27 februari 2024

1,5 miljoen euro voor ‘De Donkerte van het Waddengebied’

Ameland startrails en helicopter scaled (Foto door Johan van der Wielen)

Het Waddenfonds draagt 1,5 miljoen euro bij aan het project De Donkerte van het Waddengebied. Dit project van de Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Natuur- en Milieufederaties van Friesland en Groningen, wil met de beleving van de duisternis duurzaam toerisme in het hele Waddengebied stimuleren. De totale kosten van dit project bedragen ruim 3 miljoen euro.

Lichtvervuiling neemt in Nederland steeds meer toe. Als er niets gebeurt, is over 25 jaar nergens in Europa de Melkweg nog te zien. Een plek waar je het donker nog echt kan ervaren is het Werelderfgoed Waddenzee. Om die ervaring te versterken en nieuwe rustzoekende toeristen naar de waddenkust te trekken, slaan Science LinX, het Kapteyn Instituut en GELIFES van de RUG, samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Natuur- en Milieufederaties van de Waddenprovincies, de handen ineen om nieuwe ervaringen te bieden waarbij duisternis de hoofdrol speelt. Met die beleving van de donkerte willen ze duurzaam toerisme stimuleren. Daarnaast worden lokale organisaties en ondernemers betrokken en gestimuleerd mee te doen.

Donkerte meten en beleven

Om deze ambitie te verwezenlijken worden het hele jaar activiteiten georganiseerd op het vasteland en de eilanden in het Waddengebied van Groningen, Friesland en Noord-Holland. In Groningen is het Dark Sky Park Lauwersmeer het centrum van de duisternisactiviteiten. Juist omdat dit de donkerste plek op het vasteland van Nederland is, wordt hier momenteel ook een sterrenwacht gebouwd. Hoe donker het precies is, zal blijken uit metingen waaraan bezoekers bijdragen, bijvoorbeeld met stertellingen en duisternismeters. Dit wordt gekoppeld aan biologisch onderzoek naar de invloed van donkerte op het leven van dieren en planten. Onder de noemer Nacht van het Wad vinden er allerlei nachtactiviteiten plaats: sterrenkijkavonden, nachtwandelingen en -waddenexcursies, diners bij kaarslicht, nachtmuziek, lezingen en workshops. Nacht van het Wad vindt vier keer per jaar plaats rond astronomisch herkenbare nachten.

Bewustwording lichtvervuiling

Al deze activiteiten zullen nieuwe nachtelijke bezoekers naar het waddengebied trekken. Op die manier willen de initiatiefnemers met het project ‘Donkerte van het Waddengebied’ de bewustwording over de noodzaak van het behoud van de duisternis vergroten. Verder is het de bedoeling recreatieondernemers te stimuleren hun eigen verlichting duurzamer te maken, en donkerte uit te dragen als kernkwaliteit van het waddengebied. Bron: RuG.

Share

Comments

 1. Lijkt mij, dat op de architecten-opleidingen hier aandacht aan geschonken moet worden.
  Want bij nieuwe gebouwen is er steeds uitbundige muurverlichting.
  Muurverlichting, hekverlichting, tuinpadverlichting, struikverlichting. Het is in de mode. Afschuwelijk.

 2. Er is geen wetgeving tegen lichtvervuiling, voor geluid wel iets.
  Daar zal wat aan gedaan moeten worden.

  Het kan als eerste wel in gemeentelijke wetgeving, verordening.
  Om de groei tegen te gaan en de bouwlampen aan huizen te laten veranderen.

 3. Avatar foto Monique zegt

  Goed om het Waddengebied donker te houden, maar waren ze van plan om daar grote wolkenkrabbers te bouwen met moderne LED-verlichting? Duurzame toerisme en duisternisactiviteiten stimuleren voor 1,5 miljoen? Het wordt vanzelf donker, dat kost geen drol. Wat houdt die beleving van donkerte in?
  Met z’n allen op een elektrische fluisterboot met een kapotte zaklamp naar de nieuwe sterrenwacht op het Waddengebied? 😀
  “Verder is het de bedoeling recreatieondernemers te stimuleren hun eigen verlichting duurzamer te maken”.
  Dure lampies ! 😉
  (Gekheid, maar toch)

  @piet, nog een wet erbij? We moeten al van alles en mogen steeds minder. De lijst met wat we allemaal niet meer mogen is veel langer dan de lijst met wat we nog wel mogen. Men wordt met camera’s en drones in de gaten gehouden. Boetes voor wie zich niet aan de regels houdt. Iedereen moet zoveel mogelijk thuisblijven. Dat allemaal voor onze eigen bestwil.

  Albert Einstein,”Blind belief in authority is the greatest enemy of truth”.

 4. Er is geen beperking op verlichten, tenzij het een opzettelijk bouwlamp om iemands slaapkamer is.

  In mileu-verguningen is geen beperking van licht of je nu een lichtsensor lampen hebt of een compleet gebouw de hele nacht verlicht maakt niks uit.
  Of die vreselijke mcDonalds dingen.

  Zonder zo iets zullen de dark sky parken elkaar zoals dat gaat 3% meer licht erbij krijgen.

 5. Roeland zegt

  Een van de de donkerste plekken op het ‘vasteland’ is Breezanddijk, midden op de Afsluitdijk. Hopelijk komt er na de renovatie van de Afsluitdijk geen wegverlichting langs de snelweg.

Speak Your Mind

*