4 december 2023

Weekend vol festiviteiten en evenementen rond 50 jaar maanlanding

Credits: NASA.

Op zaterdag 20 juli 2019 is het 50 jaar geleden dat de eerste maanlanding plaatsvond en enkele uren later (in Nederland op 21 juli) Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette. Komend weekend wordt er op verschillende manieren stilgestaan bij dit bijzondere jubileum. Op 50jaarmaanlanding.nl, www.moonlanding50.org/lunarevents (tabblad The Netherlands) en www.astronomie.nl/iau100 is een groot aantal evenementen verzameld.

Hieronder een greep uit de activiteiten die door publiekssterrenwachten en de sterrenkundige instituten in Nederland worden georganiseerd.

Sterrenwacht Hellendoorn: speciaal middagprogramma voor de jeugd en een avondlezing. http://sterrenwachthellendoorn.nl/staging/20-juli-speciale-viering-50-jaar-maanlanding-apollo-11/

Publiekssterrenwacht Phoenix in Lochem: planetariumshow en ontdekactiviteiten. https://www.sterrenwachtphoenix.nl/phoenix/50-jaar-Appollo-11-maanlanding.html

Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel: tentoonstelling over de historische ruimtevlucht van Apollo 11. http://www.volkssterrenwachtorion.nl/index.php?id=251.

Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch: MAANifestatie. Ontdek meer over de samenwerking tussen NASA en deze sterrenwacht tijdens de Apollo 10 & 11 missies. https://www.sterrenwachttivoli.nl/apollo11

Volkssterrenwacht Bussloo: gevarieerd programma met onder andere lezingen en tentoonstellingen. https://volkssterrenwachtbussloo.nl/?p=1098.

In Leiden zijn er activiteiten in Museum Boerhaave https://rijksmuseumboerhaave.nl/te-zien-te-doen/maanlandingweekend/ en op de Oude Sterrewacht. http://www.astronomie.nl/#!/iau100/iau100/_detail/gli/sterrenwacht-leiden-50-jaar-sinds-de-eerste-mens-o/.

Artis Planetarium in Amsterdam: speciale voorstellingen in het kader van 50 jaar maanlanding. https://www.artis.nl/nl/te-doen-artis/dagagenda-activiteiten/50-jaar-maanlanding/

De Rijksuniversiteit Groningen biedt gratis planetariumshows in de DOT. https://www.facebook.com/events/382043619105629.

Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

  1. Avatar foto Monique zegt

    Vandaag hebben wij een bezoekje gebracht aan sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch. We rijden er regelmatig langs en zijn er vandaag met onze kleindochters naartoe gelopen vanaf hun huis. Ik vond het erg interessant.
    De kleindochters zijn er eigenlijk iets te jong voor (5 en 7 jaar), maar ze vonden het leuk om zo’n ruimtepak aan te trekken en even door de telescoop te kijken. In de bibliotheek werd een filmpje getoond waarin onze oudste kleindochter een school in de buurt herkende waar men destijds al die antennes had geplaatst.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: