24 september 2023

Sterrenkundige en kometenjager Carolyn S. Shoemaker overleden

Carolyn Shoemaker. Credit: Wikipedia.

Op vrijdag 13 augustus is op 92-jarige leeftijd Carolyn S. Shoemaker (1929-2021) overleden, de sterrenkundige en kometenjager, die vooral bekend was van de ontdekking samen met haar man Eugene M. Shoemaker en David Levy van de komeet Shoemaker-Levy 9 in 1993. Die komeet viel uiteen en in juli 1994 stortten de fragmenten ervan op Jupiter, hetgeen op aarde goed zichtbaar was. Carolyn Shoemaker heeft 32 kometen ontdekt en meer dan 800 planetoïden. In eerste instantie had ze weinig interesse in wetenschappen, ook al had ze geschiedenis, politieke wetenschappen en Engelse literatuur gestudeerd, maar dat veranderde toen ze trouwde met Eugene Shoemaker, die zelf geoloog was. Het was pas na haar 51e jaar dat Shoemaker, strijdend tegen het ‘empty nest syndrome’, zich ging bezighouden met sterrenkunde. Ze begon toen met het zoeken naar kometen en planetoïden, waarbij ze goed gebruik maakte van haar stereoscopische zicht, dat ze had en dat nuttig is om op foto’s gemaakt op verschillende tijden te zoeken naar objecten die iets verschoven zijn ten opzichte van de achtergrondsterren. In 1993 kreeg het echtpaar Shoemaker in Australië een auto-ongeluk, waarbij Eugene om het leven kwam en Carolyn ernstig gewond raakte, maar daar wist ze gelukkig goed van te herstellen. Voor haar wetenschappelijk werk heeft ze veel prijzen en onderscheidingen ontvangen. Wetenschapsjournalist Govert Schilling noemde haar in een tweet een van zijn helden.

Hieronder een foto van de fragmenten van de komeet Shoemaker-Levy 9, gemaakt met de Hubble telescoop.

Credit: NASA, ESA, and H. Weaver and E. Smith (STScI)

Share

Comments

 1. De aller fijnste mensen die onze Aarde ooit hebben belopen en gekend verlaten ons.
  De ene vroeg de andere op een acceptabele leeftijd.
  Persoonlijk zou ik nu tekenen als ik daarmee wist dat ik 92 jaar oud zou worden.
  Ik wist in 1990 (Sterrenkundig gezien ) ook al van het bestaan van Carolyn, dit omdat ik in de plaatselijke bibliotheek een boek tegen kwam van David Levy.
  Via hem kom je zondermeer bij Gene Shoemaker terecht en ziedaar zonder Carolyn had Gene een andere persoonlijkheid gehad.
  Want de vrouw achter de man is zeker net zo belangrijk, stel je voor dat Carolyn tegen Gene gezegd zou hebben; ” Gene, je bent om 18:00uur thuis voor het eten en daarna ga je nergens meer naar toe”!
  Wie had dan de Shoemaker Levy Komeet ontdekt en waren dan alle cirkelvormige structuren in onze Aardkorst nog steeds vulkanen geweest?
  Nee Carolyn was een vrouw naar mijn hart en feitelijk op de achtergrond net zo belangrijk als haar echtgenoot.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: