14 september 2024

Opnieuw is een sterrenstelsel ontdekt dat bijna geheel donker is

Een gebied van 100 x 100″ rondom het donkere stelsel Nube. Credit: arXiv (2023). DOI: 10.48550/arxiv.2310.12231

Bij toeval zijn sterrenkundigen gestuit op een sterrenstelsel dat bijna geheel donker is, dat wil zeggen bijna geen licht geeft en vermoedelijk grotendeels bestaat uit donkere materie. De ontdekking werd gedaan in het kader van het IAC Stripe 82 Legacy Project en wel door Mireia Montes (University of La Laguna, Spanje) en haar team. Bij dat project kijken ze met de 10,4m Gran Telescopio Canarias naar Stripe 82, een band van 2,5° graad aan de hemel bij de hemelequator. Ze ontdekten het zeer lichtzwakke sterrenstelsel, dat ze Nube noemden. Het heeft een effectieve lichtsterkte van 26,75 mag/arcsec². Het staat 350 miljoen lichtjaar van ons vandaan en het heeft een stellaire massa van 390 miljoen zonsmassa – z’n totale massa van stelsel plus omringende halo bedraagt naar schatting 26 miljard zonsmassa, voor het grootste deel donkere materie. De helft van zijn stellaire massa zit binnen een straal van 22.500 lichtjaar. Qua massa is Nube te vergelijken met de Kleine Magelhaense Wolk, één van de begeleiders van de Melkweg.

Sterrenkundigen noemen stelsels zoals Nube ook wel ultra-diffuse galaxies (UDG’s), alleen is Nube zo’n tien keer lichtzwakker dan de andere UDG’s en hij is ook drie keer zo groot. Men vermoedt dat de halo bestaat uit koude fuzzy dark matter.

Meer informatie over Nube vind je in het vakartikel van Mireia Montes et al, An almost dark galaxy with the mass of the Small Magellanic Cloud, arXiv (2023).

Bron: Phys.org.

Share

Speak Your Mind

*