16 augustus 2018

Maanmonsters blijken water te bevatten!

Maanmonsters blijken water te bevattenJe zou denken dat de maanstenen die de Apollo-astronauten begin jaren zeventig terug naar de Aarde hebben genomen wel zo’n beetje ‘uitbestudeerd’ zijn. Maar niets is minder waar, want deze week werd bekendgemaakt dat men in die maanmonsters voor het eerst water heeft ontdekt! 😯 Yep, je leest het goed, water, H2O, aangetroffen in oranje glasbolletjes met een vulkanische oorsprong. In het Engelse vakblad Nature verscheen gisteren een artikel over de ontdekking van water in de maanmonsters, afkomstig van een groep scheikundigen onder leiding van Alberto Saal (Brown Universiteit, VS). De glasbolletjes zijn eigenlijk gestold magma, dat diep in de mantel van de Maan ontstaan is. Waar eerdere onderzoeksgroepen niet in slaagden kon Saal met z’n groep wel in slagen: water ontdekken in de maanmonsters. Ze gebruikten daarvoor een nieuwe techniek, de secondary ion mass spectrometry (SIMS). Daarmee zagen ze dat de glasbolletjes tot 46 deeltjes water per miljoen (parts per million, p.p.m.) bevatten. Omdat het gestolde magma aan het maanoppervlak een deel van het water weer kan verliezen denkt Saal dat het magma in het binnenste van de Maan m

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.