17 april 2024

Hebben ze nou weer gemineraliseerde organismen gevonden in een meteoriet van Mars?

Credit: NASA – Johnson Space Center

Jullie kennen vast nog wel het verhaal van ALH 84001, de meteoriet afkomstig van Mars, die gevonden werd in december 1984 bij de Allan Hills op Antarctica. In 1996 kwam Dr. David McKay van de NASA met de ‘ontdekking’ dat hij aanwijzingen in de meteoriet had gevonden voor het bestaan van leven op Mars en met die ontdekking werd de 1,93 kg wegende steen wereldberoemd. Het was een stelling waar vele wetenschappers het niet mee eens waren én zijn – de discussie gaat nog steeds door. En nu is daar opnieuw zo’n Marsmeteoriet: dit keer gaat het om Allan Hills 77005, alias ALH-77005, een 482,5 gram wegende meteoriet, die al in 1977 door Japanners in het ijs van de Zuidpool werd ontdekt – je ziet ‘m hierboven. Hongaarse onderzoekers hebben die steen onderzocht en ze zeggen in de steen organische materialen in gemineraliseerde vorm te hebben gevonden.

Het binnenste van de ALH-77005. Credit: NASA – Johnson Space Center

Het zou volgens hen gaan om fossiele resten van bacterieën, die van Mars afkomstig zouden zijn, de oorsprong van de meteoriet. De fossiele resten zouden zich bevinden in smeltholtes (‘melt pockets’), zodat volgens de onderzoekers uitgesloten is dat het gaat om leven met een aardse oorsprong. Over hun onderzoek hebben de Hongaren het artikel Mineralized biosignatures in ALH-77005 Shergottite—Clues to Martian Life? gepubliceerd in het tijdschrift De Gruyter Open Astronomy. De onderzoekers denken dat ook in andere meteorieten afkomstig van andere hemellichamen uit het zonnestelsels gemineraliseerde organismen kunnen voorkomen. Bron: Eurekalert.

Share

Comments

 1. Hee Arie, ik had met per ongeluk afgemeld voor Astroblogs. Allemaal oude posts. Maar ik heb me weer aangemeld. Ik heet “egel”. Ik heb geen Twitter-account meer. Dat geeft me allemaal teveel prikkels. Kun je mij een lege email sturen, dan kan ik je tóch bereiken : driel240 gmail com

 2. Obelix zegt

  Ik vrees dat we toch even met de pet rond moeten, om onze eigen paleontoloog op Mars te zetten, die dan na voldoende onderzoek het verlossende woord kan geven of er nu wel of geen leven op Mars is geweest.

  (En misschien nog is!)

  Groet, Paul 🙂

 3. Etienne Durinck zegt

  De aanwijzingen van vroeger leven op Mars worden steeds nadrukkelijker.

 4. Marco Roepers zegt

  Als we buitenaards leven vinden, sterk verschillend van aards leven en niet verder gekomen dan een primitief stadium, dan zou de discussie wel eens kunnen gaan over de vraag wat nu leven is. Ook met aards leven is er de discussie over de vraag over wat nu leven is en wat niet, maar de vraag of er leven is op aarde is er niet. Wij zijn er immers. Op andere planeten met leven zouden die overduidelijke manifestaties van leven wel eens kunnen ontbreken en daarmee wordt het discutabel of het leven wel echt leven is en niet gewoon een complexe chemische reactie.

 5. Zolang die meteorieten geen pootjes krijgen en zich op eigen kracht verplaatsen blijf ik scepties, met de huidige data van de marslanders is het nu wel erg makkelijk scoren.

Speak Your Mind

*