21 april 2024

SpaceX’ Starlink Internet krijgt vorm, eerste 60 testsatellieten bijna klaar voor lancering [update en video lancering]

SpaceX’ Starlink, een constellatie van duizenden satellieten om de gehele wereld te voorzien van high speed internet, begint vorm te krijgen. Maar het gaat stap voor stap. Een dezer dagen, zo kondigde de man achter het plan SpaceX’ CEO Elon Musk aan, zal het bedrijf een batch van 60 testsatellieten tegelijk in een baan om de aarde brengen. Update; De lancering vond plaats op 24 mei NLste tijd om 4:30.  Musk toonde recent trots de fraaie toren satellieten binnenin de neuskegel van de Falcon 9 raket. Starlink bestaat uit maar liefst 12.000! kleine communicatie satellieten in een lage aarde baan (LEO).

SpaceX satellieten 60 stuks in neuskegel Falcon 9 credits; SpaceX Inverse

Het satellietbreedbandinitiatief van SpaceX verschilt hoofdzakelijk van de bestaande benaderingen van op ruimte gebaseerde internetinfrastructuur door kleine satellieten in een lage baan om de aarde (LEO) te gebruiken. Een netwerk zoals dit zou de snelheden van de huidige communicatiesatellieten, die zich in een geostationaire baan rond 36.000 km boven de zeespiegel bevinden, aanzienlijk kunnen verbeteren. SpaceX lanceerde reeds in februari 2018 twee demosatellieten in een baan om de aarde, genaamd Tintin A en B*, die konden communiceren met zes grondstations. SpaceX is in de tijd daarna relatief stil gebleven met betrekking tot het Starlink-project, maar nu in mei 2019, lijkt het project in een stroomversnelling te komen.  Bovenstaande afbeelding gedeeld door Musk op Twitter toont de eerste 60 Starlink-satellieten verpakt in de neuskegel van de Falcon 9-raket van SpaceX. Musk zei hierover dat deze batch, i.t.t. de Tintin satellieten die alleen voor demonstratiedoeleinden waren, ‘productie’ satellieten zijn. Echter ook deze 60 proef satellieten zullen niet gebruikt worden voor de definitieve constellatie. SpaceX’ algemeen directeur Gwynne Shotwell kondigde dat op de Satelliet 2019 conferentie in mei j.l. aan Deze batch mist de intersatelliet links die wel aanwezig zal zijn in toekomstige satellieten, Deze zouden een beter inzicht moeten geven over de precieze werking van de constellatie. Als de 60 testsatellieten naar behoren blijken te functioneren zou dit de weg vrijmaken voor meerdere, tussen de 2 en 6, Starlink-lanceringen later dit jaar. Zodra SpaceX enkele lanceringen heeft voltooid, zou het netwerk snel vorm kunnen krijgen. Musk zei op 12 mei j.l. op Twitter dat ongeveer zes nieuwe lanceringen van 60 satellieten genoeg zouden kunnen zijn voor “kleine” dekking, terwijl 12 lanceringen genoeg zouden zijn voor “bescheiden” dekking. Dat betekent dat tegen het einde van dit jaar SpaceX een basisconstellatie kan hebben die draait.

Het systeem linkt aan een grondterminal t.g.v. een pizzadoos die communiceert met de satellieten.SpaceX vroeg in februari 2019 permissie aan de FCC om 1 miljoen terminals op aarde te installeren. De satellieten maken gebruik van laser technologie om onderling te communiceren. Mark Handley,  professor in netwerksystemen van het University College London, maakte recent aan Inverse duidelijk dat dit de communicatie tussen twee punten tot zo een 50 procent sneller kon laten verlopen, dit daar het licht sneller door vacuüm gaat als door glasvezelkabels. SpaceX plant 4409 satellieten in zijn initiële constellatie. Iedere satelliet weegt 400 kg, 1584 komen op een hoogte van 550 km boven de aarde en de rest op 1150 km hoogte. De FCC heeft SpaceX voor deze eerste ‘setup’ constellatie in mei permissie verleend. Voor wat betreft ruimtepuin is er volgens SpaceX nul procent kans dat er ooit iemand door satellietpuin op aarde geraakt zal worden. Restanten satelliet worden in de atmosfeer verbrand. SpaceX heeft een aantal concurrenten die wedijveren om hun gigantische satellietconstellaties te starten. OneWeb, dat in februari zijn eerste zes satellieten lanceerde, richt zich op maximaal 900 satellieten met als doel om tegen 2021 op te starten. CEO van Amazon, Jeff Bezos, wil 3236 satellieten gebruiken voor zijn Project Kuiper**. SpaceX en Blue Origin hebben beide vergelijkbare einddoelen om hun huidige projecten te gebruiken voor een beter financieel fundament voor w.b. ruimtekolonisatie, maar Bezos ziet meer in drijvende structuren (O’Neill ruimtestations) in een baan rond de aarde in plaats van, zoals Musk voorstaat, steden op Mars. Het ambitieuze voorstel lijkt financieel afhankelijk te zijn van de relatief lage kosten die gepaard gaan met SpaceX’s herbruikbare Falcon lanceerders  en de lage overheadkosten verbonden aan de kleine satellieten die de knooppunten van het Starlink-netwerk vormen. Starlink lijkt bedoeld om een aanzienlijk deel van de inkomsten te verschaffen om een aantal andere ambities van Musk te financieren, uit  documenten in bezit van de Wall Street Journal  blijkt dat SpaceX tot 40 miljoen abonnees verwacht tegen 2025, met een geschatte omzet van $30 miljard voor dat jaar. Het succes van de ene internetconstellatie ten opzichte van de andere zou deze visies kunnen versterken en dichter bij de realiteit brengen. Een factor die tegen SpaceX werkt, is tijd. De FCC gaf het bedrijf tot 29 maart 2024 om 50 procent van de geplande constellatie te lanceren. Ongeveer drie jaar later moet het bedrijf zijn constellatie voltooien. Musk heeft slechts acht jaar de tijd om de toekomst van internettoegang een kickstart te geven. Bronnen; Inverse, New Atlas, SpaceX, The Verge, Elon Musk/Twitter

*1/3/2018 AB Starlink
Share

Speak Your Mind

*