27 april 2024

Als kerstgroet brengt Webb de ringen en manen van Uranus in beeld

Credit: NASA, ESA, CSA, STScI

De planeet Saturnus wordt gezien als de ‘Lord of the Rings’ van het zonnestelsel, maar als goede runner-up kunnen we Uranus beschouwen, de ijsreus waarvan 13 ringen en negen manen recent schitterend zijn gefotografeerd door de Webb ruimtetelescoop. In april dit jaar al had Webb 11 van de 13 ringen gefotografeerd en daarmee was het de derde keer dat de ringen waren waargenomen, nadat eerder de Voyager 2 en de Keck telescoop op Hawaï ze gezien hadden.

Credit: NASA, ESA, CSA, STScI

En nu heeft Webb ze met de NIRCam alle dertien gefotografeerd, ringen die vol van boven te zien zijn, inclusief de zeer lichtzwakke Zeta ring. Dat laatste komt omdat Uranus sterk gekanteld is – zijn poolas staat niet loodrecht op z’n baanvlak, maar is er bijna evenwijdig aan, waardoor we van boven op de ringen kijken. Op de planeet zelf kijken we tegen z’n Noordpoolkap aan. Zuidelijk daarvan zijn enkele stormen zichtbaar. Uranus heeft 27 manen en daarvan heeft Webb er negen in beeld gebracht, op de foto bovenaan te zien. Met de klok mee startend vanaf twee uur zijn het Rosalind, Puck, Belinda, Desdemona, Cressida, Bianca, Portia, Juliet en Perdita, allemaal prachtige namen voor manen. ESA en NASA hebben de foto’s deze week gepubliceerd als een soort van kerstgroet. Mmmmmmm, een miniatuur-Uranus met z’n prachtige ringenstelsel zou als ornament niet misstaan in een kerstboom.

Bron: ESA-Webb.

Share

Comments

  1. Is dit nu een real time bewegende live opname of een single shot foto die ze stiekem verdraaien?

    • Real time live. Elke keer als je op Play of Pause of FastForward drukt, is het chaos bij de JWST studio, daar merk je als gebruiker maar weinig van. Knap toch?

      (Maar serieus, het beeld bestaat uit meerdere foto’s van kortere en langere belichting, samengevoegd tot éėn geheel dat geroteerd wordt)

      • De laatste 8 seconden zijn de echte timelaps opnames waar de manen rechtsom draaien, daarvoor gebruiken ze slechts 1 foto van de JWST waar de manen inclusief achtergrond sterren linksom draaien als vulling voor het filmpje.

        • Ook in die laatste 8 seconden wordt de hele foto gepand – je ziet alles met dezelfde verhouding meedraaien, inclusief het verstrooide licht van Uranus.

          De foto, “one simple image”, is zelfs speciaal samengesteld om de kleine wijzigingen in de stand vd manen enzo eruit te filteren:

          “One day on Uranus is about 17 hours, so the planet’s rotation is relatively quick. This makes it supremely difficult for observatories with a sharp eye like Webb to capture one simple image of the entire planet – storms and other atmospheric features, and the planet’s moons, move visibly within minutes. This image combines several longer and shorter exposures of this dynamic system to correct for those slight changes throughout the observing time.”

          • Tja, het kwam al zo onwerkelijk over, ik vat em nu June. Dan zie ik toch liever die real time stormen en andere atmosferische features in een wat langere compilatie.

          • Ja, vind ik ook. Ik was een beetje teleurgesteld dat de verschillende foto’s niet los te vinden zijn (al heb ik niet heel goed gezocht). Het zal wel te weinig waarneemtijd zijn voor de JWST, iedereen wil ‘m gebruiken, maar een timelapse lijkt zeker goed mogelijk.

  2. Deze zag ik ook voorbij komen:

  3. Hmm, ik vind het net een cartoon.

Speak Your Mind

*