5 december 2023

Dit najaar gelanceerd; serie ‘For all Mankind’ geeft Sovjets voorsprong met de maanlanding

Stel dat de Sovjets de Apollo 11 missie met enkele dagen voorsprong hadden verslagen en als eerste op de maan waren geland – hoe zou de wereld er dan hebben uitzien? Deze vraag vormt het uitgangspunt van een nieuwe Apple TV+ serie in het genre ‘alternatieve geschiedenis’ en is getiteld For all Mankind, bedenker is Ronald D. Moore, bekend van de Battlestar Galactica scifi series.

Acteur Joel Kinnamon als Edward Baldwin, For all Mankind credits; Inverse  / Decider.com

De USSR wordt in de serie de leidende rol in de ruimtewedloop uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw toebedeeld. In een interview met de site Inverse zet Moore uiteen waarom hij de geschiedenis, met het wijzigen van slechts één enkel detail, zo een opmerkelijke twist gaf. Moore was als kind uitermate gefascineerd door de Apollo reizen en werd hierdoor een groot liefhebber van sciencefiction. Zo maakte hij een van de meest succesvolle scifi series aller tijden, Battlestar Galactica. Destijds twijfelde hij er niet aan of project Apollo zou slechts het begin zijn van nog veel stoutmoediger reizen in het zonnestelsel, maanstations, maanbases en/of reizen naar Mars zouden volgen. Maar dit liep anders, krimpende NASA budgetten in de jaren ’70 noopte NASA veel projecten af te breken of onvoltooid te laten. Moore, die het maken van een serie over de ruimtewedloop USSR/VS al lang op zijn verlanglijstje had staan, combineerde dit gegeven voor de serie met zijn onvervulde dromen zoals de geschrapte Apollo 18-20 missies en het afgebroken Shuttle tijdperk. En zo ontsproot aan Moore het idee om via een ’twist’ in de geschiedenis een ander licht te werpen op deze periode.

Het uitgangspunt van  For All Mankind is het moment waarop de Sovjets op de maan landen. De serie is gemaakt in samenwerking met Zack von Amburg, een van de directeuren van Apple TV+ met wie Moore al vaak over een NASA serie gesproken had. Via een ’twist’ in de geschiedenis zou er een ander licht op de ruimtewedloop geworpen worden. De Sovjet-Unie, zo vertelt Moore, was veel dichter bij een maanlanding dan velen zich destijds realiseerden. Alexei Leonov zou als eerste naar de maan gaan en werd in 1968 geselecteerd voor een maan flyby, de Sojoez 7KL1 vlucht. Deze ging niet door en Apollo 8 voltooide wel deze flyby eind dat jaar. Ook de Sovjet maanlanding, met Leonov, de LOK/N1 missie, werd gecanceld. Moore denkt dat dit grotendeels kwam door de dood van de hoofdontwerper Sergei Korolev in 1966. Hierdoor raakte het maanprogramma in verval en ook de N1 raket kwam nooit van de grond. Moore stelt dat er in de serie vanuit wordt gegaan dat Korolev voort leeft, en brengt het Sovjet maanprogramma weer op de rails. De Sovjets landden twee weken voor Apollo op de maan. Voor deskundig advies hebben Moore en von Amberg zich laten informeren door voormalig Apollo vluchtleider Gerry Griffin en astronaut Garrett Reisman. Bronnen; Inverse, C21media, Bright TV

De serie ‘For all Mankind’ bestaat uit 10 afleveringen, van elk 60 min. DE Apple+ TV, SVOD service, verschijnt deze herfst. Apple heeft dit voorjaar deze SVOD service onthuld, waarvan het hoopt Netflix en Amazon te evenaren. Apple is van plan het dit najaar in meer dan 100 landen te lanceren, via een opnieuw ontworpen Apple TV-app, op platforms zoals iOS, Mac, Roku, Amazon’s Fire TV en verschillende smart-tv’s van fabrikanten, waaronder Samsung. Meer info;
Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: