20 juli 2018

Komeet Elenin valt wellicht uit elkaar

Komeet Elenin op 29 augustus

Waarnemingen aan de komeet Elenin laten zien dat de kern ervan komende wellicht aan het uiteenvallen is. De helderheid van de komeetkern is iets afgenomen – ondanks het feit dat de afstand tot de komeet kleiner wordt – en de omringende coma rond de kern is iets uitgerekt en diffuus geworden. Op 19 augustus j.l. werd de komeet geraakt door een grote ge

Reacties

 1. @ ADRIANUS V

  Zoals ik al eerder zei laat ik mij graag overtuigen dat deze komeet onschuldig zal zijn.

  Dus dit klinkt goed.

  Wil je vragen even naar deze video te kijken.Zou Elenin kunnen zijn?

  http://pineut.wordpress.com/2011/08/27/eerste-bee

 2. Hoi Maria, wat die video precies laat zien weet ik niet, maar komeet Elenin is het zeker niet. De komeet wordt continue door observatoria over de hele wereld in de gaten gehouden. Hier vindt je een overzicht van z'n helderheid. Het gaat dan met name om de kolom 'Mag', da's de helderheid (magnitude), Zes is de laagste helderheid die je nog met het blote oog kan zien 's avonds. De komeet is nu van magnitude 8, dus zeker niet met het blote oog of met een videocamera 's avonds aan de avondhemel zichtbaar.

  Ik heb overigens in een eerdere Astroblog ook al diverse argumenten aangedragen waarom komeet Elenin geen gevaar met zich meebrengt. Die moet je ook maar even lezen.

 3. Had ik al gedaan. Daar heb had ik ook al een reacie gegeven.

  Hoe weet je zo zeker dat op deze video niet om Elenin gaat?

 4. Ik weet dat omdat het object op die video – wat dat ook mag wezen – véél helderder is dan magnitude 8. Wat je daar ziet is iets IN de atmosfeer van de aarde, niet een komeet die tientallen miljoenen kilometers ver weg staat en die alleen met telescopen gezien kan worden. Verder staat komeet Elenin momenteel in het sterrenbeeld Maagd (Virgo) en ik vraag mij sterk af of dat sterrenbeeld 's avonds in Nieuw Zeeland zichtbaar is.

 5. peter drent zegt:

  dit is in ieder geval intressant en goed nieuws 🙂

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.