16 juli 2018

Kosmische kerstboom in meerdere golflengten gefotografeerd

Composiet-opname van Cygnus OB2, waarbij de opnames in verschillende golflengten met elkaar zijn gecombineerd. Klik hier voor een grotere versie en ja, dat is verplicht!

De Melkweg en andere sterrenstelsels herbergen vele jonge sterrenclusters, die honderden tot duizenden zware sterren bevatten die O en B sterren worden genoemd. Natuurlijk herbergt iederer cluster ook tienduizenden kleinere sterren zoals de zon, maar daar gaat het nu even niet over. Het zijn namelijk de jonge, massieve O en B sterren die het merendeel van het sterlicht in de spiraalarmen van sterrenstelsels uitmaken. De sterrencluster Cygnus OB2 herbergt ongeveer 60 O-sterren en 1000 B-sterren. Met een afstand van 5000 lichtjaar is Cygnus OB2 de dichtstbijzijnde massieve sterrencluster.

Diep observaties, die zijn verricht met de Amerikaanse ruimtetelescoop Chandra X-Ray Observatory, hebben zo’n 1700 r

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.