21 september 2023

Tweede trap van een in 2015 gelanceerde Falcon 9 raket zal op 4 maart tegen de maan knallen

Niets of niemand hoeft zich zorgen te maken over de neerstortende tweede trap van de Falcon 9 raket. Ohhhh… wacht toch wel. 😀 Credit: Bob Rasmus.

Op 12 februari 2015 werd om 00.03 uur Nederlandse tijd het ‘Deep Space Climate Observatory’ (DSCOVR) van de NASA en NOAA de ruimte in gebracht, gelanceerd met een Falcon 9 raket van SpaceX vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Florida – wie kan het zich niet herinneren? Wat toen die 12 februari 2015 fout ging was dat de tweede trap van de Falcon 9 raket niet in een beheersbare baan terecht kwam, die ‘m uiteindelijk moest leiden tot een afdaling door de atmosfeer, waarbij de trap geheel opbrandde, maar dat ‘ie een chaotische baan bereikte, niet controleerbaar door de vluchtleiding op aarde. De sterrenkundige Bill Gray heeft nu berekend dat die tweede trap op vrijdag 4 maart a.s. tegen de maan zal knallen, ruim zeven jaar na de lancering dus. In januari passeerde de 4 ton zware en 15m lange boostertrap de maan al eens en dat heeft z’n baan flink veranderd, waardoor die nu op een crash-course met de maan is. Hij zal aan de achterzijde van de maan inslaan – helaas voor ons dus – en dat zal met een snelheid van 9.000 km/u plaatsvinden, volgens de laatste berekeningen om 13:25:58 uur Nederlandse tijd aan de rand van de krater Hertzsprung (∅ 520 km, zie afbeelding).

Credit: Bill Gray

Deze inslag is een primeur, want het is voor het eerst dat een door mensen gemaakt voorwerp onbedoeld inslaat op de maan. Alle andere inslagen waren met opzet of het gevolg van fouten bij de landing. Bron: Project Pluto.

Share

Comments

  1. Avatar foto Angele van Oosterom zegt

    Zeer waarschijnlijk geen Falcon 9 rakettrap van SpaceX maar een Lange Mars 3C van een Chang’e 5 missie uit 2014;
    https://www.space.com/rocket-stage-to-hit-moon-chinese-not-spacex

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: