5 maart 2021

Geen paniek, komeet Elenin komt er aan

Credit: Alexander Retrov/Facebook

Over komeet Elenin – voluit C/2010 X1 (Elenin), op 10 december 2010 ontdekt door de Russische amateur-astronoom Leonid Elenin – doen vele doemverhalen de ronde. De komeet zou gigantische afmetingen hebben – een coma van wel 200.000 km en een kern van pakweg 40.000 km – en die zouden op 9 november a.s., als de aarde door de staart van Elenin gaat, leiden tot wereldwijde aardbevingen. Woehahaha, hel en verdoemenis dus door komeet Elenin. Tijd om eens even wat nuchtere feiten op een rijtje te zetten en de doemverhalen te ontkrachten:

 • de dichtste nadering van komeet Elenin tot de aarde is niet op 9 november, maar op 16 oktober 2011, als de komeet op 0,23 AE (Astronomische Eenheid, de afstand aarde-zon) staat. Da’s bijna 35 miljoen km, bijna honderd keer de afstand aarde-maan. Is 0,23 AE dichtbij voor een komeet? Nee hoor, vele kometen zijn een stuk dichterbij gekomen. Op maandag 15 augustus a.s. bijvoorbeeld zal de komeet Honda-Mrkos-Pajdusaková de aarde op 0,060 AE (9 miljoen km) passeren. Maken we ons daar druk om? Dacht ‘t niet.
 • in tegenstelling tot wat beweert wordt is komeet Elenin helemaal niet gigantisch groot. Die coma is inderdaad groot, maar dat is het zeer ijle gasomhulsel rondom de kern. De kern zelf is een bescheiden 3 á 4 km in doorsnede, goed voor een zwaartekracht die een miljardste deel is van dat van de maan. Gravitationele invloed van de komeet op de aarde: nul komma noppes.
 • “Professor Omerbashich heeft toch het onomstotelijke bewijs dat komeet Elenin aardbevingen zal veroorzaken?” Helaas pindakaas voor deze professor, wiens artikel nog in geen enkel wetenschappelijk artikel verschenen is, maar z’n stelling is gebaseerd op foute aannames. In dit artikel maakt Ian Musgrave korte metten met Omerbashich’s stelling.
 • Kan het dan geen kwaad als we door de staart van komeet Elenin gaan? Nee, maak je niet ongerust. Die staart benadert met een dichtheid van 100 atomen per vierkante cm het vacuum. We zijn vaker door de staart van een komeet gevlogen, zoals in 1861, toen we door de staart van De Grote Komeet gingen, wiens kern 30 km was en waarvan de coma zelfs zo groot als de gehele zon (!) was. Van die passage hebben we geen grammetje pijn gehad.
 • “Er wordt beweerd dat Elenin helemaal geen komeet is, maar een maan of zelfs een bruine dwergster” Ook onzin en opnieuw is het Ian Musgrave die dat praatje vakkundig om zeep helpt. We hebben al bruine dwergen geconstateerd op 9,6 lichtjaar afstand (1 lichtjaar is ongeveer tien biljard km), dus een bruine dwerg op 35 miljoen km afstand zouden we allang opgemerkt moeten hebben.
 • Er doemen telkens van komeet Elenin foto’s op, waarop hij met een enorme staart te zien is, zoals bovenstaande bewerking. Die foto’s zijn allemaal van andere kometen óf het zijn bewerkingen. Komeet Elenin heeft helemaal geen grote staart, zoals op deze pagina met échte foto’s van de komeet te zien is.
 • De “uitlijning” (Engels: alignment) van de komeet en de aarde zou voor aardbevingen gaan zorgen. Zelfde verhaal als hierboven: de gravitationele invloed van de komeet is véél kleiner dan die van de maan. Onze maan is bij Nieuwe en Volle Maan in staat om de kans op aardbevingen met 1% te doen toenemen, maar hij is veel groter en staat veel dichterbij dan komeet Elenin. En daar kan geen enkele uitlijning iets aan veranderen. Ik verwijs trouwens graag naar de gehele discussie rondom de Supermaan, die ook over dit soort doemverhalen gaat.

Afijn mensen, we kunnen wat mij betreft de enge verhalen over komeet Elenin toevoegen aan de héél lange lijst van objecten, die allemaal hel en verdoemenis zouden brengen en waarvan de aarde al minstens duizend keer zou moeten zijn vernietigd. Ik heb regelmatig over dergelijke rampobjecten geschreven en allemaal berusten ze m.i. op gebakken lucht.  Mijn advies: niks om je ongerust over te maken. Bron: Universe Today.

Comments

 1. Ja maar dan kan je niet zeggen dat het Elenin is, want die staat daar niet, bedoel ik.

 2. Wel grappig om een deel van Afrika aan de hemel te zien liggen. 🙂

 3. Oh, dat was dat dus. Ja, Google Sky in Google Earth. Programmafoutje, maar het is wel duidelijk zeker? 🙂

 4. Ja, het is duidelijk, thanx.

 5. Oke, duidelijk. Heb het zelf ook even opgezocht. Ondanks dat het dus een heel heldere ster is, zie je hem met het blote oog niet. Tja, dan valt ie ook niet op natuurlijk. CW Leonis is dus een "stervende" ster, maar zal naar de schattingen nog 10 tot 30.000 jaar duren voordat hij echt aan zijn einde komt. Dat zal wel een mooi vuurwerk plaatje opleveren denk ik. Maar ja, dan zijn wij er niet meer.

  • @Hielke,
   Inderdaad, we kunnen nu eenmaal niet in infrarood zien, jammer.
   En er is in de hemel dus genoeg te zien zonder er doemplaneten bij te verzinnen. 🙂

   • @Cockie,

    Probeer deze eens, want dat kan ik ook niet goed plaatsen, is dus waarschijnlijk ook een ster of een

    nevel.

    coordinaten 13:47:45.00 , -8:27:02.30

    Is ook in dezelfde omgeving als Mercurius", tenminste zo lijkt het, kan ook best op een paar honderd

    lichtjaar afstand staan natuurlijk.

    • @Hielke,
     Ik vind er niet zoveel info over maar ik vind wel wat het is, eigenlijk zijn, namelijk IRAS Point Source Catalog 13459-0812 en 13458-0823.
     Op de site hier krijg je veel betere beelden dan in google sky (en er zit geen gat in): http://irsa.ipac.caltech.edu/applications/IRAS/IS
     Ik heb hier het object in kwestie met een pijltje aangeduid. http://i554.photobucket.com/albums/jj424/Dinosawe
     Als je coördinaten 13:48:29 , -8:38:09 ingeeft krijg je het netjes in beeld (of als je nauwkeurig klikt in het grote overzicht.)
     Visueel lijkt mij dat een dubbele ster die helder is in infrarood, met redelijk wat lensreflecties, maar iemand die er meer van weet dan ik zou dat moeten bevestigen.

     Oh, en voor een Elenin-believer hier op springt: de beelden van IRAS zijn van 1983.

  • @Hielke, Tsja een stervende ster is erg relatief. Het is inderdaad een ster die aan het einde van z'n zon-achtige fase is gekomen. Maar hij is bezig langzaam maar zeker een witte dwerg te worden en als dat moment aangebroken is dan kan 'ie nog vele miljarden jaren op een laag potje blijven doorbranden. Meer info over deze koolstof-ster vindt je hier: http://en.wikipedia.org/wiki/IRC_%2B10216

 6. Deze discussie gaat steeds meer off-topic.

  > "Wat ik wel interessant vind is een infrarood object wat ik toevallig op Google Sky heb gezien."

  Heeft niks met komeet Elenin te maken. Er is betere gratis software om banen van kometen in kaart te brengen, bijv. Cartes du Ciel.

  > "Ik heb gezocht naar Mercurius die in het Sterrenbeeld Leo staat."

  Heeft ook niks met Elenin te maken. Mercurius staat in het grensgebied Leo-Virgo en is een planeet, geen komeet.

  > "Ben gewoon benieuwd wat Messenger daar doet"

  Eh, een nieuw hemelverschijnsel?? Heeft niks met Elenin te maken. Het mythische object Nibiru ook niet.

  > CW Leonis

  Ha, eindelijk noemt iemand een bestaand object. Een ster die alleen in infrarood te zien is. Maar de afstand tot Mercurius is wel 27 graden aan de hemel. Als Google Sky deze ster laat meebewegen met Mercurius, is het wel een heel ernstige programmafout van Google Sky.

  > "zal naar de schattingen nog 10 tot 30.000 jaar duren voordat hij echt aan zijn einde komt."

  Bron? Op de Wikipedia-pagina van CW Leonis staat dat hij (zij?) pas 10.000-30.000 jaar oud is, maar er zijn waarschijnlijk een paar nulletjes weggevallen.

  Zullen we het nu weer over komeet Elenin hebben?

  Bijv. dat de zichtbaarheid in Nederland teleurstellend slecht is en dat het tijd wordt dat er weer eens een komeet komt die veel dichterbij de aarde komt….

  • @Fabricius,

   Wel, er zijn wat Elenin-believers op internet die beweren dat CW Leonis eigenlijk Nibiru is, dat wou ik toch even uit de wereld helpen.

   En komeet Garradd is voor het moment goed te zien, wat dat betreft.

  • @Fabricius,

   CW Leonis is een rode reus in de herfst van zijn leven, bron Wetenschap 24.

 7. @Hielke

  "Dat object rechts van Mercurius,wat inderdaad schijnbaar achter de komeet aan vliegt is mij een raadsel.

  Messenger staat toch voor boodschapper?"

  Messenger is een onbemand ruimteschip van de NASA dat om Mercurius draait.

  • @Fabricius,

   Ik weet dat Messenger een onbemand ruimteschip van de Nasa is. Ruimteschip vind ik trouwens geen goeie omschrijving, het is meer een sonde. Ik snap alleen niet wat ze daar zoeken. Mercurius heeft ons niets te bieden. Dan zijn er wel andere objecten in ons zonnestelsel die veel interessanter zijn.

 8. Kijk hier eens, hier is Elenen…. steeds duidelijker zichtbaar in de buurt van de zon:

  eindtijdnieuws.blogspot.com/2011/09/elenin-goed-zichtbaar-naast-de-zon.html

  • @Marion,

   Zucht. Geloof je dat nu eigenlijk zelf wel?

   In de eerste plaats: een object dat op verschillende plaatsen tov de zon staat tijdens 1 filmsessie? En een keer verdwijnt ook nog? Right.

   Ten tweede: zo'n groot ding, maar niemand behalve deze filmer heeft het gezien, terwijl de zon door honderden amateurastronomen dagelijks in de gaten wordt gehouden? Right.

   Ten derde: de locatie klopt niet. Elenin staat véél verder naar links. Oeps.

  • @Marion,

   Heb het filmpje ook even bekeken. Werkelijk waar, dit slaat nergens op.

 9. Heb zojuist een interessant artikel op mijn site gezet, niet zozeer over Elenin, maar over Planeet X (Nibiru).

  MUST SEE! http://eindtijdnieuws.blogspot.com/2011/10/global
  Wellicht is Elenin de Blauwe Katchina, en Nibiru de Rode Katchina…?

  Groetjes, Marion

  PS Alles van mijn site mag gebruikt worden om mensen te waarschuwen en wakker te maken!

 10. Ik heb net gelezen op SpaceWeather.com dat er weinig meer over is van de komeet Elenin C/2010 X1.

  Het is nog slechts een wolk van gruis, dus geen doomsday verhalen meer.

  Maar Marion heeft al weer wat nieuws ontdekt schijnbaar.

 11. Hey guys!

  Scientest Now Back Track/.Elenin is Here..
  http://www.youtube.com/watch?v=Ao2IdzRPOvk&fe
  Shalom!

  Marion

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: