16 juli 2018

Pool tot Pool lezing over de neutrinotelescoop

Zo groot wordt IceCube

Zo groot wordt IceCube

Pool tot Pool is een lezingendag op 21 maart a.s. (10.00-17.00 uur) over de Noord- en Zuidpool in het Museon te Den Haag. Vijf bekende sprekers zullen die dag lezingen verzorgen, waaronder Nick van Eijndhoven, die als leider van een Nederlandse groep wetenschappers betrokken is bij een wereldwijde inspanning om hoog-energetische neutrino’s te detecteren. Hiervoor maken zij gebruik van het IceCube neutrino observatorium, ’s werelds grootste neutrino telescoop welke zich op de Zuidpool bevindt. Omdat neutrino’s geen electrische lading hebben en alleen maar een zwakke interactie met materie vertonen, zijn dit hele speciale astronomishe boodschappers. Alleen zij kunnen ons informatie verschaffen over de meest mysterieuze kosmologische verschijnselen welke zich aan de rand van het heelal afspelen. De focus van zijn onderzoek ligt op het gebied van de Gammaflitsen en uitbarstingen van Actieve Kernen van melkwegstelsels. Dit zijn de meest heftige kosmische explosies die we tot nu toe hebben waargenomen en we denken dat hierbij zwarte gaten en neutronensterren een belangrijke rol spelen. In z’n voordracht zal Dhr. Dr. Nick van Eijndhoven een eenvoudige uiteenzetting geven van de onderliggende idee

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.