25 februari 2024

Maar liefst drie nieuwe missies op stapel voor Venus

Impressie van EnVision. Credits: European Space Agency/Paris Observatory/VR2Planets

Mars was lange tijd populaire bij de internationale ruimtevaartorganisaties, maar deze week bleek vooral Venus erg populair te zijn, getuige de keuze van de NASA en ESA om drie missies naar de hete binnenplaneet goed te keuren. Op een rijtje, eerst de twee waar de NASA mee kwam en als laatste de missie waar de ESA mee kwam:

  • DAVINCI+, dat staat voor ‘Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging’. Deze gaat kijken hoe de atmosfeer ontstaan en ontwikkeld is en of Venus ooit een oceaan heeft gehad. Hiertoe zal onder andere een bolvormige sonde aan een parachute in de atmosfeer van Venus afdalen om de samenstelling ervan te meten. DAVINCI+ gaat ook de zogeheten “tesserae” onderzoeken, dat zijn geologische structuren op Venus die lijken op de Aardse continenten en die mogelijk te maken hebben met bewegende tectonische platen.
  • VERITAS (staat voor ‘Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy‘), dat wordt een ruimtesonde die vrijwel het complete oppervlak van Venus in kaart zal brengen met radarapparatuur, om meer te weten te komen over de geologische geschiedenis van de planeet. Grote vraag waarop ‘ie antwoord moet geven: waarom verschit de atmosfeer van Venus zo veel van die van de aarde?
  • EnVision, de ESA-missie die in samenwerking met de NASA Venus moet gaan verkennen, met name de relatie tussen de atmosfeer van Venus en de geologische processen aldaar. Net als de voorganger Magellan zal EnVision radarbeelden van Venus maken, maar dan véél beter. Dat gebeurt o.a. met de ‘synthetic aperture radar’ genaamd VenSAR, die door de NASA wordt geleverd.

Alle drie de missies gaan niet zelfstandig opereren, maar zullen met elkaar samenwerken. Een missie in teamverband dus. 😀
Bron: NASA en NASA.

Share

Comments

  1. Etienne Durinck zegt

    Driemaal naar Venus ? Dat wordt driemaal stevig zweten.

Speak Your Mind

*