24 februari 2024

SpaceX ‘Demo-1’ testvlucht staat gepland voor 2 maart a.s.

De Crew Dragon van SpaceX zal een testvlucht ‘Demo-1’ maken op 2 maart a.s. Dit is door het NASA management op 22 februari j.l.  bekend gemaakt. De capsule zal bij de test nog niet bemand zijn. De beslissing werd genomen na een uitgebreide evaluatie afgelopen week door een 100 koppig NASA/SpaceX team. De missie heet ‘Demo-1’.

Dragon liftoff credits; NASA/SpaceX

“We zijn er allemaal zeer opgetogen over om nu een vaste datum geprikt te hebben,” aldus Bill Gerstenmaier, NASA’s hoofd voor bemande ruimtevaart en exploratie, vanuit het Kennedy Space Center. De capsule zal op een Falcon 9 om 2:48 lokale tijd vanaf het Launch pad 39A vertrekken. Daarna zal de capsule in een omloopbaan om de aarde gebracht worden en een dag later aanmeren bij het ISS. Daar zal het tot 8 maart blijven en vervolgens terugkeren naar aarde alwaar het een splashdown in de Atlantische oceaan zal maken. Gerstenmaier deelde mee dat er nog slechts 1 actie op de agenda stond, betreffende de flight software aangaande het aanmeren en naderen van het ISS, waar nog de puntjes op de i gezet moesten worden. Met Rusland was er een afwijkende mening over dit punt. Gerstenmaier zei dat dit het te volgen protocol betrof aangaande een storing van een van de hoofd computers bij nadering van het ISS en hoe de ‘breakout’ manoeuvre, het vermijden van het ISS, uitgevoerd zou moeten worden.

Een van de andere zaken waar extra aandacht naar toe gaat zijn de Draco motoren. Een van deze Draco’s weigerde op een eendere Dragon vrachtmissie. Maar NASA stelt dat SpaceX de afgelopen maanden zo een robuust testprogramma heeft afgewerkt dat men verwacht dat ook dit in orde is. De back-up data van de lancering zijn resp. 5, 8 en 9 maart. De beperkende factor bij het bepalen van data is dat de Dragon echt niet langer dan 1 dag over de reis doet naar het ISS i.v.m. thermische spanning op het vaartuig, en dat de splashdown in de Atlantische oceaan tijdens daglicht zal moeten plaatsvinden.  Demo-1 zal opgevolgd worden door een bemande testvlucht met de NASA astronauten Bob Behnken en Doug Hurley. Deze missie zal naar verwachting niet eerder dan in de maand juli plaatsvinden en hangt ook nog af van het verloop van de Demo-1 missie. Een in-flight abort test zou eventueel al in april plaats kunnen vinden, aldus Elon Musk in een twitter bericht van 21 februari j.l. Deze eerste Falcon 9 rakettrap zal deze test waarschijnlijk niet overleven volgens Musk, die antwoordt op een vraag hoeveel vluchten er nog voor de Falcon 9 in het vat zitten; ‘High probability of this particular rocket getting destroyed by Dragon supersonic abort test. Otherwise, at least 20 or 30 missions for Falcon 9. Starship will take over before the F9 fleet reaches end of life.’ Dit is dezelfde eerste trap van de Falcon 9 die vorige week de Indonesiche satelliet en de Israëlische maansonde in een omloopbaan om de aarde heeft gebracht.  Voor het persbericht met het tijdschema en activiteiten rondom de lancering zie de link hieronder; Bronnen; SpaceNews/NASA

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-to-provide-coverage-of-spacex-commercial-crew-flight-test

Share

Speak Your Mind

*