22 september 2023

Geen paniek, komeet Elenin komt er aan

Credit: Alexander Retrov/Facebook

Over komeet Elenin – voluit C/2010 X1 (Elenin), op 10 december 2010 ontdekt door de Russische amateur-astronoom Leonid Elenin – doen vele doemverhalen de ronde. De komeet zou gigantische afmetingen hebben – een coma van wel 200.000 km en een kern van pakweg 40.000 km – en die zouden op 9 november a.s., als de aarde door de staart van Elenin gaat, leiden tot wereldwijde aardbevingen. Woehahaha, hel en verdoemenis dus door komeet Elenin. Tijd om eens even wat nuchtere feiten op een rijtje te zetten en de doemverhalen te ontkrachten:

 • de dichtste nadering van komeet Elenin tot de aarde is niet op 9 november, maar op 16 oktober 2011, als de komeet op 0,23 AE (Astronomische Eenheid, de afstand aarde-zon) staat. Da’s bijna 35 miljoen km, bijna honderd keer de afstand aarde-maan. Is 0,23 AE dichtbij voor een komeet? Nee hoor, vele kometen zijn een stuk dichterbij gekomen. Op maandag 15 augustus a.s. bijvoorbeeld zal de komeet Honda-Mrkos-Pajdusaková de aarde op 0,060 AE (9 miljoen km) passeren. Maken we ons daar druk om? Dacht ’t niet.
 • in tegenstelling tot wat beweert wordt is komeet Elenin helemaal niet gigantisch groot. Die coma is inderdaad groot, maar dat is het zeer ijle gasomhulsel rondom de kern. De kern zelf is een bescheiden 3 á 4 km in doorsnede, goed voor een zwaartekracht die een miljardste deel is van dat van de maan. Gravitationele invloed van de komeet op de aarde: nul komma noppes.
 • “Professor Omerbashich heeft toch het onomstotelijke bewijs dat komeet Elenin aardbevingen zal veroorzaken?” Helaas pindakaas voor deze professor, wiens artikel nog in geen enkel wetenschappelijk artikel verschenen is, maar z’n stelling is gebaseerd op foute aannames. In dit artikel maakt Ian Musgrave korte metten met Omerbashich’s stelling.
 • Kan het dan geen kwaad als we door de staart van komeet Elenin gaan? Nee, maak je niet ongerust. Die staart benadert met een dichtheid van 100 atomen per vierkante cm het vacuum. We zijn vaker door de staart van een komeet gevlogen, zoals in 1861, toen we door de staart van De Grote Komeet gingen, wiens kern 30 km was en waarvan de coma zelfs zo groot als de gehele zon (!) was. Van die passage hebben we geen grammetje pijn gehad.
 • “Er wordt beweerd dat Elenin helemaal geen komeet is, maar een maan of zelfs een bruine dwergster” Ook onzin en opnieuw is het Ian Musgrave die dat praatje vakkundig om zeep helpt. We hebben al bruine dwergen geconstateerd op 9,6 lichtjaar afstand (1 lichtjaar is ongeveer tien biljard km), dus een bruine dwerg op 35 miljoen km afstand zouden we allang opgemerkt moeten hebben.
 • Er doemen telkens van komeet Elenin foto’s op, waarop hij met een enorme staart te zien is, zoals bovenstaande bewerking. Die foto’s zijn allemaal van andere kometen óf het zijn bewerkingen. Komeet Elenin heeft helemaal geen grote staart, zoals op deze pagina met échte foto’s van de komeet te zien is.
 • De “uitlijning” (Engels: alignment) van de komeet en de aarde zou voor aardbevingen gaan zorgen. Zelfde verhaal als hierboven: de gravitationele invloed van de komeet is véél kleiner dan die van de maan. Onze maan is bij Nieuwe en Volle Maan in staat om de kans op aardbevingen met 1% te doen toenemen, maar hij is veel groter en staat veel dichterbij dan komeet Elenin. En daar kan geen enkele uitlijning iets aan veranderen. Ik verwijs trouwens graag naar de gehele discussie rondom de Supermaan, die ook over dit soort doemverhalen gaat.

Afijn mensen, we kunnen wat mij betreft de enge verhalen over komeet Elenin toevoegen aan de héél lange lijst van objecten, die allemaal hel en verdoemenis zouden brengen en waarvan de aarde al minstens duizend keer zou moeten zijn vernietigd. Ik heb regelmatig over dergelijke rampobjecten geschreven en allemaal berusten ze m.i. op gebakken lucht.  Mijn advies: niks om je ongerust over te maken. Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Hoe verklaar je dan alle uitlijningen met Elenin in de afgelopen jaren? Tijdens de zeer zware aardbevingen in New Zeeland, Chili en Japan was er zo'n uitlijning. Nu nadert Elenin richting aarde, wat nog grotere gevolgen zal hebben. Het kan toch geen toeval zijn, zie ook:
  http://sites.google.com/site/omerbashich/ en:
  http://xandernieuws.punt.nl/?r=1&id=623883
  Zelfs volken in de oudheid profeteerden of zagen visioenen over een 'destroyer' m.b.t. onze tijd. Ze hadden er verschillende namen voor. In de bijbel heet het wormwood of alsem.

  Posted: http://eindtijdnieuws.blogspot.com/ (Eindtijdnieuws) en http://eindtijd.goedbegin.nl/ (Eindtijd startpagina)

 2. http://endgametime.wordpress.com/comet-elenin-let… Verborgen door de Illuminati, maar toch niet helemaal…

 3. Marion, er zijn de afgelopen jaren helemaal geen uitlijningen Elenin-Zon-Aarde geweest en dat kan ik gemakkelijk laten zien: de baanelementen van Elenin laten zien dat deze komeet een periode van 11.800 jaar heeft, d.w.z. dat 'ie er bijna 12000 jaar over doet om één omwenteling om de zon te maken. De uitlijning tussen Elenin, Zon en Aarde komt dus maar ééns per 11.800 jaar voor. Onmogelijk dus om eerdere aardbevingen, zoals die van Nieuw Zeeland, Chili en Japan, toe te schrijven aan de gravitationele invloed van deze komeet.

 4. huibertus zegt

  Adrianus,je weet totaal niet wat je zegt,je bent bang ,en zal er alles aan doen het te ontkrachten.

  Zelfs NASA heeft het door ,en is doodsbang voor de veranderende baan die elenin nu maakt.

  Vanwaar de bunkers,de economie is niet meer te redeen ,de wereld is vezadigd,net als de mens,en de yclus zal opnieuw beginnen,met wat wij mensen hebben kapotgemaakt.

  Adrianus ga verder met je sprookjes.Je praat onzin en weet waarschijnlijk niet eens waar je het over hebt.Heb je je huiswerk wel goed gedaan.

  Ga nu maar genieten straks,van het spectaculaire vuurwerk waar de aarde mee te maken krijgt,wordt wakker en probeer andere mensen niet te verleiden en voor te liegen.

 5. huibertus zegt

  Adrianus,je gelooft ook zeker niet in ufo's en goden.

 6. Huibertus, is het je al opgevallen dat je totaal niet ingaat op de argumenten die ik geef? Je stelt dat de NASA zelf ook al bang is dat er rampen gaat gebeuren, maar als ik op hun website over de komeet kijk (http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/comet_elenin.html) lees ik er niets over terug. Kan je mij even aangeven waar terug te vinden is dat ook de NASA vreest voor het ergste? Wat hebben UFO's en goden te maken met deze komeet? Is er volgens jou een verband tussen dezen?

 7. Fabricius zegt

  Stelling:

  Artikelen die beginnen met `Geen paniek` werken als een magneet op panische lieden.

 8. Ik heb gisteren een waardevol bericht over Planeet X op mijn site gezet. Lees vooral ook het einde:

  http://eindtijdnieuws.blogspot.com/2011/08/planee

  Je hoeft inderdaad geen paniek te hebben, en daar is dit artikel absoluut niet voor bedoeld, maar er is wel een oplossing…. Ik zou zeggen, lees het voor jezelf. Updates volgen, want er is inmiddels weer meer bekend!

 9. Marion, dat bericht over planeet X wemelt werkelijk van de fouten, zoals deze: "Na het voor het eerst detecteren van het object in 1983, lanceerde NASA de Infrarood Astronomische Satelliet, uitgerust met een infrarood telescoop."

  Die satelliet heette afgekort IRAS, waar ook Nederland op wetenschappelijk terrein een steentje aan heeft bijgedragen, en hij werd gelanceerd op 13 januari 1983. Ah, dat betekent dus dat de eerste week van januari dat object werd gedetecteerd en dat een week later de NASA die satelliet lanceerde. Nou, zo werkt dat dus niet, want de fabricage en lancering van een satelliet kost jaren. Ná de IRAS zijn er overigens vele infrarood-satellieten gelanceerd, zoals Spitzer, WISE en Herschel die vééél meer konden zien in het IR en die hebben niets gezien van een dergelijke planeet. De wetenschappelijke data van die satellieten is publiekelijk toegankelijk, dus noppes geheimzinnigheid. IRAS heeft overigens zelf ook nooit iets van planeet X waargenomen. Probeer maar eens een wetenschappelijke publicatie te vinden waarin een dergelijke observatie beschreven staat – gaat je niet lukken.

 10. Er wordt tegenwoordig ongelooflijk veel afgezeverd over Elenin: dat het een bruine dwerg zou zijn, dat het de komst van de langverwachte planeet X of Nebiru zou aankondigen, dat het in feite een UFO is waarmee goden naar ons toe reizen om ons te straffen en dat ze dat heel lang geleden ook met de beschaving Atlantis hebben gedaan, … Je houdt het echt niet voor mogelijk wat voor onheil er allemaal op ons afkomt. Let wel, dat is niet nieuw. Negen jaar geleden zag Skepsis zich ook al verplicht om hierover een artikel te publiceren (zie http://www.skepsis.nl/nibiru.html) waarin dit allemaal als zwans wordt ontmaskerd. Het is blijkbaar eigen aan het Christelijk gedachtengoed om milleniumwendingen te bezien als periodes waarin beschavingen ten onder gaan. Tom Holland heeft dat erg goed beschreven in zijn boek 'Millenium', dat handelt over de vrees voor het einde van de wereld in de 100 jaren voor en na het jaar 1000.

 11. Kom op zeg, geloven jullie al die onzin verhalen op het internet?

  Dit is gewoon een kleine komeet, niet meer dan dat, die geen enkele invloed kan uitoefenen op de aarde, in ieder geval niet op die afstanden en al helemaal niet op onze ster, de zon.

  Verhalen dat het een bruine dwerg, eventueel met planeten, of een grote planeet, of zelfs een neutronenster zou zijn, is pure fantasie van mensen die de aandacht willen trekken op internet. Als het inderdaad zo iets zou zijn, had ons planetenstelsel daar al lang de nodige overlast van moeten hebben. Dat is niet zo, dus pure onzinverhalen.

 12. Hielke, doe je ook mee aan de grote Komeet-Elenin-Poll? Daarmee kan je ongezouten je mening over dit onderwerp geven. Ik ben het overigens helemaal met je eens hoor.

 13. Wormwood en alsem, ideaal om absinth van te maken lijkt me.

 14. Deze recente en geweldig goede presentatie is op YouTube gekomen. Zeer verhelderend en interessant…

  Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen:

  http://www.youtube.com/user/Heiscoming11#p/c/9679

  • @Marion,

   Ik heb het al eerder vermeld,als deze "komeet " zo groot zou zijn als Jupiter, dan was hij al veel eerder ontdekt door amateur-astronomen. Afgezien daarvan, had Elenin al veel meer schade aan moeten richten in de buitenwijken van ons zonnestelsel. Het schijnt zelfs dat hij door de recente zonneuitbarstingen waarschijnlijk uiteenvalt.

 15. en toch is er iets aan de hand .kijk naar de maanstand en jupiter vlak bij elkaar en jupiter is ongelofelijk helder .en er is 2 maanden geleden een meteoriet in geslagen en niemand wist het tot ze de vlek van impact zagen .jupiter is een stofzuiger maar er kan er af en toe een doorheen glippen .dus ik hou me aan de feiten het kan altijd gebeuren .en het is al vaker gebeurt .5x is op aarde al het leven 1 keer uitgeroeid geweest. ik ben een amateur astroloog .met een goede kijker

 16. Zucht Christ, hou je zoals je zelf zegt eens aan de feiten. Dat de maan en Jupiter bij elkaar staan heeft nul komma niks met komeet Elenin te maken. De sterrengids 2011 blz. 69 – welke vorig jaar ergens in september is verschenen – zegt het al bij 16 sept. 2011: dan is er een conjunctie (samenstand) van de maan en Jupiter. Ieder astronomie-programma kan dergelijke samenstanden jaren vantevoren voorspellen, daar is niets geheimzinnigs aan en het is zeker niet het gevolg van één of andere onbeduidende komeet, waarvan na z'n perihelium-passage weinig over is. Jupiter is door z'n aantrekkingskracht zeker een grote stofzuiger voor allerlei objecten als kometen en planetoïden. Maar het is niet zo dat objecten die uit de greep van Jupiter weten te ontsnappen en die er "doorheen glippen" zoals jij het zegt plotseling een gevaar voor de aarde moeten vormen. De baan van Elenin is exact bekend en wat er nog van over is zal op 16 oktober het dichtste bij de aarde komen, d.w.z. op 35 miljoen km afstand. Dichterbij zal 'ie echt niet komen en voor een zesde uitroeiing van al het leven op aarde hoef je niet te vrezen.

 17. na een avondje studie zie ik twee verschillen. de christelijken(net als ik) houden vast aan de bijbel en verliezen zich in de woorden daarvan. als je de bijbel leest kun je zeker wel een theorie maken voor welke datum dan ook. echter ga ik voor de websites die niet christelijk(d.m.v. citaten uit de bijbel) hun websites en theorie vullen. de ervaring leert dat dit hele hemellichaam genaamd X,Elenin of wat dan ook gewoon langskomt en weer eens passeer over 12000 jaar. misschien kunnen we alvast een bijbel schrijven en 12411 als doemjaar opzetten.

 18. Wat ik wel interessant vind is een infrarood object wat ik toevallig op Google Sky heb gezien.

  Ik heb gezocht naar Mercurius die in het Sterrenbeeld Leo staat. Ben gewoon benieuwd wat Messenger daar doet, want mij lijkt Mercurius helemaal niet interessant, maar goed. Je kan vervolgens het beeld op infrarood, microgolven en historisch zetten.

  Alleen op infrarood zie je dit object. Mijn vraag is, heeft iemand een idee wat dit kan zijn?

 19. Als je het mij vraagt, is dit Elenin OF Nibiru, maar ik ben nog niet 100% zeker.
  Ik heb zojuist een paar interessante artikelen op mijn site geplaatst:
  http://eindtijdnieuws.blogspot.com/2011/09/de-ver
  http://eindtijdnieuws.blogspot.com/2011/09/komeet
  http://eindtijdnieuws.blogspot.com/2011/09/elenin

 20. Links van Mercurius zou dan Elenin moeten zijn, maar een komeet is ook zonder infrarood te zien. Dat object rechts van Mercurius,wat inderdaad schijnbaar achter de komeet aan vliegt is mij een raadsel.

  Messenger staat toch voor boodschapper?

 21. Waarom staat mijn laatste bericht hier niet meer?

  Nogmaals, Google Sky, Mercurius, infrarood.

  Links van Mercurius zie je waarschijnlijk Elenin en rechts Het object wat hem of haar volgt.

 22. Ik kan vreemd genoeg ook geen van de recente reacties zien staan. Wel in het kolommetje rechts, maar niet bij de artikels zelf. Bugje?
  Edit: Huh, nu ik zelf gepost heb zie ik ze wel. Raar.

 23. Dat ding in infrarood is CW Leonis, NIET Elenin of Niburu. Een carbonster en het helderste object in infrarood.

  Elenin staat niet in Leo, trouwens.

 24. CW Leonis,hm. Maar een ster heeft ten opzichte van ons toch een vaste positie in het heelal? Dit object beweegt wel degelijk mee.

 25. Voor de zekerheid, heb je het hier over (aangeduid met een pijl, mercurius met groen)?
  http://i554.photobucket.com/albums/jj424/Dinosawe
  Want dat is CW Leonis, is een ster en beweegt níet mee.

 26. Ja maar dan kan je niet zeggen dat het Elenin is, want die staat daar niet, bedoel ik.

 27. Wel grappig om een deel van Afrika aan de hemel te zien liggen. 🙂

 28. Oh, dat was dat dus. Ja, Google Sky in Google Earth. Programmafoutje, maar het is wel duidelijk zeker? 🙂

 29. Ja, het is duidelijk, thanx.

 30. Oke, duidelijk. Heb het zelf ook even opgezocht. Ondanks dat het dus een heel heldere ster is, zie je hem met het blote oog niet. Tja, dan valt ie ook niet op natuurlijk. CW Leonis is dus een "stervende" ster, maar zal naar de schattingen nog 10 tot 30.000 jaar duren voordat hij echt aan zijn einde komt. Dat zal wel een mooi vuurwerk plaatje opleveren denk ik. Maar ja, dan zijn wij er niet meer.

  • @Hielke,
   Inderdaad, we kunnen nu eenmaal niet in infrarood zien, jammer.
   En er is in de hemel dus genoeg te zien zonder er doemplaneten bij te verzinnen. 🙂

   • @Cockie,

    Probeer deze eens, want dat kan ik ook niet goed plaatsen, is dus waarschijnlijk ook een ster of een

    nevel.

    coordinaten 13:47:45.00 , -8:27:02.30

    Is ook in dezelfde omgeving als Mercurius", tenminste zo lijkt het, kan ook best op een paar honderd

    lichtjaar afstand staan natuurlijk.

    • @Hielke,
     Ik vind er niet zoveel info over maar ik vind wel wat het is, eigenlijk zijn, namelijk IRAS Point Source Catalog 13459-0812 en 13458-0823.
     Op de site hier krijg je veel betere beelden dan in google sky (en er zit geen gat in): http://irsa.ipac.caltech.edu/applications/IRAS/IS
     Ik heb hier het object in kwestie met een pijltje aangeduid. http://i554.photobucket.com/albums/jj424/Dinosawe
     Als je coördinaten 13:48:29 , -8:38:09 ingeeft krijg je het netjes in beeld (of als je nauwkeurig klikt in het grote overzicht.)
     Visueel lijkt mij dat een dubbele ster die helder is in infrarood, met redelijk wat lensreflecties, maar iemand die er meer van weet dan ik zou dat moeten bevestigen.

     Oh, en voor een Elenin-believer hier op springt: de beelden van IRAS zijn van 1983.

  • @Hielke, Tsja een stervende ster is erg relatief. Het is inderdaad een ster die aan het einde van z'n zon-achtige fase is gekomen. Maar hij is bezig langzaam maar zeker een witte dwerg te worden en als dat moment aangebroken is dan kan 'ie nog vele miljarden jaren op een laag potje blijven doorbranden. Meer info over deze koolstof-ster vindt je hier: http://en.wikipedia.org/wiki/IRC_%2B10216

 31. Deze discussie gaat steeds meer off-topic.

  > "Wat ik wel interessant vind is een infrarood object wat ik toevallig op Google Sky heb gezien."

  Heeft niks met komeet Elenin te maken. Er is betere gratis software om banen van kometen in kaart te brengen, bijv. Cartes du Ciel.

  > "Ik heb gezocht naar Mercurius die in het Sterrenbeeld Leo staat."

  Heeft ook niks met Elenin te maken. Mercurius staat in het grensgebied Leo-Virgo en is een planeet, geen komeet.

  > "Ben gewoon benieuwd wat Messenger daar doet"

  Eh, een nieuw hemelverschijnsel?? Heeft niks met Elenin te maken. Het mythische object Nibiru ook niet.

  > CW Leonis

  Ha, eindelijk noemt iemand een bestaand object. Een ster die alleen in infrarood te zien is. Maar de afstand tot Mercurius is wel 27 graden aan de hemel. Als Google Sky deze ster laat meebewegen met Mercurius, is het wel een heel ernstige programmafout van Google Sky.

  > "zal naar de schattingen nog 10 tot 30.000 jaar duren voordat hij echt aan zijn einde komt."

  Bron? Op de Wikipedia-pagina van CW Leonis staat dat hij (zij?) pas 10.000-30.000 jaar oud is, maar er zijn waarschijnlijk een paar nulletjes weggevallen.

  Zullen we het nu weer over komeet Elenin hebben?

  Bijv. dat de zichtbaarheid in Nederland teleurstellend slecht is en dat het tijd wordt dat er weer eens een komeet komt die veel dichterbij de aarde komt….

  • @Fabricius,

   Wel, er zijn wat Elenin-believers op internet die beweren dat CW Leonis eigenlijk Nibiru is, dat wou ik toch even uit de wereld helpen.

   En komeet Garradd is voor het moment goed te zien, wat dat betreft.

  • @Fabricius,

   CW Leonis is een rode reus in de herfst van zijn leven, bron Wetenschap 24.

 32. @Hielke

  "Dat object rechts van Mercurius,wat inderdaad schijnbaar achter de komeet aan vliegt is mij een raadsel.

  Messenger staat toch voor boodschapper?"

  Messenger is een onbemand ruimteschip van de NASA dat om Mercurius draait.

  • @Fabricius,

   Ik weet dat Messenger een onbemand ruimteschip van de Nasa is. Ruimteschip vind ik trouwens geen goeie omschrijving, het is meer een sonde. Ik snap alleen niet wat ze daar zoeken. Mercurius heeft ons niets te bieden. Dan zijn er wel andere objecten in ons zonnestelsel die veel interessanter zijn.

 33. Kijk hier eens, hier is Elenen…. steeds duidelijker zichtbaar in de buurt van de zon:

  eindtijdnieuws.blogspot.com/2011/09/elenin-goed-zichtbaar-naast-de-zon.html

  • @Marion,

   Zucht. Geloof je dat nu eigenlijk zelf wel?

   In de eerste plaats: een object dat op verschillende plaatsen tov de zon staat tijdens 1 filmsessie? En een keer verdwijnt ook nog? Right.

   Ten tweede: zo'n groot ding, maar niemand behalve deze filmer heeft het gezien, terwijl de zon door honderden amateurastronomen dagelijks in de gaten wordt gehouden? Right.

   Ten derde: de locatie klopt niet. Elenin staat véél verder naar links. Oeps.

  • @Marion,

   Heb het filmpje ook even bekeken. Werkelijk waar, dit slaat nergens op.

 34. Heb zojuist een interessant artikel op mijn site gezet, niet zozeer over Elenin, maar over Planeet X (Nibiru).

  MUST SEE! http://eindtijdnieuws.blogspot.com/2011/10/global
  Wellicht is Elenin de Blauwe Katchina, en Nibiru de Rode Katchina…?

  Groetjes, Marion

  PS Alles van mijn site mag gebruikt worden om mensen te waarschuwen en wakker te maken!

 35. Ik heb net gelezen op SpaceWeather.com dat er weinig meer over is van de komeet Elenin C/2010 X1.

  Het is nog slechts een wolk van gruis, dus geen doomsday verhalen meer.

  Maar Marion heeft al weer wat nieuws ontdekt schijnbaar.

 36. Hey guys!

  Scientest Now Back Track/.Elenin is Here..  Shalom!

  Marion

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: