24 mei 2024

Snif snif, het had zo mooi kunnen zijn, de Grote Conjunctie van Jupiter en Saturnus

Gisteravond was dé avond, de avond van de Grote Conjunctie, de avond van de Ster van Bethlehem 2.0, de ‘Kosmische Kus’, de zeer nauwe samenstand van Jupiter en Saturnus. En dat precies op de dag van het solstitium, de dag dat de astronomische winter begint. De laatste samenstand van de twee gasreuzen in ons zonnestelsel was op 16 juli 1623, maar die was toen moeilijk zichtbaar. Je moet teruggaan tot net voor zonsopgang op 4 maart 1226 om een betere samenstand te vinden dan die van gisteravond. Maar hoe was het gisteravond tussen 17.00 uur en 18.00 uur, toen wij het duo als één ster aan de hemel hadden kunnen zien? Blubberweer! De voor nederland zo karakteristieke Cummulus Interruptus kwam weer tussenbeiden, een dik wolkendek. En het had zo mooi kunnen zijn als je de tweets vanuit het buitenland ziet verschijnen, zoals deze:

Of deze (dubbelklikken voor de hele foto):

Overigens was de hele situatie in Nederland gisteravond al eerder voorspeld:

Nou ja, dan maar wachten op de volgende Grote Conjunctie op 15 maart 2080, als ik 119 ben.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    En ik 118. We gaan ervoor, Arie!

    Groet,
    Gert (Enceldus)

  2. jan brandt zegt

    yep….en ik heb tot twee keer toe met de moed der wanhoopvol met mijn telelensje op de lokale oude maaskade gestaan om tot twee keer met grote telelenspassen naar huis te moeten rennen om maar niet bij mijn astrovodden te worden gegrepen door “cumulus interruptus ik regen je lekker zeiknattus”….Het is….snik… soms echt een wel hele wrede hobby!!

Speak Your Mind

*