22 mei 2024

Laat onafhankelijke analyse van de EHT-gegevens géén ringstructuur bij zwart gat M87* zien?

Eerste foto van zwart gat, M87*, gemaakt met de EHT. (c) EHT Collaboration.

We kennen allemaal de iconische foto van M87*, het superzware zwarte gat in het elliptische sterrenstelsel M87, gemaakt met de Event Horizon Telescope (EHT) en voor het eerst aan de wereld getoont op 10 april 2019. Hierboven zie je ‘m, een foto van de radiostraling afkomstig van het gebied om de waarnemingshorizon van M87* heen. Maar recent heeft een team van Japanse sterrenkundigen (o.a. Makoto Miyoshi, NAOJ) de gegevens van de EHT nog eens geanalyseerd en de uitkomsten daarvan zijn verrassend: in plaats van de ringstructuur die door de EHT werd waargenomen, tonen de resulterende afbeeldingen een “kern” in het galactische centrum van M87 met drie losse lichtpuntjes, naast de jet of straalstroom die zich uitstrekt vanuit de kern en “knopen” die schijnbaar deel uitmaken van de jet.

Credit: Miyoshi et al

Het mooie van de wetenschappelijke gegevens die door instrumenten zoals Hubble, Gaia en de EHT worden verzameld is dat die gegevens openbaar zijn en te gebruiken zijn door zowel professionals als amateurs – zie mijn speciale pagina met Astro-data, met een overzicht van al die vrij beschikbare gegevens. Miyoshi en zijn collega’s hebben de EHT-gegevens ‘onafhankelijk gereanalyseerd’ en het resultaat is zoals gezegd geen ringstructuur, maar wel drie lichtpuntjes, die je hierboven ziet samen met de grotere jet, hieronder in detail.

Credit: Miyoshi et al

De Japanners zeggen dat het EHT-team, dat de oorspronkelijke foto van M87* maakte, de gegevens omvoldoende gekalibreerd heeft. Ze wijzen erop dat de ringstructuur van 40 micro-boogseconden (1/25.000ste van een boogseconde) die op de EHT-foto te zien is, waarschijnlijk het gevolg is van het ontbreken van voldoende gegevens om structuren van 40 micro-boogseconden op te lossen, in vergelijking met de gegevens voor de structuren van andere afmetingen, vanwege het kleinere aantal telescopen dat destijds bij de EHT-waarnemingen betrokken was. Hier is het vakartikel over de statistische analyse van de EHT-gegevens van M87*, verschenen in The Astrophysical Journal (2022).

De jet in het centrum van M87, met linksboven de jet zoals eerder gefotografeerd door de VLBA. Credit: Miyoshi et al/VLBA

De sterrenkundige Francisco Villatora van de blog Francis Naukas en anderen delen de analyse overigens niet. Volgens hem wilden de Japanners koste wat het kost ook de jet in beeld krijgen (iets wat het EHT-team niet heeft laten zien) en dat leverde een soort ‘marteling van de VLBI-gegevens op’, waardoor de ring letterlijk uit beeld is verdwenen. Iván Martí-Vidal van het EHT-team zelf bestrijdt ook dat er onvoldoende zou zijn gekalibreerd, zoals de Japanners stellen. In zijn blog (zie bron) gaat Villatora uitvoerig in op de fouten die Miyoshi en zijn collega’s hebben gemaakt bij hun analyse van de gegevens. Je zou bijna denken dat ze recht doen aan het bekende gezegde: “Er zijn drie soorten leugens: leugens, verdomde leugens en statistieken.” Verder hebben andere analyses van de EHT-gegevens van M87* wél de ringstructuur laten zien, zoals te lezen valt in dit artikel, in dat artikel én in dit artikel. Je snapt dat Villatora het onbegrijpelijk vindt dat het 68 pagina’s tellende artikel van de Japanners, dat volgens hem vol met vooroordelen en kwaadaardige analyses staat, door de peer review is gekomen en is gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift ApJ. Wordt vast en zeker vervolgd. Bron: Phys.org + Francis Naukas.

Share

Comments

 1. Het komt er dus op neer dat je met dezelfde dataset door selectie meerdere vraagstellingen kunt oplossen die niet noodzakelijk met elkaar in tegenspraak hoeven te zijn.

 2. “Zonder de simulatiebibliotheek was de EHT foto van Sgr A* er nooit geweest”
  14 MEI 2022 DOOR ARIE NOUWEN…
  Ik denk dat die Japanners ook astroblogs lezen Arie 😀

 3. Het kunnen natuurlijk ook twee gelijke zwarte gaten zijn die net zoals Herbig Haro systemen twee gelijke “bowshocks” opleveren, met een afstotende “bar”er tussen in. De kleinere derde, zou dan het evenwicht kunnen verstoren door een zwart gat te vergroten, waardoor er twee ongelijke zwarte gaten overblijven die wel kunnen samengaan en er een giga zwart gat van kan maken. zoals bekend, er is mij helaas verboden te refereren.

 4. Zonder referentie kan ik die twee gelijke zwarte gaten wellicht beschrijven als twee uiterst zware maar (met max verschil:15%) gelijke Herbig Haro zwarte gaten waardoor zich een plasma balk ( Bar) vormt tussen de z.g. Penrose “trapped space horizonnen” van beiden .
  De Penrose horizon is volgens mijn Q-FFF model namelijk een soort vacuum versneller of vacuum botser, die twee vacuum deeltjes (axions genaamd) gelijk en entangled doet vervormin in een electron en een positron , die elkaar maar beperkt kunnen annihileren door het spin verschil en de lokale graviteits afstand to het zwarte gat.
  De duwkracht die de plasma balk op de horizonnen kan uitoefenen is blijkbaar in M87 relatief kleiner dan bij stervorming,
  Bij stervorming lijkt het alsof die twee “bowshock black holes” maar klein van inhoud (string knopen) zijn en zich een Balk vormt, die een dubbele plasma jet veroorzaakt, die beiden bowshock black holes uit elkaar duwt, vanuit het gepolariseerde vacuum centrum.(ref)
  De suggestie is dan gewekt, dat grote gelijke zwarte gaten minder plasma druk veroorzaken dan kleine gelijke zwarte gaten, doordat de Penrose horizon ( nu: Penrose Q-FFF horizon genaamd) veel groter is (met minder kromming) dan voor de kleine zwarte gaten. Een suggestie is, dat het vacuum altijd een lokale vaste Plamck maat heeft die het verschil maakt tussen twee grote en kleine zwarte gaten van ( 15% max) gelijke string inhoud..
  Kortom, het blijkt dat dit Q-FFF ( Quantum Follows Form) model zonder referentie plaatjes moeilijk uitlegt.

 5. Wel vreemd dat het noodlijdende Japanse National Astronomical Observation o.l.v. Mareki Honma die mede de credits van het EHT onderzoek claimde zich met dit artikel nu richt tegen de oorspronkelijke uitkomsten en het als artefacten afdoet. https://www.nippon.com/en/news/fnn20220506353683/ Het valt me op dat het hierover wel erg stil geworden is op internet.

 6. Nico bedankt.

Speak Your Mind

*