28 mei 2024

Planeten spannen samen aan de ochtendhemel

Pfoeh, gelukkig mogen we ons in Nederland nog vrij bewegen. Zo kon ik vanmorgen vroeg de Alblasserwaardse polder intrekken om te genieten van een fraaie start van een nieuwe dag.

De kosmische natuurwetten gaan namelijk onverstoorbaar door te werk en verzorgden geheel volgens planning een een fraaie samenstand van planeten aan de vroege ochtendhemel. Maan, Jupiter, Mars en Saturnus waren te vangen in één blikveld. In deze sport wordt niets afgelast!

Het was wel even doorbijten toen de wekker om 5.15 uur ging. Ik wierp een korte blik door het raam met de stille hoop dat het bewolkt zou zijn en ik zonder bezwaar weer onder de warme dekens kon kruipen. Lekker uitslapen op mijn vrije dag. Maar nee, ik zag sterren.
Eenmaal buiten in de frisse lucht was het heerlijk en de morgenstond was prachtig. Dat is genieten! Blij dat ik ben opgestaan.

Samenstand Maan-Jupiter-Mars-Saturnus

Maan, Mars, Jupiter en Saturnus in de vroege ochtend (omstreeks 6 uur)van woensdag 18 maart  

Morgenochtend vroeg (do 19/3) zal de Maan een stuk naar het Oosten zijn verschoven en links onder Saturnus staan, zie het kaartje hieronder. De sikkel is wat smaller en bij helder weer zal het wederom een fraai gezicht zijn.  Wie zet zijn/haar wekker?

Maan en Planeten 19/3/2020

19 maart 2020 omstreeks 6 uur. Bron: sterrengids 2020

Share

Comments

 1. Zo Paul, jij was al vroeg je bed uit vanochtend. Het blijft een schitterend decor zo met die molen. En dan drie planeten en de maan erbij, schitterend! Ja mooie oproep. wie doet ’t morgen na? 😀

 2. “Ik wierp een korte blik door het raam met de stille hoop dat het bewolkt zou zijn en ik zonder bezwaar weer onder de warme dekens kon kruipen”

  Herkenbaar. ????

  Ik had er pad erg in toen het al te licht geworden was. Ik zal morgen vroeg proberen tijdig die blik naar buiten te werpen met waarschijnlijk ook in de hoop dat het dan toch bewolkt is.

 3. Paul Bakker zegt

  Het was bewolkt vanmorgen. Jammer hoor.????

 4. jan brandt zegt

  Leuk positief verhaal, Paul…..hebben we zo ontzettend nodig…..heel goed tegen al die corona-zenuwen!!

 5. Ik heb ook een verrekijker, maar nog nooit die handige labeltjes gezien Paul 🙂

Speak Your Mind

*