24 juni 2024

Curiosity heeft een potentieel biologisch geproduceerde koolstofsignatuur op Mars gedetecteerd!

Het Highfield-boorgat door Curiosity gemaakt op de Vera Rubin Ridge in de Gale-krate. Boorpoeder uit dit gat was verrijkt met koolstof 12. Credits: NASA/Caltech-JPL/MSSS.

Jawel, je leest het goed: Curiosity heeft een potentieel biologisch geproduceerde koolstofsignatuur op Mars gedetecteerd! Sinds augustus 2012 rijdt de Marsrover Curiosity rond in de Gale krater, vlakbij de centrale berg Mount Sharp (Aeolis Mons). Nu blijkt dat Curiosity met twee van z’n instrumenten koolstof in monsters die zijn verzameld heeft aangetroffen, welke een signatuur hebben die wordt geassocieerd met biologische processen op aarde. Het gaat om de TLS (Tunable Laser Spectrometer) en SAM (Sample Analysis at Mars) instrumenten. Daarmee hebben Christopher House (Pennsylvania State University) en z’n team 24 monsters geanalyseerd, die Curiosity met z’n boorinstrument op vijf verschillende plekken in de krater heeft verzameld. In de oven van SAM werden die monsters verhit tot maar liefst 850 °C en het gas wat daarbij vrijkwam werd vervolgens geanalyseerd door de TLS. Bij de isotopen van koolstof die in dat gas werden aangetroffen draait het vooral om de hoeveelheden van koolstof-12 en -13 en de verhouding in abundantie tussen die twee. Leven op aarde gebruikt een koolstof-12-atoom om voeding te metaboliseren en/of fotosynthese in plaats van het grotere en zwaardere koolstof-13-atoom.

De helft van de 24 monsters bleek grote hoeveelheden koolstof-12 te bevatten, een potentieel verbluffende ontdekking gezien de relatie van koolstof-12 tot het leven op aarde. De gemeten hoeveelheid koolstof-12 is meer dan wat eerder is gemeten op andere lokaties op Mars en in meteorietmonsters van Mars. Dát die hoeveelheid koolstof-12 op aarde gelinkt is aan biologische processen hoeft niet per sé te betekenen dat het ook op Mars gelinkt is aan biologische processen, aldus de onderzoekers. “Op aarde zijn processen die het koolstofsignaal dat we op Mars zien biologisch. We moeten begrijpen of dezelfde verklaring ook voor Mars werkt, of dat er andere verklaringen zijn omdat Mars heel anders is“, aldus House. Men wil nu gaan kijken of er op Mars mogelijk andere (geologische) processen zijn die de hoeveelheid koolstof-isotopen kunnen verklaren en als dat niet het geval is, dán is er de zeer interessante vraag of er biologische processen gaande zijn op Mars.

Hier is het vakartikel, verschenen in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Bron: NASA Spaceflight.

Share

Comments

 1. Wauw….

  biologische sporen, “dus de mogelijke resten van leven op Mars” komen weer eens ter spraken!
  Wat we er werkelijk mee “kunnen” is niet duidelijk want….

  Tijdens het Viking programma, “nu al ruim 40 jaar geleden” werden er ook al sporen als dus danig ontdekt.
  Het zetten het NASA programma, “om Astronauten zo snel als mogelijk naar de rode Planeet toe te brengen” op eens op slot.
  “Want”, deze ontdekking moest eerst grondig worden onderzocht voor dat we het gebied zo gezegd gingen vervuilen.

  En zodoende gingen er alleen maar héél steriele robots naar toe, iets wat we nu, ja nu nog steeds doen.
  Maar toch, als wat het mogelijke leven op Mars werkelijk willen bevestigen, dan is dat via die persoon die met zijn handen in de Marsbodem iets ontdekt en daar uit eigenkennis iets van vindt.
  De rest is echt suiker proever zonder het als mens in de mond te hebben gehad.
  Getallen en grafieken vertellen veel, maar, maar zelden de werkelijkheid.

  Dus het wordt wachten tot een levende geoloog met kennis van fossielen iets in zijn microfoon verteld en wat dan met lichtsnelheid op een gemiddeld moment 30 minuten later op onze Aarde met blijdschap wordt ontvangen.

  “Houston we had life on Mars”!

 2. Enceladus zegt

  Maak daar dan maar gerust HAVE van, want de afbraaktijd van methaan is slechts 10 jaar. Dus als het nu wordt aangetroffen en het is daadwerkelijk van biologische aard, dan is er NU leven.

  Groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*