3 december 2023

Video Tiangong 2 opgebrand in atmosfeer

Op de memorabele 20ste juli gisteren zijn er drie astronauten gelanceerd met de Sojoez en nu onderweg aan hun grote expeditie in het ISS, Godspeed! Omgekeerd verging het afgelopen 19 juli om 3:15 NL se tijd de Tiangong 2. Dit Chinese ‘Hemels Paleis’ is na drie dienstjaren teruggekeerd naar de aarde en deels opgebrand in de atmosfeer. Deze terugkeer gebeurde, in tegenstelling tot het vorige ruimtestation de ‘Tiangong 1’, gecontroleerd.

Tiangong 2 credits; ScienceAlert / CGTN

Tiangong-2 werd op 15 september 2016 richting de ruimte gelanceerd. Na drie jaar heeft het ruimtestation zijn nut bewezen waardoor het terug naar de aarde mag keren. Het was immers nooit de bedoeling om Tiangong-2 permanent in de ruimte te laten rondzweven. Daarom werd het uit zijn baan om de aarde gehaald. Het grootste deel van het ruimtestation verbrandt in de atmosfeer. Overige brokstukken belanden in de Stille Oceaan, ergens tussen Nieuw-Zeeland en Chili. Dit gebied, Point Nemo, wordt ook wel de ‘satellite graveyard’ genoemd.

De ‘1’ stortte vorig jaar in april eveneens neer in de Stille Oceaan. Maar dat was ongecontroleerd. De mastodont, die maar liefst 8,5 ton woog, stortte neer nadat die aan vermogen verloor, en China het ruimtestation niet langer kon controleren. Om zulk scenario te voorkomen, wordt de Tiangong-2 terug naar de aarde gehaald nu die nog naar behoren functioneert. Daarbij staat er alweer een vervanger klaar. China heeft plannen voor een groter ruimtestation, groter dan Tiangong-2 en kleiner dan het Internationale ruimtestation (ISS). Bronnen; ScienceAlert, HLN, TheVerge, CGTN

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: