20 juli 2018

Waarom is ’t vandaag eigenlijk Pasen?

De Volle Maan na de lente-equinox bepaalt de Paasdatum

Goedemorgen Nederland, iedereen een vrolijk Pasen. Waarom is het vandaag – zondag 8 april 2012 – eigenlijk Pasen? Waarom niet een week eerder of een week later? Welnu, de regel zoals ooit bepaald op het het concilie van Nicea

Reacties

  1. Fabricius zegt:

    "Pasen is de zondag na de eerste Volle Maan nadat de lente is gestart".

    Heb wel eens gelezen dat dat slechts een benadering is van de (astronomisch niet geheel correcte) rekenmethode van het concilie. Die rekenmethode was ingegeven door religieuze overwegingen en gebaseerd op de kennis die men toen had. Amerika was nog niet ontdekt en de telescoop was nog niet uitgevonden. Waarschijnlijk was het begrip precessie ook nog niet bekend.

    Kortom: de Paasdatum wordt berekend volgens een kerkelijke formule en niet met de precisie die mogelijk zou zijn met de instrumenten en kennis van nu.

  2. Ik zou niet weten welke invloed de ontdekking van Amerika zou moeten hebben op de paasberekening. Wel zal de uit de Middeleeuwen stammende Computus Paschalis – zoals het geloof ik heet en vooral door de Engelse monnik Bede is bedacht – inderdaad niet precies zijn, maar slechts een benadering. Ik las trouwens zojuist dat de kerk slechts 21 maart als begin van de lente hanteert en niet 19-21 maart. Vandaar dat Pasen op z'n vroegst op 22 maart kan vallen, hetgeen voor het laatst in 1818 gebeurde en pas weer in 2285 opnieuw zal gebeuren. Over die precessie: ja, die zal van invloed zijn, d.w.z. dat over pakweg 13.000 jaar, da's de helft van de precessieperiode, de seizoenen anders zullen zijn en daarmee de lente anders.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.