30 mei 2024

Roscosmos weigert lancering van 36 OneWeb satellieten vanaf Baikonoer

Lancering OneWeb 10 februari 2022 Credits; Ariane-Space, ESA

De Oekraïne-Rusland crisissituatie heeft ook gevolgen voor de in aanbouw zijnde satellietconstellaties voor wereldwijd breedband-internet. Het multinationaal bedrijf OneWeb dat zo een satellietconstellatie bouwt zou de volgende batch satellieten op vrijdag 4 maart a.s. vanaf Baikonoer (Kazachstan) op een Russische Sojoez-raket en een door Rusland gerund platform, lanceren. De Britse regering, die mede-eigenaar is van OneWeb, zat al in z’n maag met de lancering en was reeds aangespoord door het Engelse Commons Business Committee om deze te annuleren. Maar zoals net bekend is geworden, weigert Roscosmos de 36 OneWeb-satellieten te lanceren, tenzij het bedrijf voldoet aan de eisen van Roscosmos. Roscosmos eist dat het VK haar belang in OneWeb verkoopt en dat het bedrijf garandeert dat de satellieten niet voor militaire doeleinden zullen worden gebruikt. De laatste lancering, zie foto boven, dateert van 10 februari j.l. toen er 34 OneWeb satellieten werden gelanceerd.

Zowel de Britse regering als het Indiase Bharti Global zijn grootaandeelhouders van OneWeb. OneWeb’s hoofdkantoor is gevestigd in Londen en de fabriek staat in Florida  – OneWeb Satellites – dat een joint venture is met Airbus Defense and Space. OneWeb wil in totaal 648 satellieten in een lage baan om de aarde brengen, er zijn er reeds 428 in de ruimte gebracht. OneWeb heeft een diversiteit aan belanghebbenden over de hele wereld, en investeerders zijn verder o.a. de Japanse SoftBank, het Eutelsat en het Zuid-Koreaanse Hanwha systems.  De Britse regering werd verzocht de lancering te annuleren op aandringen van het Commons Business Committee. De voorzitter van het CBC, Darren Jones, noemde het ongepast na de Russische invasie van Oekraïne, zo meldde de BBC. Britse belastingbetalers hielpen OneWeb in 2020 uit het faillissement te kopen met een belang van £ 400 miljoen. dit gaf het Department of Business, Energy and Industrial Strategy (BEIS) een zetel in de raad van bestuur van OneWeb. OneWeb heeft nog maar een zevental lanceringen te gaan voor het voltooien van het netwerk, waaronder één vanuit Frans-Guyana. Alle missies zijn geboekt op Russische Sojoez-raketten. Met het bestaande netwerk kan het bedrijf breedbandinternetverbindingen leveren naar locaties boven 50 graden noorderbreedte, maar voor wereldwijde dekking zijn de extra satellieten nodig. Er is verder weinig optie qua draagraketten, de Ariane-raketten zijn al volgeboekt. Een woordvoerder van de Britse regering meldde de BBC: “Het is goed dat er vragen worden gesteld over toekomstige samenwerking in de ruimte met Rusland na de illegale invasie van Oekraïne. We houden de situatie nauwlettend in de gaten en werken regelmatig samen met onze partners, en houden de volgende stappen in het oog.”

De zakelijke internetruimterace neemt zo een politieke wending. De VS en een reeks andere landen hebben Rusland reeds sancties opgelegd en de VS meldde ook het ruimtevaartprogramma te doen ‘degraderen’. Als reactie weigert Roscosmos nu dus de 36 satellieten te lanceren tenzij er op de eisen wordt ingegaan. Roscosmos-hoofd Dmitry Rogozin benadrukte in het bijzonder dat het ultimatum een reactie is op het feit dat het VK Rusland sancties oplegt voor de invasie van Oekraïne. Roscosmos stelde dat de Sojoez-raket van het lanceerplatform op het kosmodroom zal worden verwijdert, tenzij er op de eisen wordt ingegaan; de Britse overheid verkoopt haar belang in het bedrijf en OneWeb moet garanderen dat de satellieten niet voor militaire doeleinden worden gebruikt. OneWeb en Arianespace, de Europese raketbouwer die de Sojoez-raketten exploiteert die door Roscosmos worden geleverd, reageerden niet op de verzoeken van CNBC om commentaar.

Enkele Starlink satellieten. Credit: SpaceX.

SpaceX‘ Starlink
Spacex bouwt Starlink, een mega-satellietconstellatie voor globaal internet, en net als OneWeb, is hun doel om internetdiensten te leveren aan ‘iedereen, overal’ met name in afgelegen gebieden waar (nog) geen hoogwaardig internet is en 5G-techniek onaantrekkelijk is vanwege de afstanden. Het Starlink testprogramma is uitgerold onder tienduizenden gebruikers wereldwijd. Zo’n 145.000 Starlink terminals werden reeds verspreid over de VS, Nieuw-Zeeland, Canada en Europa. Het bedrijf activeerde onlangs de dienst in Oekraïne, meldde Musk op twitter, nadat hij door een Oekraïense regeringsfunctionaris was gevraagd of SpaceX meer Starlink-diensten aan het land kon leveren, vanwege storingen, ten gevolge van Russische militaire operaties. SpaceX stuurde ook Starlink-terminals naar Oekraïne, die helpen de communicatie met enkele van de zwaarst getroffen regio’s te herstellen. Op maandag 28 februari arriveerde in Oekraine reeds een lading kits.

In tegenstelling tot OneWeb dat een divers palet aan belanghebben en investeerders over de hele wereld heeft, is SpaceX daarentegen een particuliere, sterk verticale Amerikaanse onderneming. Het bedrijf bouwt en lanceert zelf Starlink-internetsatellieten. Eind 2022 hoopt SpaceX met Starlink globale service te service te brengen en zo rond de half miljoen gebruikers te hebben. In 2019 werd de eerste batch van 60 satellieten gelanceerd, inmiddels zijn er zo’n 2000 satellieten in een lage aardebaan gebracht en is er groen licht van de FAA voor in totaal 42.000 satellieten. De meest recente lancering was 25 februari j.l. en morgen, 3 maart staat een volgende Starlink-lancering gepland, vanaf het KSC te Florida. Lees hier alle updates van SpaceX. Bronnen: CNBC, SpaceX, Roscosmos, BBC, SpaceNews

 
Share

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Ik ben benieuwd wanneer Rusland met ruimtewapens op Starlink satellieten begint te schieten.
    Dat zou een verdere escalatie van de informatie-oorlog betekenen.

  2. Angele van Oosterom zegt

Speak Your Mind

*