28 september 2023

President Trump wil de Maan en planetoïden exploiteren om bemande reis naar Mars mogelijk te maken

Illustratie van mijnactiviteit op de maan. Credit: James Vaughan.

President Donald Trump heeft op 6 april een zogeheten ‘uitvoerend bevel’ getekend om het mogelijk te maken om bronnen op de maan en planetoïden, zoals waterijs en minerale grondstoffen, te gaan exploiteren. De VS heeft die ambitie al langer, maar nu is het voor het eerst dat de VS zich het recht voorbehoudt om tot exploitatie over te gaan zónder dat er internationale verdragen daartoe liggen. De VS kan dus bijvoorbeeld water in diepe kraters op de polen van de maan gaan winnen, zonder dat er eerst toestemming van de internationale gemeenschap voor is. Het Witte Huis zegt dat het uit 1967 stammende Ruimteverdrag al genoeg ruimte biedt om tot de exploitatie over te gaan en dat er niet eerst verdere overeenstemming over de ruimte als ‘global commons‘ hoeft te liggen. Dát de VS de maan en kleine, mineraalrijke planetoïden wil exploiteren is geen doel op zich, want het is allemaal bedoeld om uiteindelijk astronauten op Mars te krijgen. Om bemande ruimtevaart naar de Maan (2024 e.v.) en Mars (jaren dertig) te krijgen heeft de NASA het Artemis-programma opgezet. Internationale partners worden wel gevraagd om daar aan mee te helpen. Enceladus, bedankt voor de tip! Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. America first… Deze keer hoeven ze gelukkig niet eerst de complete lokale bevolking uit te moorden, die met ziektes en geweld het onderspit moesten delven. En voor de evangelisten valt er ook al weinig te beleven 🙂 We lopen wel een beetje achter in de planning: Larry Niven, Jerry Pournelle … De splinter in gods oog

  CHRONOLOGISCH OVERZICHT
  1969 — Neil Armstrong zet voet op de maan van de Aarde.
  1990 — Een reeks verdragen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie heeft het ontstaan van het Co-Dominium ten gevolge.
  2008 — Proefvlucht met de eerste geslaagde interstellaire aandrijving. Verbetering van de Alderson-aandrijving.
  2020 — Oprichting van de eerste interstellaire koloniën. Begin van de Grote Uittocht. (Trump first)
  2040 — Het Co-Dominiale Bureau voor Relokatie begint aan een massale overbrenglng van misdadigers naar planeten buiten het zonnestelsel kolonisatie van Sparta en St.-Ekaterina.
  etc…

  • Avatar foto Obelix zegt

   Dank zij Republikeinse presidenten (o.a. Nixon) van de VS loopt de mensheid sowieso al 50 jaar achter op dat schema, simpelweg omdat we al zolang geen mensen meer op andere objecten laten landen.
   Larry en Jerry hadden daar bij een herdruk van hun werk best melding mogen maken, of de ‘geschiedenis’ updaten.

   Misschien dat de Afscheidingsoorlogen over zo’n 600 jaar en de daarbij gepaard gaande kweek van supermannen te Sauron dan ook niet noodzakelijk zal blijken… 😉

   Groet, Paul

 2. Avatar foto Obelix zegt

  OT

  Ik meen dat alles buiten(!) de Aarde ‘eigendom was van heel de mensheid’ ?
  Is het dan wel toegestaan om eigengereid buitenaardse objecten te exploiteren ? Of kunnen er exploitatievergunningen worden gekocht bij de UN of zo iets?

  Heeft iemand van de meelezers daar juridische kennis van?

  Groet, Paul

  • Wybren de Jong zegt

   “the Moon and other celestial bodies shall be used exclusively for peaceful purposes”
   Zolang het vreedzaam is en niet schadelijk voor astronauten uit andere landen, mag de maan gebruikt worden ‘door alle staten’.

 3. Amerikanen slaan al piketpaaltjes sinds 1492, en is sindsdien door onnatuurlijke selectie onderdeel van hun genoom geworden.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: