22 juli 2018

Vier witte dwergsterren gespot die aardachtige planeten hebben verorberd

Impressie van een door stof omgeven witte dwerg, stof dat restant van een exoplaneet is.

D’r wordt wat afgepeuzeld in het heelal. Sterrenkundigen van de Universiteit van Warwick hebben vier witte dwergen waargenomen, die omgeven zijn door stof, dat overgebleven is van wat ooit exoplaneten moeten zijn geweest, die erg veel op de aarde moeten hebben geleken. Witte dwergen zijn sterren die de laatste stadia vormen van sterren zoals de zon. De sterrenkundigen ontdekten dat de vier dwergsterren omgeven zijn door stof, waar vier elementen het meest aanwezig waren: zuurstof, magnesium, ijzer en silicium, welke bij bij elkaar 93% van de aarde vormen. Ook zag men een lage hoeveelheid koolstof rondom de witte dwergen, hetgeen een belangrijke aanwijzing is dat er ooit minstens

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.