27 februari 2024

Asteroïde op impacttraject met de aarde blijkt 56 jaar jonge satelliet; vanavond brandt hij op in de aardse atmosfeer

De Orbiting Geophysics Observatory 1 is een NASA-satelliet welke in september 1964 gelanceerd werd om de magnetosfeer van de aarde te scannen. De 500 kilo wegende satelliet, kortweg OGO-1, zal dit weekend naar de aarde vallen om aldaar in de atmosfeer op te branden. De verwachte reentry van OGO-1 is rond 5:10 PM Eastern Time ofwel zo rond 23:00 NL’se tijd. NASA verwacht dat de satelliet de aardse atmosfeer zal bereiken ter hoogte van Tahiti en de Cook-eilanden in de Stille Oceaan. De satelliet zal desintegreren, deels opbranden in de atmosfeer en restanten zullen in de oceaan terecht komen, NASA verwacht dat er verder geen problemen zullen zijn. De 56 jaar jonge satelliet is reeds sinds 1969 in standby modus. Het OGO-aardobservatieprogramma van NASA bestond oorspronkelijk uit zes satellieten die waren ontworpen om de magnetosfeer van de aarde te bestuderen en in gebruik waren tussen 1964 en 1972.  Elke satelliet had 20 tot 25 instrumenten aan boord. OGO 1, OGO 3 en OGO 5 bevonden zich in equatoriale banen; OGO 2, OGO 4 en OGO 6 bevonden zich in lagere polaire banen. De andere vijf satellieten van de OGO-familie zijn reeds allen gedesintegreerd in de aardse atmosfeer en restanten zijn in de oceaan gevallen.

OGO-1 artistieke impressie credits; NASA

Ontdekking
In de avond van dinsdag 25 augustus observeerde de Catalina Sky Survey (CSS) van de Universiteit van Arizona, gefinancierd door NASA’s Planetary Defense Coordination Office (PDCO), een heel klein object dat leek op een asterde die zich op een inslagtraject bevond met de aarde. Het Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) van de University of Hawaï, ook gefinancierd door PDCO, detecteerde het object onafhankelijk, en vervolgwaarnemingen om de baan van het object te bevestigen werden uitgevoerd door CSS. Nadat verdere nauwkeurige baanberekeningen waren uitgevoerd door het Center for Near-Earth Object (NEO) Studies (CNEOS) van het Jet Propulsion Laboratory van NASA, en vergeleken met het NEO coördinatiecentrum  van ESA, werd bevestigd dat het object geen asteroïde was, maar een satelliet van NASA, het Orbiting Geophysics Observatory 1 (OGO-1). Bron; NASA

OGO-1 gespot op 25 augustus j.l. door het Catalina Sky Survey Credits; NASA/CSS/

Share

Comments

Speak Your Mind

*