4 december 2023

Zwaartekracht zorgt voor de homogeniteit van het heelal – inflatie is niet nodig

De homogeniteit van het heelal is onder andere te herleiden uit waarnemingen aan de komsische microgolf-achtergrondstraling, zoals gedaan door WMAP. Credit: NASA / WMAP Science Team

Het heelal is homogeen en isotroop, dat wil zeggen dat het er naar alle kanten toe precies hetzelfde uitziet – zie daar het kosmologisch principe. Nou werd lange tijd gedacht dat zo’n homogeen heelal alleen kan als er in het allereerste begin van het heelal een korte exponentiële groei van het heelal is, de inflatieperiode. Door die exponentiële groei worden alle initiële rimpelingen in korte tijd gladgestreken en hou je een homogeen heelal over. Maar onlangs heeft David Fajman (Universiteit van Wenen) de zwaartekracht conform de veldvergelijkingen uit de Algemene Relativiteitstheorie nog eens goed bestudeerd en hij komt tot de conclusie dat je die inflatie helemaal niet nodig hebt. In een in Physical Review Letters gepubliceerd artikel laat hij zien dat er geen modificaties van Einstein’s vergelijkingen nodig zijn om te komen tot de waargenomen homogeniteit van het heelal, welke enkele maanden terug nog homogener blijkt te zijn dan eerder gedacht. Inflatie is in zijn berekeningen niet nodig om te komen tot die homogeniteit, de zwaartekracht van Einstein volstaat. Dit geldt overigens niet voor alle modellen van het heelal, zoals Fajman laat weten. Bron: Universiteit van Wenen.

Share

Comments

 1. Wybren de Jong zegt

  Roger Penrose, beroemde natuurkundige, was altijd al kritisch t.a.v. de inflatie theorie. Op de engelse wikipedia wordt Paul Steinhardt geciteerd, die eerst voorstander van inflatie was, maar uiteindelijk tegenstander werd. Hij zegt over Penrose:
  “Penrose’s shocking conclusion, though, was that obtaining a flat universe without inflation is much more likely than with inflation – by a factor of 10 to the googol (10 to the 100) power!”

 2. Nou kan je natuurlijk vast een reactie van het Inflatie-kamp verwachten, waarin wordt gesteld dat de berekeningen van Fajman niet juist zijn of dat we nou net in een kosmologisch model leven dat hij niet gebruikt heeft. Kan weer een leuk debat worden. 🙂

 3. http://www.coronaborealis.nl/files/CrB%20emergente%20zwaartekracht.pdf
  Ik hoop dat de link werkt…
  zeker interessant

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: