5 oktober 2024

Is de mysterieuze Planet Nine eigenlijk een primordiaal zwart gat?

Artistieke impressie van Planet Nine als een verre ijsreus, vergelijkbaar met Neptunus. Courtesy: NASA/JPL-Caltech/R.Hurt (IPAC). Deze afbeelding mag onder voorwaarden vrij gebruikt worden.

Sterrenkundigen hebben voorgesteld dat de mysterieuze Planet Nine helemaal geen planeet is, maar een primordiaal zwart gat. Dat zijn relatief kleine objecten die vlak na de oerknal ontstaan zijn als gevolg van dichtheidfsluctuaties. De meeste zullen inmiddels verdampt zijn (want dat doen zwarte gaten!), maar een flink aantal zou het overleefd kunnen hebben tot de dag van vandaag.

Nu zijn primordiale zwarte gaten puur hypothetische objecten, dus we weten niet eens zeker of ze wel bestaan. Maar als ze bestaan, zouden ze van grote invloed kunnen zijn op het universum en wellicht zelfs een belangrijk onderdeel kunnen uitmaken van donkere materie. Nu hebben onderzoekers voorgesteld dat een primordiaal zwart gat op een verrassend korte afstand van de aarde zou kunnen staan….. namelijk in de buitendelen van het zonnestelsel!

De laatste jaren zijn astronomen erachter gekomen dat een aantal ijsdwergen voorbij Neptunus een vreemde omloopbaan hebben – dit zou verklaard kunnen worden door een (vooralsnog onzichtbare) bron van zwaartekracht in het buitenzonnestelsel. De meeste onderzoekers gaan er vanuit dat het een planeet is, met een gewicht van ongeveer tien aardemassa’s.

Maar nu zeggen twee onderzoekers dat de mogelijkheid dat een primordiaal zwart gat de mysterieuze zwaartekachtbron zou kunnen zijn, niet uitgesloten kan worden. Het zal echter een hele kluif worden om hun theorie te bewijzen, aangezien een zwart gat van bijvoorbeeld vijf aardemassa’s slechts vijf centimeter groot zal zijn. Bovendien zal een dergelijk zwart gat een Hawkingtemperatuur van slechts 0,004 Kelvin hebben, waarmee ze kouder zijn dan de kosmische achtergrondstraling. Maar toegegeven, het is een fascinerende theorie.

Bron: Phys.org

Share

Comments

  1. Als de communicatie met New Horizons plots een lagere kloksnelheid krijgt alvorens geheel te stoppen… Dan hebben we een redelijke aanwijzing. 😉

    Groet, Paul

  2. Erik van der Veen zegt

    Dan mogen we wel uitkijken dat we niet ineens worden opgesslllllllll…..

  3. Enceladus zegt

    Maar wacht eens even: primordiale zwarte gaten stammen toch allemaal uit de begintijd van het universum en zwarte gaten verdampen toch? Mag je dan niet verwachten dat zo’n klein zwart gat allang verdampt zou moeten zijn? En slui dat dan deze mogelijkheid niet eigenlijk gewoon uit?

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Als er af er toe wat in valt, moet het ‘oplossen’ weer van voren af beginnen.
      En zeker de laatste 5 miljard jaar was er grote kans op nieuwe voeding, daar in de Kuiperbelt. Die andere 8 miljard jaar zat onze primordiaal misschien wel in vergelijkbare omstandigheden… 😉
      Bv bij de ster die onze zware metalen leverde in een supernova.

      De meesten van deze hypothetische objecten zijn waarschijnlijk al verdampt, maar van de paar ‘gelukkigen’ heeft Sol er misschien eentje. 😀

      Groet, Paul

      • Olaf van Kooten zegt

        Ik heb de auteur van het onderzoek een mailtje gestuurd. Volgens hem heeft een primordiaal zwart gat met de massa van meerdere aardes een levensduur dat meer dan voldoende is om nog altijd te kunnen bestaan. Het zijn de microscopische primordiale zwarte gaten die inmiddels verdampt zijn.

Speak Your Mind

*