeer lichtzwak ‘sferoïdaal dwergstelsel’, dat opdook in de rand van het beeldveld toen ze met de Advanced Camera for Surveys (ACS) van Hubble naar NGC 6752 keken. Hierboven zien je ‘m, een beetje links achter de sterren, die weer tot NGC 6752 behoren. Die bolhoop ligt pakweg 13.000 lichtjaar van ons vandaan, dus een stuk dichterbij. Hieronder een aantal foto’s, die duidelijk maken waar Bedin 1 zich ‘in’ NGC 6752 bevindt.

Credit: ESA/Hubble, NASA, Bedin et al., Digitized Sky Survey 2

Bedin 1 is een langwerpige dwergsterrenstelsel. Het is niet groot, z’n lengte bedraagt slechts 3000 lichtjaar, da’s slechts een fractie van de grootte van het Melkwegstelsel. Sferoïdale dwergstelsels als Bedin 1 zijn lichtzwak, ze bevatten weinig stof (om nieuwe sterren van te maken) en ze hebben voornamelijk oude sterren. In de Lokale Groep van sterrenstelsels zijn er 36 van die sferoïdale dwergen bekend, waarvan er 22 rondom de Melkweg draaien. Bedin 1 lijkt niet tot die laatste groep te horen, maar hoort vermoedelijk bij NGC 6744, waar ‘ie twee miljoen lichtjaar vandaan ligt. In de video hieronder wordt ingezoomd op NGC 6752 en Bedin 1.

Hier het vakartikel over de vondst van Bedin 1. Eerste auteur van dat artikel is de Italiaanse sterrenkundige L.R. Bedin, dus kennelijk vond met het een juiste keuze het dwergstelsel naar hem (of haar?) te noemen. Auteur 2 heet M. Salaris, auteur 3 heet R.M. Rich. Een bont gezelschap. 🙂 Bron: Hubble.

Share

Speak Your Mind

*