28 februari 2024

Elon Musk onthult meer details over locatie van eerste Marskolonie

Van 15 tot 18 oktober is de jaarlijkse Mars Society Convention 2020 gehouden, het was de 23ste editie. Ditmaal bestond de conferentie uit vele virtuele presentaties. Op 16 oktober gaf Elon Musk een uur durende presentatie over zijn Marsplannen. Musk onthulde hierbij meer over de locatie voor de eerste bewoonde basis op het oppervlak van Mars maar ging ook in op de vorderingen van het Starship. Musk benadrukte voor alles in de presentatie, dat het niet louter draait om om enkele astronauten naar Mars te brengen maar dat er gestreefd wordt naar een echte stad met honderden inwoners, de stad moet geheel zelfvoorzienend worden. Ook onderstreepte hij nog eens dat voor ruimtevaartuigen, het wat hem betreft alles draait om ‘re-usability’, alle rakettrappen van het Starship, zowel voor maan- als Marsreizen, zullen herbruikbaar moeten zijn. De gehele Marsonderneming is tot nu toe niet bepaald ‘smooth sailing’ geweest, zo stelde hij. Het is een complex geheel waar herbruikbaarheid van de raket, energie- en zuurstofproductie, het uitkiezen van een geschikte locatie, zowel voor de landing als de stad centraal staan, en een enorme puzzel zijn. De uitdaging is groot maar men werkt onverdroten door.

Melas Chasma, Valles Marineris, Mars Credits; ESA

Marsstad en criteria
De gehele presentatie werd stap voor stap geleid aan de hand van enkele vragen gesteld door ruimtevaart- en Marsexpert Robert Zubrin, zie video hieronder. Halverwege de presentatie komen er, zo rond de 25ste minuut, enkele publieksvragen aan bod. De eerste is een tweeledige vraag en betreft de criteria van de locatie voor de stad en het tweede deel bestaat uit de focus van de Marsastronauten bij aankomst op de planeet. Musk antwoordt dat hij primair denkt aan een locatie op het noordelijk halfrond van de rode planeet. Hij spreekt over de ‘mid-latitudes’, de noordelijke middelste breedtegraden van Mars. Deze zones tonen bewijs voor vroegere ijstijdactiviteit tijdens de late Amazone, vergelijkbaar met de geïntegreerde glaciale landsystemen in de droge valleien van Antarctica.* De grote ophoping van ijs (vele honderden meters) die nodig is om de waargenomen ijsafzettingen te creëren, zouden de toekomstige kolonisten kunnen gebruiken om energie te produceren, aldus de CEO van SpaceX. Verder is het belangrijk zoveel mogelijk zon te vangen voor zonne-energie, en een geschikte landingsplek zou zijn op de lagere breedtegraden van Mars opdat er maximaal effect is voor ‘aerobreaking’ (een methode om een ruimtevaartuig in een bepaalde baan om een hemellichaam te brengen door middel van atmosferische wrijving). Musk stelde tevens dat SpaceX’s eerste Starship-vlucht naar Mars mogelijk over vier jaar zou kunnen worden gelanceerd, een onbemande testvlucht vindt hopelijk plaats in 2022. De interviewer noemt zijn eigen voorkeur voor een locatie, zie foto boven, het betreft Melas Chasma, een droge rivierbedding, in de buurt van ijs, op de bodem van Valles Marineris, in het noorden van de planeet. Verder, het tweede belangrijke punt van de Marsexpeditie, is waar de focus op ligt aan het begin van een verblijf op Mars. Musk zegt dat dit zonder meer het bouwen van een brandstofstation is, en niet exploratie of infrastructuur. Bronnen: MarsSociety, NASA 

*https://www.researchgate.net/publication/279747655_Mid-latitude_glaciation_on_Mars

Share

Comments

 1. T.T. Meedendorp zegt

  Met het geld dat Musk besteedt aan het stichten van dit onzinnige Utopia op mars zou veel ellende op onze eigen aarde kunnen worden bestreden.

  • Avatar foto Angele van Oosterom zegt

   Een groot deel van problemen op aarde hangt niet met geld samen, denk aan religieuze twisten, geld is niet altijd de oplossing. Verder, als we al het geld dat nu aan ruimtevaart, meer specifiek de Marskolonie, direct zouden inzetten voor armoedebestrijding dan is dat veel te weinig (hieronder artikel WEF over armoede i.d. 270 miljard jaarlijks nodig om dit uit te bannen). Geschatte kosten zijn voor 1 Marsastronaut, bij een groep van in totaal 12 astronauten, zo’n 10 miljard USD tot 200.000 USD als er een miljoen op Mars zouden gaan wonen (hier streeft Musk ook naar, 1 miljoen Marskolonisten, kosten p.astronaut/prijs gemiddeld huis in VS). Ter vergelijk het ISS kost zo’n 150 miljard dollar. Uit dit soort ondernemingen, want dat is het, er is een gehele Marsruimtevaartindustrie mee gemoeid, vloeit voort dat er vele arbeidsplaatsen worden gecreëerd, en er veel innovatie en nieuwe kennis wordt opgebouwd. Dit komt juist ten goede aan o.a. armoedebestrijding.

   Voors en tegens;
   https://interestingengineering.com/is-it-worth-it-the-costs-and-benefits-of-space-exploration

   https://www.weforum.org/agenda/2015/07/how-much-would-it-cost-to-end-hunger/

   • T.Meedendorp zegt

    Volgens mij had ik het over ellende en daar valt veel meer onder dan alleen armoed en bovendien vind ik niet dat ruimteonderzoek moet worden gestopt, integendeel , maar besteed geen geld of tijd aan onzinnige projecten zoals horden mensen sturen naar een planeet waar ze niets te zoeken hebben laat dat maar aan robots over, die raken minder snel van slag en hebben geen zuurstof nodig. De vergelijking van Arie met wereld reizigers op onze eigen planeet slaat helemaal nergens op , in die tijd gingen ze op reis naar het onbekende en dat is met de planeten in ons zonnestelsel nu niet helemaal het geval.
    Ik zie het niet gebeuren dat je mensen zo gek krijgt om random de ruimte ingeschoten te worden.
    De ruimte is een vijandige omgeving en zal dat altijd blijven.

    • “De ruimte is een vijandige omgeving en zal dat altijd blijven”. Ja, dan is het hier op aarde een stuk veiliger al heerst er het levensgevaarlijke killervirus Covid-19 dat altijd zal blijven… tot het heilige vaccin klaar is (zegt Hugo de Jonge) 😛 Ondertussen groeit de wereldbevolking als een malle volgens deze wereldteller, maar ik heb zo’n vermoeden dat die vroeg of laat wel terug gaat lopen door de gevolgen van de1,5 meter afstand en niet werkende mondmaskers 😉 Maar alle gekheid op een stokje, ik snap jouw bezorgdheid wel T.Meedendorp. Hoe langer wij aan het lijntje gehouden worden, des te groter zal de ellende zijn.
     https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.577740/full

     De wereldbevolking op 04-10-2020 inwoners 7.816.062.965
     De wereldbevolking op 05-10-2020 inwoners 7.816.457.077
     De wereldbevolking op 06-10-2020 inwoners 7.816.723.400
     De wereldbevolking op 12-10-2020 inwoners 7.818.093.312
     De wereldbevolking op 13-10-2020 inwoners 7.818.299.248
     De wereldbevolking op 19-10-2020 inwoners 7.819.635.400
     https://www.worldometers.info/nl/

    • De mensen staan in een rij om mee te mogen naar Mars. Heb jezelf wel eens verdiept in het aantal mensen wat nog liever vandaag dan morgen naar Mars zouden gaan? Je zou echt opkijken….

    • A.Wouters zegt

     Inderdaad

     Op aarde gebruiken we zoveel mogelijk robots om op gevaarlijke plekken te opereren,maar als
     het om Mars gaat moeten er mensen naartoe……
     Gebruik daar ook machines voor, met A.I.

     Vele,vele malen goedkoper en veiliger.

     Het is minder spectaculair,maar daar gaat het toch niet om in de wetenschap?
     Verstand gebruiken !

     Ach, en Dhr Musk wil zo graag zelfrijdende auto’s maar stuurt een wagen met
     een ouderwets stuurwiel de ruimte in……

  • Ik vermoed ook dat als ze tegen de ontdekkingsreizers uit de 15e eeuw hadden gezegd ‘hé thuisblijven allemaal, stoppen met die reizen naar verre onontdekte landen en stop het maar in de armenzorg’ dat we dan nog in de Middeleeuwen gezeten hadden.

  • De grootse ellende op aarde zijn wij zelf… dat los je niet op met zelf gedrukte stukjes papier met een getal erop.

 2. Ik denk dat de ontdekkingsreiziger uit Europa eeuwen van ellende hebben veroorzaakt die nog steeds voortduurt. Natuurlijk was het hun opzet niet, maar door de menselijke aard werd het wel het gevolg. Natuurlijk hoort die discussie hier niet thuis. Wij (de mensen die Astroblogs bezoeken) zijn nieuwsgierige mensen die graag willen weten hoe de wereld in elkaar zit, maar het merendeel gaat het alleen om hoe ze ermee hun voordeel kunnen doen, ten koste van anderen en van de natuur.
  We hebben er op aarde een zooitje van gemaakt en zullen dit ook elders doen. Uitbreiding van onze activiteiten staat gelijk aan uitbreiding van de ellende die we hier al veroorzaken. Territoriale conflicten, religieuze conflicten etc etc. Zo lang onze aard zo is zullen we alleen onszelf tegenkomen, waar we ook heengaan. Ik denk dat we er beter aan doen om ons koest te houden, tot we leren hoe we ons moeten gedragen.

 3. Avatar foto Enceladus zegt

  “Musk benadrukte voor alles in de presentatie, dat het niet louter draait om om enkele astronauten naar Mars te brengen maar dat er gestreefd wordt naar een echte stad met honderden inwoners, de stad moet geheel zelfvoorzienend worden.”

  Ik ben zeer benieuwd welk tijdpad Musk voor die autarkie heeft. Qua energievoorziening en voedsel zie ik dat nog wel gebeuren op een termijn van 20 – 30 jaar na het begin van de bouw van de stad. Maar het lijkt me stug dat de Martiaanse aardlingen binnen 100 jaar in staat zijn om zelf medicijnen en ruimtevaartschepen te produceren, om maar eens iets te noemen.

  Groet,
  Gert (Enceladus)

 4. Kippevel , zeker bij de dubbele landing van de boosters

 5. https://youtu.be/A0FZIwabctw
  Ahum hier de link

 6. Avatar foto Angele van Oosterom zegt

  Ter info; https://www.astroblogs.nl/2018/05/01/naar-mars-of-niet-naar-mars-dat-is-de-vraag/
  In relatief korte tijd is er een indrukwekkende ruimtevaartprestatie neergezet door SpaceX.

  Van FalconXX naar Super Heavy/Starship:
  http://spacelaunchreport.com/bfr.html

 7. Wybren de Jong zegt

  Het is altijd goed om te blijven dromen, maar weet wel dat de meeste dromen een ongerealiseerde utopie blijven.
  Ik zou zelf graag zien dat ze wat vaart zetten achter het onderzoek naar (restanten van vroeger) leven op Mars.

 8. Avatar foto Angele van Oosterom zegt

  Prachtige illustraties van brandstofstations voor Musk’s Marsstad gemaakt door Air Company, een bedrijf dat raketbrandstof wil gaan maken uit CO2;
  https://www.inverse.com/innovation/spacex-mars-city-fuel-station

Speak Your Mind

*