24 juni 2024

Livestream lancering eerste batch Starlink-satellieten van 2021 [update en replay]

[Vandaag om 14:02 is de Falcon 9 is met succes gelanceerd. Na stage separation landde de eerste rakettrap voor de achtste keer met succes op het ‘Just Read the Instructions’-droneschip, gelegen in de Atlantische Oceaan.] SpaceX lanceert vandaag, 19 januari, de eerste batch Starlink-satellieten van 2021. De lancering staat gepland om 14:23 NL’se tijd. De lancering is via de livestream van SpaceX te volgen, de webcast start 15 minuten van tevoren. Het is de 17e lancering op rij van Starlink, het snelle breedband satellietnetwerk dat uiteindelijk zal bestaan uit een mega-constellatie van enkele tienduizenden satellieten. De boosterraket van de Falcon 9 op deze missie is al aan zijn zevende vlucht op rij toe, eerder ondersteunde deze rakettrap vier Starlinkmissies, de eerste Crew Dragon demonstratievlucht in 2019, de Canadese Radarsat-constellatie en de Sirius XM-7 missie van december j.l. naar de ruimte. De lancering wordt uitgevoerd vanaf het Kennedy Space Center in Florida, op het lanceerpad 39A (LC-39A). Nadat de eerste trap van de raket zich afscheidt (stage separation) zal deze trap landen op het droneschip met de veelzeggende naam ‘Just Read the Instructions’, dit schip ligt in de Atlantische Oceaan. 

Lancering Falcon 9 Starlink-1 missie vanaf het Cape Canaveral, 11/11/2019 Credits; USAF Z Thacker / mil.af

Starlink is een beoogd operationeel satellietnetwerk voor het aanbieden van breedbandinternet. In 2019 werd de eerste batch van 60 satellieten gelanceerd en inmiddels zijn er bijna 900 satellieten in een lage aardebaan gebracht. Aanvankelijk verkreeg Musk van de Federal Communications Commission vergunning voor 12.000 satellieten maar inmiddels is, na groen licht voor deze primaire lading, er ook vergunning verkregen voor nog eens 30.000 extra. De satellieten, per stuk wegen ze zo’n 270 kg, zullen allen naar een lage of zeer lage aardebaan (very-low of low earth orbit (V)LEO) gelanceerd worden, in de range van 325 tot 1200 km hoogte, voor het leveren van breedbandinternet, dit tegen een prijs die vergelijkbaar is met huidige (bekabelde) internetverbindingen. Het netwerk richt zich primair op het platteland, in die delen waar (nog) geen hoogwaardig internet is en 5G-techniek onaantrekkelijk is vanwege de afstanden. Tot nu toe heeft SpaceX bijna 900 satellieten gelanceerd, een fractie van het totaal dus, maar genoeg om operationeel service te bieden in sommige gebieden, en een opmaat om in de loop van 2021-2022 bijna globale service te bieden. momenteel voert Starlink een testprogramma uit voor de internetservice onder enkele honderdduizenden Amerikanen. Bronnen: Space.com / SpaceX

Share

Comments

  1. Uitgesteld zie ik op de site…

  2. Beoogd satelliet netwerk? Ziehier een hilarische video van een prutser met 2 linkerhanden die zonder het lezen van de gebruiksaanwijzing midden in de bush zijn starlink internet verbinding realiseert en zijn huis perforeert, maar het internet werkt! https://www.youtube.com/watch?v=h0Itx_TUOKA lachen die commentaren….

Speak Your Mind

*