29 november 2023

Exploratie missies zijn spekkoper bij NASA budget voorstel voor 2020

Het budget voorstel van de Amerikaanse regering voor NASA voor het fiscale jaar 2020 betekent voor het ruimtevaartagentschap een flinke verhoging ten opzichte van voorgaande jaren. Het voorstel betekent met name een royale financiële injectie voor exploratie missies waaronder een maan ruimtestation ‘Lunar Gateway’ en een maanlander. Bij de toelichting op het budget voorstel accentueerde het hoofd van NASA Jim Bridenstine NASA’s maan exploratie plannen* in het volgend decennium met de volgende woorden: “We zullen naar de maan gaan in het volgende decennium op een manier die nooit eerder vertoond is,” en vervolgde “Echter deze keer, als we er aankomen, zullen we er blijven.” Wetenschappelijke programma’s voor o.a. aardwetenschappen en educatieve projecten werden minder bedeeld en van sommige zou de bijdrage zelfs tot nul gereduceerd kunnen worden. 

NASA’s Orion nadert Lunar Gateway station credits; NASASpaceFlight

Het budget voorstel voor NASA voor het fiscale jaar 2020** (FY 2020) bedraagt afgerond 21 miljard USD. Dit is hoger dan de voorafgaande jaren maar nog altijd een 2,2% reductie t.o.v. 2019 (een half miljoen USD). NASA heeft flink moeten snijden in zijn projecten de afgelopen jaren. Dit in verhouding tot de zogeheten  baseline budgetering***. Het maan ruimtestation zou als het voorstel goedgekeurd wordt een verdubbeling zien in het te besteden bedrag (van 450 naar 821 miljoen USD). Dit terwijl qua constructie en operationele aspecten de Lunar Gateway nog volop in de ontwikkelingsfase zit en ook het te gebruiken draagraket systeem nog onzeker is. Het zou goed kunnen dat de shuttle service verzorgd wordt door NASA’s SLS (Space Launch System), deze zou zijn inaugurele vlucht ergens in 2020 moeten maken maar Bridenstine liet ook de mogelijkheid voorbij komen van het gebruik van commerciële raketten of ruimtevaartuigen en met SpaceX’ recentelijke succesvol afgeronde Falcon heavy/Demo-1 testvlucht ligt deze optie ook nog op tafel (zou waarschijnlijk 700 miljoen uitsparen). Het budget voorstel calculeert ook een maanlander in (350 miljoen USD), de Mars Sample Return Missie (opvolger Mars 2020) en de lancering van de Europa Clipper (600 miljoen USD) in 2023 m.g.v. een commerciële lanceerraket.

Budget voorstel NASA FY2020 credits; SpaceNews

Exploratie is spekkoper dus bij het voorstel en daarbij is het bijten in de zure appel voor astrofysica (-20%)  planetaire wetenschappen (-4.9%), en aardwetenschappen (-7.8%). Ook de Wide-Field Infrared Space Telescope (WFIRST) komt in een moeilijke positie. De telescoop, gebouwd rond een 2.4 diameter spiegel en gefinancierd door het National Reconnaissance Office, zou zelfs tot nul gereduceerd kunnen worden. Eenzelfde lot zou het STEM treffen, dit bureau verzorgt promotie naar buiten, ondersteuning van jonge wetenschappers en educatieve programma’s. De James Webb telescoop treft het beter, het bedrag wordt verhoogd tot ruim 46 miljoen USD. Maar het is nog slechts een voorstel en ook het uiteindelijk plaatje zag er voor het FY2019 anders uit. Het gevraagd bedrag voor 2019 was 19.9 miljard USD, hierdoor kwamen resp. de WFIRST,  NASA’s STEM projecten en enkele Earth Science missies (Clarreo en PACE) op de tocht te staan maar het Congres wist het bedrag uiteindelijk tot 21,5 miljard te verhogen( 0.49% van het federale budget van 4.4 biljoen (1012).  Echter het congres moet het FY2020 eind dit jaar nog goedkeuren.

NASA budget 1958 – 2017 credits; Wikipedia

Het NASA budget is nog slechts een schim vergeleken met zijn piekjaren tijdens de jaren ’60 van de vorige eeuw, toen het ruim 4% van het totaal te besteden Amerikaanse budget ontving. En er is altijd een spanningsveld tussen de buitensporig dure bemande missies, het spreekwoordelijke ‘No Buck Rogers, no bucks’ en de veel goedkopere robotische missies. Velen voorzien dan ook dat er miljarden dollars gaan verdwijnen naar het Lunar Gateway project, de dure SLS en de James Webb telescoop waardoor er weinig zal overblijven voor de robot missies. NASA zal toch hierin alle zeilen bij moeten zetten om, van missie voorstel tot lancering, allerlei soorten projecten door het Congres labyrint zien heen te sluizen.

Lunar Gateway
De lancering van het eerste deel van het maansruimtestation ‘Lunar Gateway’ is recentelijk uitgesteld wegens de shutdown eerder dit jaar.  Dit liet NASA recentelijk aan de bedrijven weten die contracten proberen binnen te halen voor het eerste deel van de Lunar Gateway, het Power and Propulsion Element (PPE). Tijdens de 35 dagen durende shutdown stopte het proces van reviewen van  de voorstellen en offertes. Het proces zal niet eerder dan in mei hervat worden, dit op zijn beurt zal een domino effect hebben op het gehele PPE project inclusief lancering. NASA stelde in zijn verklaring dat een soortgelijke termijn van uitstel ook van toepassing zal zijn op de lanceerdatum, die van september 2022 naar niet eerder dan 31 december 2022 verschoof. De kosten voor dit deel van het programma tot 2023 worden geraamd op ruim 4 miljard dollar.

NASA gebruikt voor wat betreft het PPE element geen standaard contract. NASA maakte in september 2018 een zogeheten BAA aankondiging, een ‘broad agency announcement’ (BAA) voor de PPE, ontwerp voorstellen konden tot half november dat jaar ingediend worden. NASA zal met meerdere bedrijven contracten aangaan om de module te bouwen en te testen, deze module moet elektrische voorzieningen inclusief aandrijving verzorgen van de Lunar Gateway.  Onder het BAA regime bouwt NASA de module niet in eigen beheer maar ondersteunt de constructie en lancering van de module alsmede het uittesten van een jaar in de ruimte. Na het testjaar heeft NASA de optie om wel/niet de PPE aan te schaffen die dienst gaat doen bij de Gateway. NASA heeft bedrijven aangemoedigd gebruik te maken van bestaande technologie zoals commerciële satelliet ‘buses’ de draagconstructies en aanverwante technieken opdat dit voordeliger is dan een compleet op maat gemaakt ruimtevaartuig. Bronnen; Sky & Telescope / SpaceNews / NASA

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-administrator-statement-on-nasa-s-moon-to-mars-plans-fy-2020-budget

** Fiscaal jaar; de periode die door overheden wordt gebruikt voor boekhoudkundige en budgettaire doeleinden, deze varieert tussen landen. Het fiscale jaar van de federale overheid van de Verenigde Staten is de periode van 12 maanden die begint op 1 oktober en eindigt op 30 september van het volgende jaar. De identificatie van een fiscaal jaar is het kalenderjaar waarin het eindigt; dus, het huidige fiscale jaar is 2019, vaak geschreven als “FY2019” of “FY19”, die begon op 1 oktober 2018 en zal eindigen op 30 september 2019. 

***Baseline budgeting is een boekhoudmethode die de federale overheid van de Verenigde Staten gebruikt om een budget voor de komende jaren te ontwikkelen. Baseline-budgettering maakt gebruik van de huidige bestedingsniveaus als de “basis” voor het vaststellen van toekomstige financieringsvereisten en schat de toekomstige budgetten in op het huidige budget maal de inflatie ten opzichte van de bevolkingsgroei. 

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: