16 april 2024

Fijne schrikkeldag iedereen!

Credit: LoganArt / Pixabay


Het is 29 februari 2020, schrikkeldag. Die dag hebben we niet voor niets. Het jaar – de periode dat we één omloop om de zon maken – duurt namelijk geen 365 dagen, maar 365,2421875 dagen, zeg 365 en een kwart dag.  Tussen morgen 1 maart en volgend jaar 1 maart zitten 365 dagen, 5 uren, 47 minuten en 55 seconden. De schrikkeldag werd voor het eerst voorgesteld in het decreet van Canopus van 6 maart 237 v.Chr. om de loop van de Egyptische kalender nauwkeuriger met de seizoenen aan te laten sluiten (er zijn echter geen aanwijzingen dat het werd toegepast). Het werd eerst in de juliaanse kalender toegepast als een extra dag die na 23 februari werd ingevoegd, waardoor de maand februari eens in de vier jaar 29 dagen duurde. Julius Ceasar voerde ‘m in 46 voor Christus in op advies van de sterrenkundige Sosigenes van Alexandrië. Toch was hiermee de Juliaanse kalender nog steeds niet sluitend met de werkelijke astronomische lengte van een jaar en liep het kalenderjaar na verloop van tijd achter op het zonnejaar. In 1582 kregen we de Gregoriaanse kalender, ingevoerd dor Paus Gregorius XIII en die hebben we nu nog steeds – de afwijking daarvan is slechts één dag per 3200 jaar. En oh ja, over pakweg vier miljoen jaar is de snelheid van de aarde zodanig afgenomen (gemiddeld 14 microseconde per jaar) dat we helemaal geen schrikkeldag meer nodig hebben. 😀  Bron: Wikipedia + Starts with a Bang.

Share

Comments

 1. Maar goed dat de rente niet negatief staat, anders had het me ook nog geld gekost 🙂

 2. Obelix zegt

  Quote: “Tussen morgen 1 maart en volgend jaar 1 maart zitten 365 dagen, 5 uren, 47 minuten en 55 seconden.”

  Echt niet. Tussen het begin van 1 maart 2020 en het begin van 1 maart 2021 zitten precies 365 dagen, waarvan op dit moment reeds de eerste 10 uur verstreken zijn.
  Het moment “1 maart” is op de kalende precies gespecificeerd.**

  Maar waarschijnlijk heeft de schrijver van dit stuk een alternatieve definitie van “1 maart”
  ( Iets van een lijn van Zon naar een vast punt op de hemel, welke door de Aarde op dat moment wordt overschreden.) Vanuit die alternatieve definitie zal het wel kloppen. 😉

  Groet, Paul 😀

  .
  ..
  ** we hebben geen jaarlijks terugkerende schrikkel uren, minuten en seconden…

 3. Ik vind de hele maand februari de verschrikkelijkste maand van het jaar, wat een pokkeweer…. we kunnen wel toe met 11 maanden vind ik, of 10… het decimale stelsel!

 4. Obelix zegt

  Dat “tropische jaar” loopt van maart-equinox tot het volgende maart-equinox.
  ( En dat is heel anders dan van 1 maart tot de volgende 1 maart. Ik neem je de dichterlijke vrijheid niet kwalijk, maar exact is het niet. 😉 )

  Bedankt voor je uitleg (en bron).
  Vriendelijk groet,
  Paul

Speak Your Mind

*