24 mei 2024

NASA kiest SpaceX voor bouw maanlander Artemis

Artistieke impressie van de Spaceship Human lander van SpaceX. Credit: SpaceX.

De NASA heeft besloten om het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk aan te wijzen als het bedrijf dat de maanlander mag gaan bouwen in het kader van het Artemis programma. Met dat ambitieuze programma wil de NASA al in 2024 twee Amerikanen op de maan brengen, waarvan eentje de eerste vrouw op de maan moet zijn. Middels het door SpaceX te bouwen ‘human landing system’ (HLS) moeten de twee astronauten veilig op de maan landen en na hun verblijf weer met de Orion capsule terugkeren naar de aarde. Prijskaartje voor de bouw van de HSL: 2,89 miljard dollar, dat is zo’n 2,4 miljard euro. Voor de bouw van de maanlander waren nog twee andere kandidaten, het defensiebedrijf Dynatecs en ruimtevaartbedrijf Blue Origin, van Amazonbaas Jeff Bezos, maar die verloren de race. De maanlander die SpaceX wil gaan bouwen is een variant van de Spaceship, waarvan momenteel in Texas allerlei prototypes worden getest en waar ze zelf uiteindelijk mee naar Mars willen gaan. De NASA koos uiteindelijk voor SpaceX omdat ze goede ervaringen hebben met diens Falcon 9 raket en Dragon capsules, waarmee astronauten naar het ISS worden gevlogen.

Voordat de daadwerkelijke bemande vlucht gaat plaatsvinden moet er eerst nog een onbemande testvlucht met de HSL van SpaceX om de maan worden gemaakt. De bedoeling is dat die HSL met het eigen Space Launch System (SLS), waar door de NASA nog druk aan gebouwd en getest wordt, naar de maan wordt gebracht. Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Erik van der Veen zegt

  Het is jammer dat Nasa zijn kaarten moet zetten op 1 enkele partij en dat ze niet op voorhand 2 leveranciers hun project laten afmaken.
  Maar gezien het feit dat dat dus schijnbaar niet kan, denk ik dat ze er goed aan gedaan hebben te kiezen voor SpaceX.
  Spaceship kan veel grotere ladingen naar de maan brengen dan de ander twee aanbieders. Die waren toch voornamelijk upgrades van de maanlanders van de jaren 60/70.
  Als we basis willen bouwen op de maan dan hebben we echt behoefte aan een herbruikbaar systeem waarmee grote hoeveelheden vracht naar de maand gebracht kunnen worden.

 2. Ik vind de raket versie van Georges Remi er toch wat stabieler uitzien… http://www.stripspeciaalzaak.be/Toppers/BelgenTop100/41_Kuifje_MannenMaan.htm

 3. zetje01 zegt

  “… na hun verblijf weer met de Orion capsule terugkeren naar de aarde.”

  Wacht effe hoor, effe denken.
  Dus de SLS- raket, met de Orion aan boord en de crew daar weer in, vliegt naar maan-orbit.
  Daar stapt de crew over op de Starship-lander (die al in maan-orbit was) en die landt op de maan.
  De Orion blijft in orbit.
  En op de terugreis naar aarde gaat de crew weer in de Starship-lander. Die stijgt naar maan-orbit en dockt daar weer met Orion. De crew stapt dan weer terug over in de Orion, en de Orion gaat met crew terug naar de aarde, om daar te landen.

  Klopt dit zo een beetje?

 4. Zojuist de ‘Simple Comment Editing’ plugin geïnstalleerd. Hiermee heb je een kwartier de tijd om je reactie nog aan te passen.

Speak Your Mind

*